Želite da izbacite šećer iz ishrane? Evo šta treba da znate o alternativnim rešenjima

autor BURO247.ru


zašto NAS SLATKO TOLIKO PRIVLAČI


Razlog zbog kog nas sladak ukus toliko privlači jeste evoluciono generisan signal koji ukazuje na visoku energetsku vrednost proizvoda.

Osim što se koristi za dobijanje prijatnog ukusa koji ljudi vole (a ima ga i u gotovo svim slanim prerađenim proizvodima), šećer se naširoko koristi u prehrambenoj industriji kao konzervans zato što u određenoj koncentraciji inhibira rast mikroflore, čime se osigurava mikrobiološka sigurnost proizvoda.


KADA KONZUMIRANJE SLATKOG PREDSTAVLJA PROBLEM


https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/1637073734828827-scaled.jpg

Prevelika upotreba prerađenog belog šećera predstavlja veliki problem za javno zdravlje jer je jedan od razloga za porast dijabetesa, prekomerne težine i medicinske gojaznosti. Unos ove vrste šećera treba da bude ograničen ukoliko želite da sačuvate zdravlje. Potrebno je uzeti u obzir šećer u svakoj vrsti hrane koju jedete, bilo da se nalazi u prerađenim namirnicama, u obliku kristal-šećera, u medu i slatkim sirupima, koncentratima sokova od voća i povrća.

KOLIČINA UNETOG ŠEĆERA U HRANI SE MOŽE SMANJITI BEZ PROMENE UKUSA UPOTREBOM ZASLAĐIVAČA (OD KOJIH NIJEDAN NEMA ISTI EFEKAT NA NAŠE TELO KAO BELI ŠEĆER, ODNOSNO SAHAROZA).


NAJPOZNATIJE ZAMENE ZA ŠEĆER


Ukoliko ne postoji neki medicinski razlog zbog kog se beli šećer izbacuje iz ishrane, onda nema potrebe 100% ga zameniti alternativama. Ovo posebno važi za decu, adolescente i trudnice. Osim što predstavlja komplikaciju, potpuno izbacivanje običnog šećera iz ishrane sa sobom nosi opasnost od posledičnog prejedanja što iz psiholoških što iz razloga što hrana bez imalo šećera ima drugačiji ukus i (često) manju kalorijsku vrednost, a prejedanje može lako da dovede do poremećaja u ishrani, povišenog kalorijskog unosa i povećanja telesne težine. 

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/1637073735410237-scaled.jpg

Nažalost, danas već imamo dovoljno dokaza da veštački zaslađivači mogu izazvati gojaznost i dijabetes na isti način kao i obični šećer iz razloga što veštački zaslađivači uzrokuju smanjenu toleranciju (osetljivost) na glukozu. 

Dakle, ako želite da smršate, najbolja opcija jeste da kontrolišete unos bilo koje vrste slatkog i/ili zaslađivača – i belog šećera i alternativa šećeru. Prilikom izbora ovih drugih, najbolje je koristiti steviju zato što ona pomaže da se smanji kalorijska vrednost hrane bez većih promena navika i ukusa, a istovremeno ima pozitivan uticaj na zdravlje.