Pretraga

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju

Tekst: BURO.

Društvene mreže su mnogostruko promenile naše živote. Od upeglanih, ispolarnih profila sve češće viđamo sirove, životne fotografije pod photodump heštegom. Isto tako, sve češće na feed-u viđamo nasumnične, nesavršene i "besmislene" tetovaže. Da li je i za ovo "kriva" generacija Z ili je reč o starom novom trendu?

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju (фото 1)

 

Sigurno ste ih videli – na telima ili tuđim Instagramima (možda i sami posedujete takvu tetovažu) - slova koja su namerno prežvrkana, vijugave linije koje se ne poklapaju savršeno, natpise koji nemaju nikakvog smisla, pa čak i (naizgled) nasumičnu žvrljotinu. Na prvi pogled, ove tetovaže mogu izgledati kao da su loše izvedene, ali zapravo je reč o celom novom pravcu u tetoviranju. 

 

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju (фото 2)

 

U stvari, reč je o starom - novom trendu, a sve je počelo sa umetnikom i tattoo majstorem Fuziem Uvtpkom devedesetih. Ovaj Francuz je stekao popularnost 2012. godine zbog tetoviranja kultne "Lucky You" tetovaže na rebrima Scarlett Johansson. "Nedostatak znanja“ bio je i ostao njegov lični pečat. Devedesetih su postojali i automati za prodaju igračaka gde ste mogli da ubacite novčić i dobijete nasumični fleš dizajn umetnika. Ideja je bila da se stvari prepuste sudbini, a da se slučajni komad trajno tetovira na koži. To je na izvestan način brisalo iluziju izbora i seklo sve konvencionalne pojmove povezane sa sticanjem tetovaže.

 

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju (фото 3)

 

Trenutno, na Instagramu, ignorant style tattoo hešteg ima blizu 300 hiljada pratilaca, a #ignoranttattoo na TikTok-u je prikupio 126,8 miliona pregleda. Tetovaže ne moraju da imaju neki poseban značaj, čak ne moraju biti perfektno izvedene kako bi na našoj koži zaslužile mesto, a nesavršenost se trenutno čini kao savršena pobuna. Može se sa sigurnošću reći da ovaj stil ne usporava, a da se potreba za prepuštanjem trenutku može, ako nigde drugde, jasno ocrtati na našim telima.

 

Nesavršenost kao imperativ, čak i u tetoviranju (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor