Meditacija nikada nije bila lepša: Zen uz art kolekciju muzeja Rubin

    27.04.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/artmeditacija-cover.gif

    Ako povremeno imate anksioznu napetost u grudima, ako vam se nervoza meškolji u stomaku, imate tenzije više nego što je potrebno, i sasvim blesave snove, malo meditacije uopšte nije na odmet. Možda je zapravo i pravi trenutak da, umesto što razmišljate o tome godinama, konačno i isprobate kako bi izgledalo i da li bi vam prijalo da neko vreme sedite sa zatvorenim očima i mirnim telom i pokušate da pustite i umirite misli. Nije loša ideja stvarno, a čak imate i čitav muzej na raspolaganju kao ruku za spas jer je Rubin Museum of Art u Njujorku kao svoju misiju broj jedan preuzeo to da nam pomogne da ostanemo izbalansirani, fokusirani, produhovljeni i mentalno čitavi. Ozbiljan zalogaj, ali sreća pa je ova institucija zapravo ekspert u oblasti, iako se možda ne očekivalo da iz muzeja dođu lekcije o zenu i meditaciji.

    Dok mnogi muzeji sprovode virtuelne online ture ili prave viewing sobe u kojima posetioci mogu da da pogledaju aktuelnu postavku, Rubin muzej, fokusiran na istraživanje istočnjačke umetnosti, i promovisanje istočnjačke filozofije, vrednosti, razumevanja, i življenja u skladu sa idejama, kulturom i umetnošću himalajskih regiona, je na svom instagramu pokrenuo nešto drugačiju inicijativu. Svesni svog znanja, fokusa i neverovatne kolekcije koju imaju, lansirali su program Daily Offering, u kojem kroz infromativne, desetominutne epizode koje izlaze od četvrtka do ponedeljka (u danima u kojima bi muzej bio otvoren) predstavljaju ono što je i inače praksa muzeja, samo sa posebnim fokusom na teme koje su nam trenutno neophodne.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587988581182929.jpg

    Uz neverovatno umirujuću intro muziku, i tako ritmične glasove zaposlenih, da počinjemo da verujemo da je to jedna od važnih stavki u CV-ju ukoliko neko želi da se zaposli ovde, ovi videi su ono što nismo znali da nam je trebalo u ovim danima ali i te kako jeste. Svaki video u okviru Daily Offeringa počinje sa predstavljanjem nekog rada iz kolekcije muzeja, bilo kroz formalnu analizu dela, mitologiju, istorije poze u kojoj se Buda nalazi, a nakon uvodnog dela video neretko preraste u neki vid prakse i meditacije. Nekada video uopšte i nije o vizuelnoj umetnosti, i Daily Offering u svojoj „ponudi“ ima i vežbe za koncentraciju, predstavljanja hipnotičkih i relaksirajućih muzičkih performansa Brooklyn Raga Massive kolektiva, čija je muzika savršena za umirivanje poludelih misli, i mnogo vođenih meditacija.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587988581060373.jpg

    Tako da, ukoliko želite da počnete sa ozbiljnim posvećivanjem sebi i svojoj unutrašnjosti, Daily Offering je sjajna prva stanica i spremite se za nezaboravno iskustvo u kom su meditacija, zdrave navike, priorni balans i umetnost jedno. Dawn Eshelman, govori o Tari, najvažnijoj ženskoj figuri u budizmu, koja je dosegla prosvetljenje, ali je odabrala da ostane na Zemlji i da pomogne ljudima da dosegnu svoju mentalnu slobodu. Sharon Salzberg, instruktorka meditacije, vodi kratke meditacije koje ćete obožavati jer se rade gledajući u prelepe skulpturice Tare iz XIII veka, a doktorka Tawni Tidwell je tu da podeli drevnu istočnjačku mudrost sa Tibeta kada su u pitanju zdrave navike, i načini na koje možemo prirodnim putem da ojačamo imunitet i zašto je čaša tople vode izuzetno važna za organizam.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587988652467099.jpg

    Za one koji žele da istraže dalje, ili one kojima su uvodi u meditaciju smešna stvar jer su već eksperti, soba za čantanje i meditaciju budističkog oltara Rubin muzeja je dostupna sve vreme ovde. S druge strane, ako vam nikad dosta umetnosti, učenja i istraživanja, dopašće vam se virtuelna tura kroz sve predmete na oltaru u kojoj možete na učiti mnogo toga novog. 

    Sve nove epizode možete naći ovde

    Saznaj više:
    Povezani članci: