Ko je zapravo bio Andy Warhol? Ovo su knjige koje će vam pomoći da ga bolje razumete

12.04.2024.
RECOMMENDED

Danas bi Andy Warhol verovatno bio oduševljen što je nadmašio (i u kojoj meri je u tome uspeo) svojih petnaest minuta slave. Ljubav prema njemu skoro ceo jedan vek samo raste, bacajući sjaj i na sve ljude koji su se njime bavili, a postoji bezbroj filmova, pesama i romana koji orbitiraju u njegovom sazvežđu. I sa dobrim razlogom – u najboljim trenucima Warhol je bio sjajan provokator, istražujući i pomerajući granice umetnosti, filma i stava. Razbijao je tabue, otvoreno se penjao društvenim lestvicama, i u svojoj umetnosti satirizovao istorijski slavljene institucije. Enigma do samog kraja – što više slojeva otkrivate u pokušajima da ga razumete kao umetnika i čoveka, stvari postaju još nejasnije i komplikovanije. Ali, vredno je truda.

Predstavljamo samo mali deo knjiga koje se bave životom, radom i društvenim krugom Andyja Warhola.

Warhol by Blake Gopnik

warhol knjiga 1

U knjizi koju je objavio 2020. cenjeni kritičar umetnosti Blake Gopnik primenio je svoje enciklopedijsko znanje iz istorije umetnosti i napisao verovatno najiscrpniju biografiju o Andyju Warholu. Dok se neke biografije fokusiraju na određenu komponentu ili Warholovu eru, Gopnik je odlučio da poveže Warholovu enigmatičnu ličnost, rad i trajni uticaj.

Candy Darling: Dreamer, Icon, Superstar by Cynthia Carr

Knjiga o Candy Darling, jedne od Warholovih muza, koja je inspirisala Lou Reeda i The Rolling Stonese, sadrži sve – sočne tračeve, obimna istraživanja, i pre svega, glamur. Ova glumica je bila posvećena ulozi zvezde – živela je svoju istinu dok je nesvesno krčila put za svoje naslednice. Knjiga koja će vas na svakoj stranici dovoditi do suza – na jednoj će vas nasmejati, a na drugoj rasplakati.

warhol knjiga 2

Dnevnici Andyja Warhola

Najobimnija knjiga o Andyju Warholu u stvari je njegov dnevnik. Ako ste gledali na Netflixu gledali seriju o umetniku, onu koja je i nazvana Dnevnici Andyja Warhola, sigurno ste poželeli da nabavite tvrdu kopiju. S obzirom na to da Andyjevi fanovi nemaju to zadovoljstvo da uživaju u njegovoj autobiografiji, ovi dnevnici mogu u potpunosti da ih zadovolje. Od oštrih komentara o društvenim klasama do promišljenih razmišljanja o kulturi, Warhol je bio ultimativni posmatrač.

warhol knjiga 3

The Trip by Deborah Davis

Ovo nije samo obična priča o grupi bitnika koji traže prosvetljenje na transkontinentalnom autoputu. Umesto toga, ovo je stvarna priča o umetniku koji putuje preko zemlje, susrećući mnoge simbole i obeležja američke kulture koje će kasnije uhvatiti i istražiti u svom radu. Poput mnogih — čak i tih opsesivnih bitnika — Warhol je krenuo na put kao mladić, željan da iskusi zemlju na najbolji mogući način – direktno sa asfalta.

warhol 4

Andy Warhol kao glavni lik

Loaded: The Life and the afterlife of Velvet Underground

U knjizi koja je objavljena prošle godine, Dylan Jones predstavlja potpunu istoriju uspona — i pada — benda The Velvet Underground, čeda Andyja Warhola. Na njenim stranicama, čitaoci će saznati kako su Lou Reed i John Cale uspeli da stvore neke od najmističnijih rok pesama, koje se i danas slušaju.

warhol 9

POPISM: The Warhol Sixties

U knjizi Popism: The Warhol Sixties Warholovim rečima opisan je njegov prodor u njujorški svet umetnosti, izgradnji Fabrike i svim superzvezdama koje su okruživale umetnika.

eddie 2

Edie – American Girl

Sa aristokratskim pedigreom, srnećim očima i sklonošću da izbegava pantalone, Edie Sedgwick je bila stvorena za IT devojku. Na svetsku scenu stigla je kada se udružila sa Andyjem Warholom, a u ovoj knjizi Stein se osvrće na njeno detinjstvo, želje i – izdaju jednog od njenih najbližih prijatelja.

eddie 7

Fotografije: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: