Pretraga

Za vikend najavljuju oblake ali mi vam donosimo online događaje koji će vam ulepšati jesenje popodne

Za vikend najavljuju oblake ali mi vam donosimo online događaje koji će vam ulepšati jesenje popodne

Tekst: BURO.

Kada dani postanu ovoliko kratki, sa sve čudnim tokom stvari i okolnostima koje nas prate, svima nam treba neka doza kakvog takvog dobrog raspoloženja da nas podigne. Ako za nešto treba zahvaliti tehnologiji to je jer još uvek možemo da bacimo pogled na sve ono što je aktuelno u različitim delovima sveta. Novembar nije neki posebno zanimljiv mesec ni inače, ali barem u ovom pogledu donosi pregršt zanimljivog online sadržaja i odabrali smo nekoliko dobrih art destinacija koje možete da posetite a da ne morate da mrdnete od šolje tople čokolade i mekanog ćebeta. Pa, za šta ste raspoloženi… projekat Judy Chicago u Berlinu ili sajam video radova u Barseloni?

Berlin

Light art space X Judy Chicago

Od 10. novembra

Za vikend najavljuju oblake ali mi vam donosimo online događaje koji će vam ulepšati jesenje popodne (фото 1)

Light Art Space (LAS) je umetnički prostor u Berlinu poznat po različitim inicijativama i projektima koji oduševljavaju i stručnu a i širu javnost i za novembar su spremili posebnu poslasticu. Prvi virtuelni umetnički rad i to ni manje ni više nego zvezde art scene, feminističke američke umetnice Judy Chicago. Kroz svoj novi rad ‘Judy Chicago Rainbow AR’ Chicago nastavlja sa svojom serijom radova “Atmosfere” i poziva publiku širom sveta da bude deo dimne skulpture kroz proširenu stvarnost. Sa serijom “Atmosfera” Judy je započela kasnih 60-ih, radeći sa pirotehnikom u cilju stvaranja vatrometa, i raznobojnog dima koji na neki način postaju deo pejzaža. Sada, se to iskustvo pretvara u virtuelno a izloženi rad je dostupan svima na svetu, na kom god meridijanu se nalazili. Rad je dostupan kao aplikacija koja može da se downloaduje na Google Play i App Store.

Barselona

Loop festival

17-26. novembar

Za vikend najavljuju oblake ali mi vam donosimo online događaje koji će vam ulepšati jesenje popodne (фото 2)

Svake godine u novembru, Barselona postaje mesto sastajanja ljubitelja video arta. Ovo, 18. po redu izdanje sajma se očekivano događa u nešto izmenjenoj dinamici u skladu sa okolnostima, i ove godine LOOP će biti nešto nalik na hibridni program između offline i online aktivnosti. Dok se u Barseloni odvija izložba sajma samo sa odabranim radovima iz celokupnog programa pod naslovom “Priče iz starog sveta” i održava se u Muzeju Katalonije, online platforma prikazuje svih 28 radova sa kojima učestvuju galerije iz 17 zemalja. Tako da, od 17. do 26 novembra ova online platfoma nudi prilično mnogo zanimljivog sadržaja i donese uvid u različite teme i svakodnevice od običnog dana LGBTQ+ populacije u Palestini, preko dokumentarnog videa o fabrici koja se bavi pravljenjem plastične hrane za potrebe savršenih snimaka za reklame, do koncerta za biljke u Gran Teatre del Liceu u Barseloni koji izgleda maestralno i o kom su mediji pričali danima.

Beč

Vienna Art Week

13-20 novembar

Za vikend najavljuju oblake ali mi vam donosimo online događaje koji će vam ulepšati jesenje popodne (фото 3)

Nedelja uemtnosti u Beču će se održati u onim danima u kojima je i planirana, ali će gotovo sav svoj program premestiti i u digitalni svet. Ma koliko s jedne strane bilo i tužno što smo opet u “sve online” fazi godine, s druge je i te kako dobro, jer su iz organizacije Vienna Art Week spremili neverovatan program za sve ljubitelje umetnosti u kojoj mogu da uživaju svi ma gde se nalazili. I zapravo, to je bila vodeća ideja umetničkog direktora Roberta Punkenhofera koji je još pre nekoliko meseci izjavio “Ako posetioci ne mogu da dođu do nas, doći ćemo mi do njih”. To su i ostvarili realizujući prilično elaboriran online program i iako još uvek u institucijama tokom nedelje umetnosti širom Beča ima aktuelnih postavki, u velikoj meri je sve digitalizovano i predstavljeno kroz različite ture, vođenja, predavanja. Osnovna struktura digitalnog Vienna Art Week, ove godine ima moto “Living Rituals”, i u velikoj meri se zasniva na razgovorima sa umetnicima i kustosima i upoznavanjem sa njihovim procesima rada. Tokom nedelju dana u ponudi su live stream predavanja, vođene ture kroz ateljee umetnika, umetnički i kustoski razgovori, i panel diskusije a ceo program možete naći ovde.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor