Anthony Bourdain, čuveni američki kuvar, autor i putopisac, ostavio je neizbrisiv trag u kulinarskom svetu svojim knjigama i TV emisijama. Ove jeseni, povodom 20. godišnjice, njegova najpoznatija knjiga recepata Les Halles Cookbook: Strategies, Recipes and Techniques of Classic Bistro Cooking biće ponovo objavljena u specijalnom izdanju ove jeseni, 15. oktobra.
Prvo izdanje ove knjige pojavilo se u oktobru 2004. godine i brzo je steklo status klasika među ljubiteljima kuvanja. Novo jubilarno izdanje donosi predgovor koji je napisala Gabrielle Hamilton, poznata kuvarica i autorka, kao i osnivačica restorana Prune.
U ovoj knjizi, čitaoci i fanovi će ponovo imati priliku da istraže klasična francuska jela, detaljno objašnjena i ilustrovana korak po korak, omogućavajući svakome da savlada pripremu kultnih Bourdainovih specijaliteta, poput pečenih telećih rebaraca, escargots aux noix i foie gras pruneaux.
Osim uvoda koji je napisala proslavljena kuvarica, obožavaoci Anthonyja Bourdaina mogu se radovati i ponovnom izdanju njegove knjige Typhoid Mary: An Urban Historical.
Ova knjiga istražuje život i vreme zloglasne Typhoid Mary, kuvarice koja je početkom 20. veka širila tifus u kuhinjama New Yorka. Sa svojim zastrašujućim opisima i istorijskim kontekstom, knjiga pruža uvid u teške uslove rada u to doba i živote tadašnjih kuvara.
Poznato je da je Anthony bio jedan od onih kuvara koji su svoju slavu pokušavali da iskoriste tako da ističu probleme sa kojima se suočavaju njegove kolege širom sveta. Težak položaj ugostitelja uvek je bila tema kada je u pitanju njegov sveobuhvatni rad, a koristio je i svaku priliku da istakne i lične primere koje je tokom života okusio.
Ne propustite priliku da obezbedite ova izuzetna izdanja koja slave nasleđe jednog od najuticajnijih kuvara našeg vremena.
Anthony Bourdain je bio mnogo više od kuvara. Oni koji su ga poznavali okarakterisali su ga kao vizionara koji je svojim pristupom kulirnastvu i gastronomskim putovanjima promenio način na koji mnogi gledaju na svet kulinarstva.
Njegova strast prema otkrivanju novih ukusa i kultura dovela je do stvaranja kultnih emisija poput No Reservations i Parts Unknown, gde je spajao gastronomske avanture sa dubokim društvenim i kulturnim istraživanjima, a neretko i izveštavanjima.
Bourdainova filozofija
Bourdain je uvek naglašavao važnost autentičnosti u kuvanju, ali kroz prizmu života. Verovao je da svaki recept, svako jelo nosi priču o ljudima koji su ga stvorili i o kulturama iz kojih potiče. Njegov kuvar Les Halles Cookbook predstavlja i na neki način vodič kroz francusku kuhinju, obogaćen anegdotama i savetima koje je sakupio tokom svoje karijere.
Njegova sposobnost da poveže ljude kroz hranu bila je inspirativna čitavom svetu. Koristio svoj glas da pruži platformu manje poznatim kuvarima i restoranima, često skrećući pažnju na socijalne i političke probleme kroz prizmu kulinarstva. Njegov stil pisanja bio je iskren, direktan i pun strasti, što je čitaocima omogućavalo da osete njegovu ljubav prema hrani i putovanjima i kroz maštu.
Samoubio se 2018. godine kada je svet kulinarstva osetio veliki gubitak, ali njegovo nasleđe živi. Ponovo izdanje knjige Typhoid Mary podseća nas na njegov neizbrisiv doprinos i inspiraciju koju je pružio generacijama kuvara i ljubitelja hrane širom sveta.
Podsetimo se Bourdainove filozofije: Hrana je mnogo više od obroka – ona je priča, kultura i veza među ljudima.
Foto: Pinterest