Pretraga

Tri lokalne keramičarke u čije radove smo se zaljubili ovog leta

Tri lokalne keramičarke u čije radove smo se zaljubili ovog leta

Tekst: BURO.

Nema onoga ko ne voli da prostor u kom živi s vremena na vreme ponovi nekim novim elementom. Nekada su to coffee table knjige koje su veoma često jednako zanimljive koliko su i lepe, a neretko su pre-le-pe. Može biti neki rad lokalnog umetnika ili umetnice, nekada neki komad koji je ujedno i umetničko delo a i praktičan u stanu i životu. Da, govorimo o svim onim prelepim tanjirima, činijama, šoljama koje čine da nam svaka jutarnja kafa, ili svaki pojedeni kolač budu kompletno uživanje.

Lokalnu keramičarsku scenu pratimo pomno, ali se ona toliko brzo i razmahano razvija da je na svakih nekoliko meseci moguće praviti presek stanja i izdvajati nove trenutne favorite. Ovaj put su to tri devojke, sve tri pune kreativnosti, posvećenosti na detalj, i strasti prema stvaranju, a opet svaka sa sasvim jedinstvenim pristupom materijalu i formama. 

Jelena Vučićević

Tri lokalne keramičarke u čije radove smo se zaljubili ovog leta (фото 1)

U radove Jelene Vučićević smo se zaljubili kada je proletos napravila seriju šolja koje su kako kaže bile njen subjektivan doživljaj proleća. Jelena je proslavljala proleće, “hvatajući” njegovu suštinu u keramici a mi ostali obradovani kako je vešto u tome uspela. Iako je sa glinom počela da radi tek pre nekoliko godina neverovatno je vešta u realizovanju svojih ideja i iz serije u seriju postaje sve bolja. Jelena pravi male serije, u kojima joj je važno da pusti predmet da slobodno živi, materijal da diše, i predmet da bude ono što želi da bude. Kako i sama kaže, kao što ne postoje dva čoveka iste fizionomije tako nema dva ista komada. Svaki je na svoj način savršeno-nesavršen i divan.

Midheta Agić

Tri lokalne keramičarke u čije radove smo se zaljubili ovog leta (фото 5)

Osnivačica Gazar dizajn studija, Midheta Agić vam je verovatno poznata budući da je znano Instagram lice, ali je od nedavno uplovila i u umetničke, keramičarske vode. Osnivajući Gazar Studio Midheta je spojila minimalizam sa praktičnošću. Sa fokusom na minimalističku estetiku, ali uz mali twist u kom se u savršene komade "upisuju" i useljavaju male nesavršenosti, ugibi, ulegnuća, nastaju novi komadi koji kombinuju jednostavnu formu i odstupanja od njega. Time se stvaraju potpuno čudesni, amorfni oblici i Midhetina keramika izgleda kao da je živa, kao da je prirodni element koji je unet u enterijer i čini ga lepšim i potpunijim. 

Teodora Džudović

Tri lokalne keramičarke u čije radove smo se zaljubili ovog leta (фото 9)

Teodora Džudović ima background u umetničkim vodama, ali iako je završila slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, već neko vreme u nazad bavi se vizuelnim istraživanjem u oblasti keramike. Kako je rekla, smatra da porcelan kao materijal ima sopstvenu volju i narav, i da mu treba dozvoliti da to i ispolji, a upravo zato joj i predstavlja poseban izazov. Teodora je nedavno pokrenula svoj dizajnerski studio Tein, gde se pored keramičkih komada i instalacija, mogu naručiti i slike i njeni drugi radovi, a trenutno nam najviše pažnje privlači ON BON njena nova kolekcija porcelanskih komada koji su u bojama koje podsećaju na bombone, na leto, i sve ostalo slatko i lepo što volimo. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor