Pretraga

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe

Tekst: BURO.

Za odlazak u Pariz nam realno ne treba lista razloga. Zapravo, ne treba nam niti jedan razlog, ali uvek smo radi da planove obogatimo novim mestima, skrivenim kutcima i razume se, izložbama. Nema posete Parizu bez posete muzeja. Ako u jednačinu dodamo i modu, krajnji rezultat može biti samo klik na slobodan termin, karta u sandučetu i neizdrž do poletanja. 

Yves Saint Laurent u muzejima

29. januar - 15. maj

(Izložba u Picasso muzeju se završava 19. aprila)

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe (фото 1)

Šezdesetogodišnjica prve revije Yves Saint Laurent biće obeležena na grandiozan način, kakav i zaslužuje. Louvre, Picasso, Orsay, Muzej savremene umetnosti na čelu sa Saint Laurent muzejom, pripremili su izložbu čuvenih YSL komada iz muzejskih kolekcija. Deo postavke je, razume se, legendarna Mondrian haljina iz 1965. koja se izvorno nalazi u centru Pompidou, prati je kolekcija iz 2001. u Muzeju savremene umetnosti, kao i omaž Pablu Picassu kroz obilje citata. U Apollo galeriji pronaći ćete komade nakita i zlatne motive YSL-a, dok muzej Orsay svoje poglavlje posvećuje Marcel Proustu, srodnoj duši dizajnera. 

"Marcel Proust (1871-1922). A Parisian Romance”

16. decembar - 10. april

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe (фото 2)

Izložba posvećena stogodišnjici od smrti slavnog francuskog pisca, njegovim citatima, nostalgiji za Parizom - gradu u kom se rodio, odrastao, pronašao i stvarao - kroz slike, skulpture, fotografije, rukopise i dokumenta - ukupno 280 dela iz javnih i privatnih kolekcija iz celog sveta.

Charles Ray

16. februar - 20. jun

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe (фото 3)

Charles Ray, američki vajar sa sedištem u Los Anđelesu, poznat po svojim čudnim i zagonetnim skulpturama godinama unazad preispituje skulpturu u savremenoj umetnosti. Ova izložba, osim što će biti do sada najveća, biće ujedno i nešto poput detaljnog odgovora na to pitanje. Izložba će biti održana u Center Pompidou, glavnom muzeju moderne umetnosti u Francuskoj, a kada su najvećeg privatnog kolekcionara, Francois Pinaulta, pitali zašto baš Charles odgovorio je: „Volim njegov način prikazivanja života. Dok se svet svake sekunde ubrzava, Ray provodi dane, mesece, pa čak i godine bruseći jedan detalj.” U potunosti se priklanjamo njegovom mišljenju.

"Love brings love": Omaž Alber Elbazu

5. mart - 10. jul

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe (фото 4)

Nedelja mode u Parizu završena je emotivnom revijom u čast Albera Elbaza i to je verovatno bio najdirljiviji omaž koji je modni svet video. Dizajneri, kolege i prijatelji - Vivienne Westwood, Rick Owens, Alessandro Michele, Jean-Paul Gaultier Maria Grazia Chiuri, Pierpaolo Piccioli - izjavili su mu ljubav u motivima po kojima je Alber bio poznat: ciklama-roze boja, karneri, fluidne siluete. Sve to će biti iznova kreirano u palati Galliera. Ljubav zaista donosi samo još ljubavi.

Antoni Gaudi

12. jul -17. jul

Listi razloga za odlazak u Pariz dopisujemo ove izložbe (фото 5)

Antoni Gaudi, iako najpoznatiji po crkvi Sagrada Família, njegov kreativni, veoma individualistički stil, obuhvata mnogo više od toga. Ova izložba ponudiće novi pogled na poznatog Katalonca, njegovu vezu sa Barselonom, umetnošću i arhitekturom. „Ako želimo da razumemo svu dubinu Gaudijevih dela, svu njihovu dramu (i ovde su se odrazile porodične nedaće i njegovo pokatoličenje), onda ne možemo zanemariti vreme, političku i ideološku komponentu njegove arhitekture“ istakli su kustosi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor