Kada su se slegli utisci: HAJLAJTI sa Nedelje MUŠKE MODE u Parizu 

  25.01.2024.
  RECOMMENDED

  Francuska modna kuća evocira uspomene i rekreira kultne komade Huberta de Givenchy-a. Gentlemanliness is an expression of character jeste idejna parola kolekcije za jesen/zimu 2024, koja je prikazana na nedavno završenoj Nedelji muške mode u Parizu. Dizajn potpisuje osobolje francuske modne kuće nakon odlaska Matthew M. Williams-a sa pozicije kreativnog direktora. 

  Novi (vintage) Givenchy gospodin, inspirisan autentičnim stilom Huberta Givenchy-ja, odeven je u prepoznatljivu belu bluzu koja podseća na radnu uniformu, a ponuđene su opcije sa i bez rukava. Svečano odelo i kultni ogrtač slavnog dizajnera reinkarnirali su se u ukrojena odela i kaput sa cutout detaljima. Dominanti ton palete jeste Givenchy safir, Hubertova zamena za crnu boju, tu su i dekorativne završnice na pantalonama, a kao it aksesoar je nametnuta nova verzija čuvene marame, kao i kaiš sa 2G logotipom na kopči. 

  mode 3
  givenchy 2

  Kada je o obući reč, Givenchy gospodin nosi pre svega mokasine sa baršunastim završetkom. Tu su i kaubojke sa detaljima od kožnih gajtana. Torbe su zaokružile kolekciju: Voyou je ovog puta izrađen od bivolje i goveđe kože, dok je, na Nedelji mode, prikazana i unapređena verzija Pandora tašne (dobila je nešto više džepova).

  25 godina brenda: Dosledno apokaliptična Rick Owens kolekcija 

  Dizajnera, kojeg mnogi zovu gospodar tame, zbog mračnih i demonskih motiva, kao i neprirodnih proporcija, koje dominiraju celokupnom estetikom, održao je tri intimne prezentacije, koje su bile prikazane novinarima, kupcima i prijateljima. Kolekcija pod nazivom PORTERVILLE aludira na Owensovu rodnu Kaliforniju, odajući počast njegovim arhetipskim muškim siluetama i prekretnicama u karijeri. Modeli su prošetali kombinezone sa kapuljačama i oversized džempere sa natpisima Porterville. Na poslednjoj Nedelji mode, Owens je posebnu pažnju posvetio tehnikama upcycling-a dekonstruišući biciklističke gume kako bi napravio gumirane aksesoare. 

  Kultne četvrtaste moto jakne ovog puta su dodatno prenaglašene. Taman kad se pomisli da je to nemoguće, ovaj dizajer odlazi korak dalje u futurističkoj estetici, uz neizostavan efekat šoka. 

  AMI predstavio omaž autentičnim Parižanima 

  Guinevere Van Seenus, Audrei Marnai, Laetitia Casta i Diane Kruger bile su zvezde ove revije na Nedelji muške mode. Francuski dizajner Alexandre Matttiussi neprikosnoveni je lokal-patriota kada je u pitanju vizuelno bogatstvo Grada svetlosti. Kolekcija za narednu jesen- zimu odaje počast užurbanim Parižanima. 

  Laetitia Achille Farah AmiFW24 AmiParis
  Laetitia Achille Farah AmiFW24 AmiParis 1

  Kolekcijom je dominiralo prefinjeno krojenje, prikazujući savremenog Parižanina kroz meke siluete. Crna i braon bile su opcije za odela i kapute jakih ramena, dok su donji delovi u vidu uskih pantalona i plisiranih culotte-a prezenotvani u žutosmeđim i sivim nijansama. 

  Dries Van Notten – nosiva umetnost 

  Belgijski dizajner Dries Van Notten odavno važi za počasnog rezidenta Nedelje mode u Parizu. Ovog puta balansirao je standardno krojenje sa utilitarnim stilovima na sopstveni, specifični način kojim proširuje multifunkcionalnost i nosivost osnovnih komada. 

  mode
  dries van noten 2
  dries van noten 3
  dries van noten 4

  Tanki kaputi su redefinisani skidajućim pletenim rukavima, dekorisani šalovima sa resama i upareni sa čizmama sa četvrtastim vrhom. Moderne vojne uniforme, kaputi od mohera i casual blejzi i kargo pantalone- inspirisane se vintage estetikom, a elegantni kožni mantili do poda i sofisticarana odela ponudile su opcije za posebne prilike. 

  Kenzo japanizacija 

  NIGO je predstavio Kenzo kolekciju u Nacionalnoj biblioteci. Ono što se definisalo kao pečat celokupne kolekcije jeste fuzija višestrukih kulturnih referenci. 

  I dalje povezujući Pariz i Tokio kroz svoje kolekcije, NIGO se poigrao prilagođavanjem tradicionalne tatami štampe na kaputima, dok je takođe predstavio sopstvenu iteraciju karakuse – popularnog azijskog paterna. Predstavljeni su crveni i zeleni utilitarni blejzeri, bez kragne sa zlatnim dugmadima, inspirisani školskim uniformama, kao i dekonstruisana radna odeća od obrađenog teksasa. 

  kenzo 2
  mode 2

  Kolekcija je takođe predstavila žensku liniju, koja je naginjala tradicionalnijoj ideji ženstvenosti. Od pripijenih mini haljina, koje su naglašavale bokove, do kožnih kaiševa sa efektom naglašenog struka. 

  Yohji Yamamoto slavi prirodu ljudskog starenja 

  Ovaj 80-godišnji dizajner usporava stvari u industriji u kojoj su mladost i potreba za novim u prvom planu. Yohji Yamamoto poziva na uživanje u ljudskoj prirodi bez užurbanosti. Kolekcija prikazana na Nedelji muške mode u Parizu usporava vreme u industriji koja je zaslepljena jurnjavom za pronalaženjem najnovijih trendova, gde su ciljna grupa samo mladi. 

  yohji yamamoto
  YohjiYamamoto 3

  Yamamoto se drži tradicije. Rođen tokom Drugog svetskog rata, dizajner podseća na tamu iz starih dana. Ukorenjena u istoriji, tradiciji i porodici, kolekcija priča priču o uživanju u trenutku, umesto da pušta trenutke da prođu. Od Vima Vendersa do Normana Ridusa, modeli različitih uzrasta, mladi i stari, visoki i niski i muškarci i žene šetali su u parovima kao metafora porodice. 

  Od lepršavih kaputa do kutijastih jakni dizajner evocira slobodu izražavanja kriptičnim i besmislenim porukama prišivenim na odevne komade. SIluete su besprekorno ukrojene u vidu oversized kaputa, blejzera, kombinezona i suknji. 

  Najpopularniji trendovi obuće na Pariskoj nedelji mode za muškarce Od basic New Balance patika preko UGG kolaboracija do ekscentričnih čizama 

  Kada je reč o uličnom stilu, teško je zanemariti obuću koja je uparena sa ostatkom odevne kombinacije kako bi se sve to zaokružilo, istaklo, diglo na viši nivo. 

  Za početak, saradnja o kojoj se najviše pričalo i oko koje se podigla najveća prašina, svakako je Louis Vuitton x Timberland. 

  GYG4033

  Debele čizme nastavljaju da budu glavni trend za zimsku sezonu, pa smo tako na Nedelji mode videli THUG CLUB x FILA Dragon Boot u isprano crnoj boji, kao i Balenciaga Alaska čizme inspirisane skijaškom modom. 

  New Balance patike su se pokazale kao omiljeni izbor trendsetera, Nike x Jordan patike- apsolutni must have, dok cipele za planinarenje koje idu uz gorpcore trend dominiraju ove sezone. Balenciaga debele patike kao što je Defender i dalje drže pažnju modnih entuzijasta, ali ove godine je zabeležen porast UGG patika. UGG x Palace Tasman papuče su se pokazale kao popularna saradnja, igrajući na kartu udobnosti i ležernosti. 

  Fotografije: Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: