Pretraga

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć

Tekst: BURO.

Imajući na umu čitavu prošlu godinu sa merama i novim krugom pakla i novim sojevima virusa koji samo izniču, bilo bi iznenađujuće da se ne osećamo, u najmanju ruku rečeno, klonulo duhom. Ipak, iako ste možda maksimalno bezvoljni, ili puni sumnje u same sebe, ili preboljevate težak raskid, možda će vas utešiti saznanje da niste usamljeni u tome kao i to da za svako emotivno stanje, postoji lek – recept na neki podkast, koji će olakšati trenutno stanje i doneti boljitak. Ima nešto za svakoga na našoj "medicinskoj" listi tako da stavite slušalice, izađite napolje u besciljno šetanje, i dozvolite dobrim vibracijama da vas poneguju i vrate na dobre talase.

PROBLEM: SLOMLJENO SRCE

LEK: MODERN LOVE

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 1)

U dubiozi ste raskida, pokušavate da se naviknete na novu situaciju, ali i da pronađete svoj put nazad u svet dejtovanja iako istinski počinjete da sumnjate u to da ćete ikada upoznati svog idealnog partnera? Znamo kako se osećate. Već 16 godina The New York Times ima kolumnu "Modern Love" koja je ponudila neverovatan uvid u komplikovan i predivan svet odnosa i zaljubljivanja, i pogled na emotivan život normalnih, običnih ljudi. Ovde se nalaze priče ljudi kao što smo svi mi: onih koji su tužni, koji su istinski romantici, koji su nepopravljivi cinici. Podkast je nastao kao apgredj kolumne i  Daniel Jones, zaista donosi malo utehe, ako ništa drugo zato što nas podseća da ne postoji ljubav koja nije komplikovana.

PROBLEM: MANJAK SAMOPOUZDANJA

LEK: THE GOAL DIGGER

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 2)

Zamislite, samo na trenutak, šta biste sve mogli da postignete samo da sebi stalno ne govorite da ne možete. Ideja iza podkasta The Goal Digger se uprkos svom malo kliše nazivu suočava direktno ali veoma nežno sa problemom imposter sindroma, koji pogađa i najuspešnije ljude. Savršeni pratilac na pauzi za ručak, host Jenna Kutcher će vas voditi kroz metode kako ućutkati ili barem staviti na pauzu svog unutrašnjeg kritičara, kako prepoznati samo-sabotažu, zašto se nekada osećamo tako nesnađenim i nedovoljnim, i šta raditi tada - i to sve dok daje istinski ohrabrujuće savete, kao što to čine najbliži prijatelji. 

PROBLEM: USAMLJENOST

LEK: THE MOTH PODCAST

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 3)

Protekla godina je donela mnogo usamljenosti svima uzevši u obzir mesece karantina, samo-izolacije i društvenih ograničenja kroz koje smo svi prolazili i provodili sate i sate sami. Ako vam je malo već dosta sopstvenog društva, vreme je za The Moth podkast, koji donosi bezbroj priča, neverovatnih junaka i nadrealnih situacija. Iza podkasta stoji istoimena organizacija, osnovana 1997. sa ciljem da se sačuva umetnost pričanja priča. Ne potcenjujte snagu svojih novih fiktivnih prijatelja- sjajna su odbrana od karantinskog bluza.  

PROBLEM: BURNOUT

LEK: THRIVE GLOBAL PODCAST

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 4)

Većina nas ne može baš da se seti dana kada su kolabirali od neispavanosti, polomili jagodične kosti i probudili se u bolnici, ali većina nas i nije Arianna Huffington. Njeno iskustvo pregorevanja na poslu i premorenosti inspirisalo ju je da pokrene Thrive Global, koji ima za cilj da podigne svest o problemu burnouta, i pomogne pojedincima i kompanijama da iniciraju stvarnu promenu. U podkastu gostuju mnoga poznata i velika imena od Elaine Welteroth do Gaylea Kinga koji pričaju na temu kako postići i održati balans u životu

PROBLEM: SUZBIJANJE EMOCIJA

LEK: TERRIBLE, THANKS FOR ASKING

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 5)

Kada odgovorite ljudima da ste dobro, da li stvarno mislite dobro ili "dobro"? Mogli bismo da se kladimo da se veoma često iza tog "dobro" krije akronim kao u onom memeu: F.I.N.E. –  F*cked up, Insecure, Neurotic and Emotional. Ako vam je malo već dojadilo da stalno tvrdite da ste "dobro, hvala na pitanju" kada niste ni blizu toga, onda vam je neophodna doza "Terrible, Thanks for Asking". Ovaj podkast vodi Nora McInerny, autorka i TED govornica, koja apeluje na to da skratimo pro forme uljudnost i društvena očekivanja, i počnemo da govorimo kako se zaista osećamo. To isto traži i od svojih sagovornika. Rezulat?  Oslobađajuće epizode koje će vas ostaviti uverene da niste jedini koji imaju loš dan/nedelju/mesec/godinu. 

PROBLEM: MRZOVOLJA

LEK: THE HAPPINESS LAB

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 6)

Ako u poslednje vreme nemate previše volje i entuzijazma ni za čim, oprošteno vam je: prethodna godina nije baš bila inspirativna i nežna. Ipak, ne morate da tragate previše za podizanjem raspoloženja, jer ovaj podkast tvrdi da je sreća nadomak ruke. Profesor sa Jejla, Dr Laurie Santos objašnjava prema različitim naučnim istraživanjima i verovanjima, šta je ono što nas čini srećnim, i u ovom izvanredno razgaljujućem podkastu otkrićete svašta na temu sreće od koncepta ‘time famine’ do onoga što možemo da naučimo od starih Grka, sve objašnjeno od strane eksperata iz različitih oblasti. Zagarantovano vraća osmeh na lice! 

PROBLEM: STRES

LEK: UNTANGLE

Raskid, burnout ili usamljenost? Recite nam šta vas muči i otkrivamo vam savršeni podkast za prvu pomoć (фото 7)

Ovaj jednostavan i konkretan podkast potpisuje Meditation Studio i radi baš ono što i obećava: raspetljava mnoge životne brige, probleme, sumnje, pokrivajući različite teme kao što su ljubav prema samom sebi, anksioznost, prokrastinacija. Pisci, psiholozi, budisti, eksperti za spavanje, neurolozi, psihijatri, svi donose svoja iskustva i mišljenja na temu kako umiriti stres. Ukoliko se u poslednje vreme osećate malo na ivici energije i živaca, počnite sa primenjivanjem ovog podkasta makar jednom nedeljno. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor