Naše omiljene domaće gastro blogerke vam predlažu najbolje prolećne recepte
Ako kao i mi već godinama pratite domaću online gastro scenu i uzdišete nad savršenim fotografijama ponovo sebi obećavajući da ćete ovog puta stvarno, najstvarnije isprobati sve te recepte koje vredno skupljate u bookmark odeljak, vreme je da se svi zajedno trgnemo! Napokon silom prilika imamo dovoljno vremena da se prepustimo kuhinjskoj alhemiji i okušamo naše sposobnosti i napokon (najstvarnije) pripremimo nove specijalitete. Ruke u testu, lupanje jaja, pravljenje testenine, rendanje sira… Sve ove naizgled jednostavne radnje efikasno će nam skrenuti misli i malo umiriti naše uzburkane glave.
Pripremili smo vam spisak naših favorita, a vama ostaje da zasučete rukave, pustite dobru plejlistu, ili neki podkast i u roku odmah postanete šef kuhinje. Pa khm, bar vaše. A i zabava je zagarantovana. Krećemo!
Sonja Lazukić
Sonju ste mogli malo bliže da upoznate kroz našu omiljenu rubriku „male stvari“ – živimo kroz fantastične fotografije iz prirode ove devojke. Svaki put kada bismo bili zaglavljeni u saobraćaju, ili ostajali do zauvek u ofisu utešili bi nas ti spokojni prizori povrtnjaka, voćnjaka i šuma. Sonja je fotograf i grafički dizajner po profesiji što objašnjava zašto sve fotke imaju savršenu kompoziciju i momentalno poželimo da uskočimo u te kadrove. Plus, odlično se snalazi u kuhinji, nudi nam ideje za nekomplikana jela, na prvu test vožnju povedite Sonjinu testeninu sa spanaćem.
Domaća testenina od spanaća
Sastojci (za testeninu):
3 jaja
300 grama brašna
100 grama skuvanog i ispasiranog spanaća
Sastojci (za pesto):
200 grama spanaća
2 supene kašike maslinovog ulja
1 češanj belog luka
60 grama parmezana
3 male kašike mlevenih oraha
Sok od četvrtine limuna
Postupak:
Da biste pripremili testeinu, sve sastojke stavite u mikser za mešanje brašna i zamestite testo. Testeninu prvo istanjiti na željenu debljinu pomoću aparata, ostaviti malo da se osuši, pa potom seći na željeni oblik paste. Skuvati testeninu. Za pripremu pesta, sve sastojke stavite u blender, mešajte dok se sve ne usitni.
Nevena Zelunka Cvijetić
Nevena je hrabro zgazila u blogerske vode još 2012. godine i odmah je svojim drugačijim pristupom hrani i stilizovanju osvojilla fanove koji je i dan danas prate (krivi!). Ona u svom online ćošku servira vegeterijanske specijalitete, a među receptima ćete pronaći one na bazi celovite isrhane, kao i gluten free varijante. Dovoljno poznato da nam sve deluje privlačno, ali i dovoljno drugačije da uvidimo da se radi o nečemu dobrom po naše zdravlje. Na Kitchen TV kanalu mogli ste da ispratite tri serijala emisije Hleb i Lale. A na njenom blogu možete pronaći i postove o putovanjima, pa možete i imaginarno poći njenim stopama.
Šakšuka
Sastojci:
2 velike crvene paprike (isečene na kratke trakice)
5 srednjih paradajza ili konzerva pelata
4 čena belog luka (sitno seckanog)
1/2 kašičice kumina
1/2 kašičice korijandera u prahu
So, biber
5 jaja
Maslinovo ulje ekstradevičansko i maslinovo ulje za prženje
Grčki jogurt
Postupak:
Maslinovo ulje za prženje zagrejte na srednje jakoj temperaturi i propržite papriku 5-6 minuta. Dodajte začine i beli luk. Promešajte pa pržite još minut-dva. Dodajte krupno isečeni paradajz, promešajte, smanjite vatru na srednju i poklopite. Nakon 5-6 minuta sklonite poklopac i ostavite da se sve ukuva tako da dobijete gusti sos. Ako je paradajz kiselkast dodajte malo meda ili šećera po ukusu. Sklonite tiganj sa vatre pa napravite nekoliko udubljenja u sosu u koja ćete staviti jaja. Vratite na ringlu da se jaja ispeku tj.kada su se belanca učvrstila, šakšuka je spremna za služenje. Poslužite odmah toplo i možete servirati i grčki jogurt uz nju.
Ana V. Đurđević
Ana je food blogerka koja se tokom godina rada etablirala kao neko kod koga idemo po porciju inspiracije ne samo kada su recepti u pitanju, već i kada se radi o fotografijama. One su svetle, blistave i jasne, toliko da u svojoj „about me“ sekciji bloga Prstohvat soli Ana drži disklejmer da je sva hrana prava. Budući da sam sa njom sarađivala i imala priliku da probam njene recepte, dodajem oh da, i super ukusna! Zato vam predlažem da počnete sa nečim ozbiljnim sa njenog bloga, prve jagode su tu, a vremena imate na pretek. Neka vaš izazov bude prelepa torta!
Eton Mess Čizjkejk
Sastojci za koru:
300 grama mlevene Plazme
100 grama putera, sobne temperature
Oko 150 ml Fante (može i sok od pomorandže – kupovni ili ceđeni)
Sastojci za fil:
500 grama krem sira
400 mililitara slatke pavlake, ohlađene
100 grama šećera u prahu
1 kesica želatina u prahu + 4 kašike vode
Sastojci za eton mess:
50 grama puslica
oko 100 grama svežih jagoda
Sastojci za voćni sos:
150 grama smrznutog voća
3-4 kašike šećera ili po ukusu
Postupak:
Spremite okrugli kalup kome se skida obruč, prečnika 23-25 cm. Za koru – omekšali puter umutite mikserom, dodajte mlevenu Plazmu i sjedinite. Postepeno sipajte Fantu ili sok dok ne dobijete mekšu smesu. Utisnite je u kalup u ravnomernom sloju. Stavite u frižider da se steže dok spremate fil. Kesicu želatina sipajte u džezvu ili lonče, prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Za fil- u činiju stavite krem sir i šećer u prahu pa dobro umutite mikserom. U ovaj miks sipajte ohlađenu slatku pavlaku pa mutite mikserom na nižoj brzini da masa tek dobije na volumenu (nemojte da premutite pavlaku! jer ćete dodatno mutiti kada dodate želatin). Nabubreli želatin stavite na laganu vatru pa čim se otopi sklonite sa ringle. U želatin dodajte par kašika fila i dobro promešajte, na ovaj način ćete izbeći grudvice u filu. Sve prebacite u činiju sa filom pa dobro sjedinite, najbolje pomoću žice. Fil sipajte preko kore, poravnajte pa pokrijte kalup sa providnom folijom i ostavite u frižider na par sati da se fil stegne. Za to vreme spremite voćni sos. Smrznuto voće i šećer stavite u šerpicu pa kuvajte dok ne dobijete sos. Ostavite da se ohladi. Kada se fil stegnuo, čizkejk pažljivo izvadite iz kalupa, prebacite na tanjir za posluživanje, na vrh stavite jagode, puslice cele i izlomljene pa pred služenje prelijte sa sosom.