In the Wonderful World of Art: Vodimo vas na Art Basel u Parizu

Sve što treba da znate o manifestaciji Art Basel Paris - sa lica meta, piše naša Lidia Ageeva
22.10.2024.
art basel pariz
RECOMMENDED

Već je poznata tradicija, da u oktobru Pariz živi u ritmu globalne umetničke scene. Ove godine, treće izdanje Art Basel Pariz održava se prvi put u novorenoviranom Le Grand Palaisu. Jedinstveni javni performans koji je za Miu Miu kreirala Goshka Macuga, te otvaranje velikih sezonskih izložbi i novih galerijskih prostora, čine Pariz the place to be.

HD ArtBasel 07
HD ArtBasel 06

Art Basel Pariz preuzima Le Grand Palais

Kada je Art Basel Pariz otvorio svoja vrata za prve VIP goste u sredu popodne, 16. oktobra, Pariz je bio okupan suncem, činilo se kao da je ponovo leto. Pod staklenim krovom prostranog Le Grand Palaisa, sajam je okupio 195 galerija (41 više nego prošle godine, kada je održan u Grand Palais Éphémère, sa 53 galerije koje prvi put izlažu na Art Basel Pariz) iz 42 zemlje i teritorije, uključujući 65 galerija sa sedištem u Francuskoj.

Print approx 21 x 14 cm ABP24 Public Interactions PR General I HiRes 10
Print approx 21 x 14 cm ABP24 Galeries Public Interactions PR HiRes 40

Sajam je trajao do nedelje, 20. oktobra, a privukao je preko 65.000 posetilaca i doneo značajne rezultate učesničkim galerijama: na primer, londonska White Cube galerija prodala je jedno od svojih najskupljih dela, sliku Julie Mehretu Insile, za 9,5 miliona dolara. Korejska galerija Kukje, jedina iz ove zemlje na sajmu, prodala je delo Lee Ufana za milion dolara. Takođe, njujorška Gladstone galerija prodala je seriju objekata Mike Kelleya za 2 miliona dolara.

Insile White Cube
Kukje

Moda je umetnost, umetnost je moda

Naravno, pošto se sve dešava u Parizu, modnoj i luksuznoj prestonici sveta, neki luksuzni brendovi takođe su učestvovali u Nedelji umetnosti. Na primer, za drugo izdanje Art Basel prodavnice, koju je kurirala jedinstvena Sarah Andelman iz Colette-a, Guerlain je kreirao parfem u futroli koju je dizajnirala Julie Beaufils (još jedno delo ovog giganta lepote, bočica parfema koju je dizajnirao Lee Ufan, jedan od najskupljih živih umetnika).

Lee Ufan for Guerlain

Louis Vuitton, jedan od glavnih partnera Art Basel Pariza od prvog dana, predstavio je na najboljem mestu u sali Nave, odmah uz veličanstvene stepenice u stilu art nouveau, posebnu izložbu posvećenu njihovoj jedinstvenoj saradnji sa arhitektom Frank Gehryjem, koji je pre deset godina sagradio Fondaciju Louis Vuitton i dizajnirao svoju prvu skulpturalnu torbu za ovu kuću. Ove saradnje pomažu sajmu da zadrži niže cene za učesničke galerije i ponudi povoljne karte za širu publiku.

HD LV Art Basel 12 Logo LV

Ove sezone, javni program uključuje umetnička dela širom grada – poput Giant Triple Mushroom Carstena Höllera na Trgu Vendom, L’Arbre Serpent Niki de Saint Phalle ispred Akademije Francuske, bronzanu Pumpkin L Yayoi Kusame na Aveniji Wilson, ili Cesarov Pouce u Kraljevskom dvoru.

I to nije sve: neki drugi modni brendovi su iskoristili priliku da otkriju jedinstvena iskustva baš u vreme Art Basel Pariza. Na primer, Burberry je predstavio šest istorijskih balonera, replike arhivskih modela, i tri nikad pre viđena umetnička dela umetnika iz Londona, Alvara Barringtona, u njihovoj prodavnici na Aveniji Montenj, samo pet minuta hoda od Le Grand Palaisa.

Burberry Celebrates Creativity In Paris 5x4 2

Miu Miu “Tales and Tellers”

Ovo je prvi put da Art Basel Pariz sarađuje sa modnim brendom kako bi podržao javni program sajma, otvoren za sve. Miu Miu je preuzeo Palais Iena, njihovo redovno mesto za revije tokom Nedelje mode u Parizu. Kultni prostor je transformisan u veliku instalaciju poljskog interdisciplinarnog umetnika Goshke Macuge: delovi prostora sa revija ostali su na mestu od 1. oktobra (poput džinovske novinske biljke koja objavljuje specijalno izdanje The Truthless Times), ali su otkriveni i dodatni detalji, kreirani posebno za Nedelju umetnosti.

Miu Miu TalesTellers credit courtesy of Miu Miu t space studio 6

Ova jedinstvena performansa pod nazivom Tales and Tellers, kreirana u saradnji sa Elvirom Dyangani Ose, kustoskinjom i direktorkom MACBA (Muzej savremene umetnosti u Barseloni), stavlja u prvi plan trideset pet feminističkih heroina iz filmskog ciklusa brenda Women’s Tales i umetničke intervencije sa prethodnih Miu Miu revija, prikazane na različitim ekranima, od iPhone-a do HP laptopova.

Miu Miu TalesTellers credit courtesy of Miu Miu t space studio 5

One oživljavaju kroz niz upečatljivih performansi, sve besprekorno odevene u najnovije modele iz Miu Miu kolekcija – na primer, Carmen iz filma Chloe Sevigny izvodi duhoviti feministički stand-up komediju; mlada Jasmine iz univerzuma Agnès Varde govori o svom nesrećnom romantičnom iskustvu sa dečkom koji je mislio da je previše čudna za njega, dok top model Caterina iz kratkog detektivskog filma Laure Citarelle menja svoje Miu Miu outfite pred nama. Na kraju, sve dolaze u konferencijsku salu i snažno udaraju rukama po stolu u znak feminističkog jedinstva i osnaženja. Impresivno.

Dizajnerska blaga

Za drugo izdanje Design Miami.Pariz, u bivšoj vili Karla Lagerfelda na Rue de l’Université, sajam je okupio više od dvadeset dizajnerskih galerija, mešajući istorijska remek-dela sa savremenim dizajnerskim komadima. Među najzapaženijim su nikada ranije viđeni bronzani trpezarijski sto i odgovarajuće stolice Lalanne iz galerije Mitterand, crveno-zeleni sofa Tappeto Balante iz Gallerije Rossella Colombari, plave stolice Campana Brothersa za Louis Vuitton, kuća Jean Prouvéa iz Carnaca instalirana u dvorištu galerije Downtown-LAFFANOUR, i vintage zlatni Piaget satovi sa brojčanicima od žada i Bulgari Monete narukvice ukrašene rimskim novčićima iz antikvarnice nakita Kerry Berreby.

Galerie Rosella Colombari at Design Miami.Paris 2024 Image credit Ivan Erofeev
Mobilier de salle a manger by Francois Xavier Lalanne for Galerie Mitterand at Design Miami.Paris 2024 Image credit Studio Shapiro
Patrick Seguin at Design Miami.Paris 2024 Image credit Karl Hab

Sotheby’s se seli u novu zgradu

Ove sezone Sotheby’s preseljava svoje pariško sedište na novu adresu, Rue du Faubourg Saint Honoré broj 83, samo 200 metara od njihove prethodne lokacije na istoj ulici. Nova zgrada ima 3000 kvadratnih metara (sada ima prostora za sve – od restorana do vinskog podruma i luksuznog salona) i preuređena je od strane francuskog dizajnera Huberta Le Galla, koji je odlučio da zadrži staklene zidove na prizemlju kako bi svaki Parižanin mogao da vidi izložbu i aukcije uživo spolja.

Rene Magritte L Incendie 1947 Estimation 3 000 000 5 000 000 E

Nedelju otvaranja obeležile su dve aukcij: Nadrealizam i njegovo nasleđe i Moderniteti (ukupna prodaja iznosila je 59,2 miliona evra, a neka od umetničkih dela su prodata za četiri puta više od procene, poput Salvador Dalijeve Meditativne ruže, koja je prodata za rekordnih 3,9 miliona evra umesto procenjenih 700.000 evra).

Salvador Dali Rose Meditative

Na izložbi najtraženijih dela na pozajmici od privatnih kolekcionara, našla se prva crna Birkin torba iz 1985. godine, kada je gospodin Dumas upoznao Jane Birkin na avionu iz Pariza za London. Torba je pripadala Jane Birkin (ima njene inicijale i tragove njenih XL političkih nalepnica) pre nego što ju je prodala na aukciji Solidarité Sida 1994. godine kako bi prikupila sredstva za istraživanje AIDS-a. Danas je torba u vlasništvu privatnog kolekcionara i jedne od najpoznatijih Chanel i Hermès stručnjaka, Catherine B (možete otkriti neke od komada iz njene kolekcije u njenoj butiku na Rive Gauche, Les 3 Marches de Catherine B).

Šta videti u Parizu

Ako planirate da posetite Pariz u narednim mesecima, nemojte propustiti priliku da obiđete neke od najuzbudljivijih umetničkih postavki sezone, koja su se otvorila tokom intenzivne Nedelje umetnosti, još jednom potvrđujući da Grad svetlosti igra jednu od najvažnijih uloga na globalnoj umetničkoj sceni.

Fondacija Louis Vuitton stavlja u prvi plan život i karijeru Toma Wesselmanna, vodeće figure pop-arta, predstavljajući ga zajedno sa njegovim američkim kolegama iz pop-arta (Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns i Jales Rosenquist), ali i sa delima umetnika iz svih delova sveta koji su došli nakon njih, kao što su Ai Weiwei, Jeff Koons ili Derrick Adams, koji dele sličnu pop senzibilnost. Ova izložba pruža nam uvid u to kakvu ulogu pop-art igra danas. Pop Forever, Tom Wesselman &… traje do 3. marta 2025. godine.

Vue dinstallation de lexposition Pop Forever TomWesselmann et 2 1
Vue dinstallation de lexposition Pop Forever TomWesselmann et 1

Bourse de Commerce, Francoisa Pinaulta ove sezone ulaže u emblematični italijanski umetnički pokret Arte Povera i poziva nas da istražimo tajnu njegove bezvremenske relevantnosti. Arte Povera traje do 25. januara 2025. godine.

Arte Povera 4
unnamed 5
Arte Povera 3

Dok Galerija Gagosian pruža jedinstvenu priliku da uronimo u svet svetlosti James Turrella, predstavljajući njegove najnovije umetničke instalacije u njihovom prostoru u Le Bourget. James Turrell: At One traje sve do leta 2025.

TURRE 2024.0007 SCL 3
TURRE 2010.0011
TURRE 2024.0004

Foto: Art Basel

Saznaj više:
Povezani članci: