Izbor redakcije: Preporučujemo ovih 5 arty filmova

    01.05.2024.
    RECOMMENDED

    Ppronalaženje savršenog filma za gledanje može biti izazovno. Da bismo vam olakšali tu odluku, pripremili smo redakcijski izbor koji obuhvata pet izvanrednih filmova koje smatramo neophodnim za gledanje „što pre“, dok su još popularni po svojoj svežini.

    Ovi filmovi su se istakli po svojoj originalnosti, emocionalnoj dubini, vizuelnom spektaklu ili možda nečemu sasvim drugačijem što će, vas lično, očarati. Bez obzira da li tražite uzbudljivu avanturu, duboko emotivno putovanje ili samo dobar film za opuštanje, uvereni smo da ćete u našem redakcijskom izboru pronaći nešto što će vas inspirisati i ostaviti snažan utisak. Zato, zgrabite kokice, udobno se smestite i pripremite se da uživate u ovim filmskim remek-delima.

    6e6279ca9e0a80dd795e874f7923e9c6
    FILMOVA

    BURO. REDAKCIJA BIRA, 5 FILMOVA:

    Dune: Prvi i Drugi deo

    Naučnofantastični ep, autorska priča Franka Herberta, „Dune – Dina“, ima čitavih 900 stranica, zbog čega je prvi film „Dina“ Denisa Villeneuvea, objavljen 2021. godine, mogao da obuhvati samo prvu polovinu priče.

    Sada, Villeneuve nas svojom adaptacijom vraća na pustinjsku planetu Arakis. Timothée Chalamet se vraća kao Paul Atreides, plemeniti čovek sa psihičkim moćima koji se zaklinje da će osvetiti smrt svog oca na zloćudnom Baronu Harkonnenu (Stellan Skarsgård) uz pomoć domorodaca Fremenaca – i gigantskih pustinjskih crva.

    Christopher Walken, Léa Seydoux, Florence Pugh i Austin Butler pridružuju se glumačkoj ekipi koja već broji velika imena poput Zendayae, Josha Brolina i Rebeccae Ferguson, ali su monumentalni dizajn filma i gromoglasna atmosfera ono što zaista ostavlja bez daha.

    La Chimera

    Gledaoci koji više vole svoje filmove koji poseduju malo više magije i misterije trebalo bi da potraže La Chimera, fantastičnu italijansku bajku Alice Rohrwacher (The Wonders, Happy as Lazzaro).

    Njen enigmatični heroj je Artur, raščupani Britanac koji posećuje Toskanu 1980-ih i ostaje kod majke svoje bivše devojke kako bi prenoćio. Artur ima nadprirodnu sposobnost da nanjuši zakopano blago, pa je popularan kod lokalnih grobnih pljačkaša koji prodaju etruščanske antikvitete na crnom tržištu. Međutim, on traži nešto još neuhvatljivije: bajkoviti tunel koji bi ga mogao odvesti u zagrobni život.

    „Bogata i humoristična narodna priča koja obiluje kulturnim detaljima, estetskim užicima i živopisnom muzikalnošću italijanskog jezika“, kaže The Wrap. Filmova po estetici kao što je La Chimera nema već dugo na platnu!

    High & Low: John Galliano

    John Galliano je jedan od najuticajnijih modnih dizajnera savremenog doba. Odgovoran je za britansku punk-rok oštrinu i filmski šarm u Givenchy i Dior kolekcijama, u Parizu 1990-ih, i time promenio tok industrije. Ali, Galliano je bio sklon i destruktivnom i samodestruktivnom ponašanju. Sve to je bilo primećeno i od strane njegovih poslodavaca sve dok nije uhvaćen na kameri kako izgovara pijane antisemitske uvrede 2010. godine.

    Novi dokumentarac, oskarom nagrađenog reditelja Kevina Macdonalda, postavlja pitanje zbog čega je Galliano bio autodestruktivan i da li zaslužuje oproštaj. Građen na iskrenim intervjuima sa dizajnerom, filmova poput ovog nema mnogo, te je must za sve one koji su zainteresovani za modu, ali i za sve one koji žele da razumeju kulturu, svest velikih umova.

    41c83820b6b6d38e94ed46940d4bfc36

    Love Lies Bleeding

    Krimi triler koji ima za zvezdu Kristen Stewart kao menadžera teretane u malom gradu koja je pod kontrolom svog oca trgovca oružjem (Ed Harris). Kada bodibilderka (Katy O’Brian) svrati do teretane na putu za takmičenje u Las Vegasu, dve žene započinju strasnu avanturu koja bi mogla pomoći glavnoj junakinji da se oslobodi svog oca, po svaku cenu.

    A Revolution on Canvas

    Lako je govoriti o umetnosti kao „skandaloznoj“ ili „radikalnoj“, ali u slučaju Nikzad „Nicky“ Nodjoumia, ti termini zapravo nešto znače. Kada su Nodjoumieve slike izložene u muzeju u Teheranu 1980. godine, smatrane su kritičkim prema novom režimu, te je umetnik morao napustiti zemlju radi svoje bezbednosti. Sada njegova kćerka, Sarah Nodjoumi, i njen suprug, kreiraju intimni dokumentarac o njegovoj karijeri u Iranu i Njujorku i o njegovom izboru da prioritet da umetnosti i aktivizmu umesto porodičnom životu.

    Njihov film je takođe vrsta trilera o pljački, dok se tajno pokušava povratiti gomile njegovih, po vlastima, „izdajničkih“ slika iz Teherana.

    Iranian Artist Talks Revolutions Secret Police And The Vietnam War

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: