Pretraga

Otkrijte \"Come back tomorrow\" izložbu koja pretvara emocije u umetničke radove

Otkrijte "Come back tomorrow" izložbu koja pretvara emocije u umetničke radove

Nervoza i nostalgija nikada nisu izgledale bolje!

Tekst: BURO.

Digitalni svet se svima pomalo smučio. Dan za danom sve nemirnije cupkamo nogama i više se radujemo kada čujemo da su bioskopi otvoreni, da se festivali vraćaju ovog leta, da se dodeljuju nagrade i organizuju grandiozni događaji, da muzeji širom sveta otvaraju vrata svojim posetiocima. Dosta nam je gledanja u ekran i kroz njega, čeznemo za svim. Nije ni čudo da nam je dosadilo prevođenje živog iskustva u digitalno, jer je to ono što radimo proteklih godinu dana. Zamenjujemo kafe u bašti onima na Zoomu, umesto panel diskusija i otvaranja izložbi idemo na Insta vođenja, umesto putovanja na sajmove i Bijenala šetamo po virtuelnim galerijskim sobama.

Otkrijte "Come back tomorrow" izložbu koja pretvara emocije u umetničke radove (фото 1)

Međutim, šta kada se napravi platforma sa ciljem i idejom da bude mesto za isključivo digitalne izložbe, ne prilagođene i izmenjene zbog situacije, nego one koje su takve u startu, i kada prva od tih izložbi odgovara na sva ona osećanja koja smo svi delili tokom pandemije?

Kustoskinje Maria Cristina Didero i Annalisa Rosso su zajedno za dizajn konsultantom, animatorom i dizajnerom, Mr Lawrenceom, lansirale Perfettooo – novu virtuelnu platformu specijalno dizajniranu za digitalne izložbe. Ne prilagođena iskustva, ne izmenjena tako da se upakuju onlajn svet, nego zaista ciljano osmišljen virtuelni prostor u kom se prave izložbe prema pravilima i strukturi virtuelnog svega. Znači, bez pravila i uz mnogo slobode i nesputane kreativnosti. U pitanju je prostor koji oblikom i dimenzijama odoleva granicama pravih prostora, neopipljiva lokacija, bez zidova i granica, koju svojim idejama definišu arhitekte, dizajneri i digitalni umetnici, u skladu sa svojim vizijama i željama. Savršeno mesto koje može da odgovori na zahteve svake izložbe.

Otkrijte "Come back tomorrow" izložbu koja pretvara emocije u umetničke radove (фото 2)

Prva u nizu pod nazivom “Come Back Tomorrow” je verovatno najbolji mogući početak ovakvog projekta jer adresira sve ono što smo osećali mesecima unazad. Svi smo bili zbunjeni, nostalgični, nervozni, uzbuđeni, usamljeni, sumnjičavi, čežnjivi, a sada imamo mogućnost da to i materijalizujemo jer je art dvojac Objects of Common Interest, iza kojeg stoje Eleni Petaloti i Leonidas Trampoukis, napravio projekat koji istražuje pitanja emocija, svesnosti i psihičkih stanja. Koristeći kolaže, arhitektonske elemente, video, gifove, muziku, duo je napravio seriju imerzivnih radova koji “nastaju” u skladu sa emotivnim stanjem onog ko "dolazi" na izložbu.

Otkrijte "Come back tomorrow" izložbu koja pretvara emocije u umetničke radove (фото 3)

Virtuelna postavka funkcioniše prema sistemu: odaberete emociju (očaj, radoznalost, nostalgija, žudnja, sumnja ili usamljenost), kvalitet te emocije - da li je pozitivna ili negativna, kao i to da li smo danas tog stanja sasvim svesni ili ipak spada u kategoriju nesvesnog. Sve to je neophodno da bi se manipulisalo iskustvom i slikom na ekranu, a onda se otvaraju neverovatni univerzumi. Nema više ućutkivanja ličnih sumnji i "sve je okej" sindroma, nego pokazivanje prstom na tačno ono kako se osećamo ma kako neprijatno i zbunjujuće to bilo, čime se otvaraju prostori koji su idealna komfor zona za trenutak povlačenja u sebe i trenutno osećanje. Savršen post-pandemijski recept za pauzu i malo mira. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor