EKO kuvanje i „kružni život namirnica“: Kako ćemo se hraniti u 2025?

Proteinski proizvodi biljnog porekla, maksimalno iskorišćavanje namirnica, fermentacija... Koji prehrambeni trendovi nastavljaju svoj razvoj u narednoj godini i na koji način?
03.10.2023.
RECOMMENDED

Prehrambeni trendovi za 2025. godinu odnose se najpre na pokušaj da se temeljnije i konkretnije ostvari pozitivan uticaj na celokupan sastav naše planete, kako bi se, između ostalog, smanjio problem zagađenja i nepovoljnih klimatskih promena. U skladu sa ovim saznanjem, kompanija Lidl nastaviće da usmerava svoje aktivnosti i poslovanje na promovisanje principa osvešćene ishrane, koja bi trebalo pozitivno da deluje na opšte zdravlje ljudi i planete, čuvajući njen biokapacitet.

54

foto: BURO. PROMO

Prema mišljenju evropskih stručnjaka, tokom 2025. godine, u fokusu će biti tematske celine poput zdravlja, održivosti i zaštite klime, kao i proizvodnje hrane i otpada. Tim istraživača iz Future Food studija, koji se od 2014. godine bavi pronalaženjem rešenja za smanjenje proizvodnje i konzumacije nezdrave i nekvalitetne hrane, u svojim izveštajima navodi da će stanovište „brže, jeftinije i više“ biti manje primenjivano, a konzumiraće se sve kvalitetniji proizvodi.

Trend biljne ishrane biće nastavljen i u 2025, ističu nutricionisti, a izbor sirovih namirnica sve bolji i održiviji.

Razvoj i napredak posebno će biti uočljivi u pogledu jelovnika koje kreiraju restorani, gde se sve više prihvata trend veganske i vegetarijanske ishrane.

38

foto: BURO. PROMO

Još jedan gastro trend koji će u 2025. biti zastupljen jeste „zero waste“ koncept, koji podrazumeva maksimalno iskorišćavanje namirnica u svrhu smanjenja otpada. Međutim, ovaj trend u 2025. godini neće se ticati isključivo izbegavanja otpada, već će akcenat biti na upotrebi prirodnih pojava u kuvanju, gde se posebno ističe fermentacija.

Istraživači iz Future Food studija navode kako fermentacija poseduje veliki potencijal za budućnost. Ugostitelji koji imaju priliku da hrani pristupaju iz šire perspektive, vodiće računa o namirnicama koje koriste od samog početka, od uzgajanja, pa sve do korišćenja.

4 11

foto: BURO. PROMO

U okviru ove teme govori se i o funkcionalnim namirnicama. Tu se najpre misli na probiotike i prebiotike, kao i na superhranu – gde spadaju spirulina, moringa, acai bobice i one koje pozitivno utiču na zdravlje creva. Kada spominjemo superhranu, možemo reći da se predviđa kako će heljda, zahvaljujući činjenici da ne sadrži gluten a bogata je vlaknima i proteinima, sve više biti zastupljena. Oni koji traže alternativu za šećer, u 2025. godini imaće priliku da se redovnije sretnu sa novim oblicima kakaa, jer će se od njegove pulpe, koje je ranije bacana u otpad, praviti želei i džemovi.

SVE TEKSTOVE IZ NAŠEG SERIJALA HRANA ZA BOLJE SUTRA POWERED BY LIDL MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Tekst i foto: BURO. Promo

Saznaj više:
Povezani članci: