Pretraga

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar.

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar.

Tekst: BURO.

Niste ni bili svesni da su vam baš ovoliko nedostajale sloboda i proleće, zar ne? Sunce je visoko na nebu, nema ni jednog jedinog oblaka (za sada), lagani povetarac podseća da će dani postajati sve topliji, sve konačno radi i večeri se mogu dočekivati u bašti uz čašu lepo rashlađenog vina ili slatakastog koktela što miriše na leto. A sve to posle neke prigodne šetnje, istraživanja grada, ili odgledanog filma na FEST-u ili svraćanja do neke od lokalnih galerija. Sve u svemu, sve izgleda daleko bolje nego što je bilo kad tokom poslednjih meseci, svi smo mnogo bolje nego što smo bili, a lep vikend iza nas, nas je izmamio napolje da protegnemo noge i obiđemo izložbe koje smo zaokružili u kalendaru i upisali u notese čim smo čuli da će se otvoriti. Treću izložbu dodajemo kao mali neizdrž zbog kojeg se radujemo kraju maja. 

ARTikulacije II "ženski zatvor-hotel sloboda"

Katakombe Narodnog muzeja u Pančevu i hotel "Sloboda"

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 1)
Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 2)

Umetnički projekat ARTikulacije su 2018. godine pokrenule Ivana Ivković i Tanja Juričan, a projekat se brzo izdvojio svojim site specific delovanjem i već znamo šta da očekujemo kada se pomenu ARTikulacije. Izlazak iz galerijskih prostora, rekontekstualizacija i osvajanje novih prostora. Ideja o angažovanim izložbama sa ciljem mapiranja i reaktualizacije javnih prostora je započela izložbom u Evangelističkoj crkvi u Pančevu 2018. godine, a ove godine se projekat nastavio grupnom izložbom “Ženski zatvor – hotel Sloboda” u Pančevu, kojom se tematizuje žensko boračko delovanje kao umetnička inspiraciju. Pitanje slobode, različitih oblika “ženskog zatvora” i senzitivnih pitanja traumatičnih mesta ženskog nasleđa i iskustva slobode levitiraju nad svim radovima koje potpisuje 21 autorka iz zemlje i regiona. Radovi su izloženi u dva napuštena prostora u Pančevu -stari zatvor smešten u katakombama Narodnog muzeja i zgrade nekadašnjeg kultnog hotela "Sloboda". Reaktiviranjem starih prostora i večno bolnih pitanja ličnih i kolektivnih sloboda dolazi se do novih perspektiva i odgovora, i iskoristite danas popodne, ili sutra za mini izlet do Pančeva.

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 3)
Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 4)

"The Price/Prize is Right"

Umetnički prostor U10

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 5)
Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 6)

Novootvorena izložba u umetničkom prostoru U10 funkcioniše kao poligon za bugarske savremene umetnike i umetnice i njihovo preispitivanje nagrada, vrednosti, pohvala. Kustosi izložbe navode da je život u Istočnoj Evropi drugačiji, i vrlo verovatno i teži nego onaj u Zapadnoj, i da su kao pripadnice istog "dela" Evrope, zajednice širom Balkana preplavljene istim problemima. Izložba "The prize/price is right" otvara pitanje nekih od tih problema i poigrava se sa konceptom pohvale budući da se istočnoevropski umetnik kroz istoriju (a neretko i danas) često nalazio u situaciji da umesto finansijske nagrade i podrške prihvati pohvalu ili nagradu. Uloga umetnosti je da preispituje različite pozicije i perspektive, i kako kažu kustosi "naša dužnost je da iskoristimo nalet promene kao sredstvo za redefinisanje umetnosti na Balkanu". Izložba traje do 15. maja i obavezno svratite. 

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 7)
Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 8)

"Cover me with sunsets, put me back to sleep"

Ostavinska galerija

Dve sjajne izložbe koje smo posetili, i treća kojoj se radujemo. Upišite ih u svoj kalendar. (фото 9)

Pred sam kraj maja stiže nam izložba Milice Mijajlović koja će se otvoriti 25. maja u prostoru Ostavinske galerije. Već svojim naslovom Milica nas podseća koliko volimo naslove njenih izložbi, i koliko su teme koje obrađuje one u kojima se svi prepoznajemo, ali i podseća na period otuđenosti i hladnoće koji je iza nas, i novu toplinu za kojom se traga. Izložba nosi naziv "Cover me with sunsets, put me back to sleep" i preispituje temu sigurnih i rizičnih emotivnih zona u nama samima, pa tako i zaljubljenosti i ranjivosti. Zalazak sunca se kao motiv pojavljuje metaforično, kako u nazivu, tako i u radovima, predstavljajući na neki način metafizičko utočište od svega što nas potencijalno ugrožava. Postavku čini serija slika, prostorna instalacija i video rad, a kako smo sa Milicom smo pre nekoliko meseci razgovarali na temu "novog normalnog" i kreativnosti u doba pandemije  jedva čekamo da vidimo šta je ovaj period doneo i kuda usmerio njen rad.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor