Austin Butler i Florence Pugh: Intervju sa novim zvezdama filma Dune

26.02.2024.
RECOMMENDED

Kao da glumačka postava prvog filma Dune nije bila dovoljno fascinantna, nego je reditelj Denis Villeneuve rešio da začini stvari pored Zendaye, Timotheeja Chalameta, Haviera Bardema, Charlotte Rampling, Rebece Ferguson, Stellana Skarsgarda, Oscara Isaaca, Jasona Momoe i mnogih, mnogih drugih angažuje još holivudskih A – listera među kojima su Christpher Walken, Anya-Taylor Joy, Lea Seydoux, ali i jedne od najvećih mlađih zvezda današnjice: Austina Butlera i Florence Pugh.

Austin Butler je Feyd-Rautha Harkonnen, najsmrtonosnije oružje Kuće Harkonnen (kojeg je u prvoj verziji filma Dune, reditelja Davida Lyncha tumačio Sting!) sada je spremno da bude otkriveno… Mačo, mišićav i sa potpuno glatkim telom, što je tipično za Harkonnene, inteligencija Feyd-Rautha Harkonnena podudara se sa njegovom okrutnošću, i koristi ih oboje u borbi, što ga čini nezaboravnim protivnikom. Za razliku od njega, Florence Pugh kao Princeza Irulan, kći cara Shaddama IV i zaštitnica Bene Gesserit, elegantna je, divna mlada žena sa oštrim umom i opservativnom prirodom. Pozvana da iznese svoje mišljenje o suzbijanju mogućeg ustanka na Arrakisu, ne ustručava se da ga saopšti, bez obzira na to koliko je nepopularno.

austin florence 777

Pred premijeru filma Dune: Drugi deo (cinepremiere kod nas dešava se 28. februara u CineStar bioskopima, u distribuciji kuće Blitz Srbija kao ekskluzivnog Warner Bros Pictures Studio distributera) dve zvezde dale su intervjue u vezi sa svojim ulogama u jednom od najlepših i najiščekivanijih SF filmova današnjice.

O oduševljenju zbog ulaska u Dune univerzum

Austin Butler: Prvi put kada sam pogledao film, imao sam ista osećanja kao kada sam prvi put video ‘Apocalypse Now’. Još tada sam znao da želim da budem deo sledećeg ostvarenja. Dakle, osećam se veoma srećnim.

Florence Pugh: Ovo je možda najuzbudljivije dobrodošlica u neki svet, koju sam ikada doživela, i koju ću verovatno ikada doživeti. Uvek sam se pitala da li će neko ponovo praviti te ogromne epske filmove, a onda je izašao ‘Dune’ i zaista je bio epski. Biti deo toga je ogromna stvar i biti u mogućnosti da zakoračiš na setove i budeš deo mašte Denisa Villeneuvea zaista je posebno iskustvo. Da mi je Denis rekao da mogu biti „Nosilac koplja br. 3“, rekla bih da, samo da doživim čudovište od ovog filma. Biti deo glumačke ekipe ovako epskih razmera je nešto u šta želite da se uključite.

florence

Reakcija kada su prvi put pročitali scenario za „Dune: Deo Dva“

Austin Butler: Čim sam pročitao scenario i razgovarao sa Denisom, znao sam da će biti veoma zabavno. Denis je neverovatan pisac, on razume priču i ljudsku prirodu i može to veoma dobro i slojevito da napiše. Takođe, piše na veoma vizuelan način, pa sam znao da će ovo biti sjajan film. Ne možete svakodnevno da glumite likove poput ovih, a uz to su veliki izazov i fizičke transformacije. Takođe, bilo je reči o ulasku u psihologiju lika – razgovarao sam dosta sa Denisom o tome, zašto se moj lik ponaša tako kako se ponaša, o tome kako na njega utiče njegov odnos s porodicom, o surovom svetu njegovog ujaka, o svetu u kojem je on odrastao. Likovi poput Feyda mogu biti teški za opravdanje, ali ljudsko društvo je puno takvih ljudi, pa osvetljavati tu stranu ljudske prirode je bilo fascinantno iskustvo.

O radu sa rediteljem Denisom Villeneuveom.

Austin Butler: Denis je izuzetna osoba. Ljubazan je i promišljen, sluša i neće odmah dati odgovor ako ga nema – reći će vam da želi da sanjari o tome, a zatim će se vratiti sa živopisno detaljnim razlogom za neku svoju viziju. Kada ga gledate dok radi, shvatite da je genije. Osećao sam neverovatno poštovanje prema njemu svakog dana – činio je da sve što radimo izgleda neverovatno lako.

Florence Pugh: Ono što je zaista neverovatan Denisov uspeh je to što je uspeo da stvori potpuno nov svet i način na koji on zvuči, na način na koji ljudi u njemu zvuče. To je nešto što je zaista uzbudljivo.

O radu sa ostatkom ekipe.

Austin Butler: Timothée Chalamet je fantastičan glumac i veoma velikodušan momak – sjajno smo se zabavljali. Teško je raditi fizičke borbe, posebno ako nemate dobar odnos sa partnerom, a on i ja smo bukvalno plesali zajedno, Timothée je bio sjajan plesni partner. Uživao sam igrajući negativne likove sa Stellanom Skarsgardom i Dejvom Bautistom, obojica su divni i smešni i srdačno su me dočekali. I divno je bilo raditi sa Florence, koja je jedna od najvećih glumica u ovom trenutku. Osećao blagoslov što sam imao priliku da radim sa tako divnim ljudima.

austin 7

Florence Pugh: Male žene su bile jedan od prvih velikih filmova na kojem sam radila, sa impresivnom glumačkom ekipom. Sećam se da sam se osećala malom u poređenju sa mašinom koja je to bila. Timothée Chalamet je eksplodirao četiri ili pet meseci pre toga i sećam se da sam mu se stalno klanjala. Raditi s njim, četiri godine kasnije, videti koliko je porastao, videti svog prijatelja kako se suočava sa izazovima koje ima jedan neverovatan, kako vlada prostorom i nosi ceo film, to je osećaj ponosa. Volim da radim s njim. On je veliki medved.

O svom liku.

Austin Butler: Znao sam da će scene borbi biti veoma naporne i hteo sam da izgledaju moćno, pa smo mnogo vežbali. Vežbali smo mnogo filipinski način borbe sa štapovima i puno radili sa noževima. Trebalo je pronaći Feydovog stil borbe, koji se dosta razlikuje od Paulovog, koji prolazi kroz obuku Atreida i fremenski način borbe. Trenirao sam i glas. I kada sam se video u ogledalu, a nisam imao kosu, imao sam i crne zube… video sam transformaciju, ali sam razmišljao i kako to može da vas pukne poput eksplozije, da se izgubite u tome.

austin 3

Florence Pugh: Irulan je vrlo tajanstvena. Tiha je. Na prvi pogled, moglo bi se pomisliti da možda nije sasvim svesna šta se dešava oko nje, ali uvek je tu, i uvek računa. Postoji toliko mogućnosti sa likom koji posmatra. Denis mi je stalno govorio da je moja uloga prilično mala, ali meni to nije smetalo jer je za mene to onda još veći izazov. Takođe, ona je pripovedač u knjigama. Ona se sve vreme bavi budućnošću, time šta će se sledeće dogoditi. Ona će preuzeti carstvo, u tome je obučena, i ona je mezimče Reverend majke… ali ona je mezimče koje se kvari i shvata učenja Reverend majke na drugačiji način. Definitivno je neko ko zna da ima uticaj i to je ono što je pomalo zastrašujuće u vezi sa njom.

Fotografije: Blitz film, promo

Saznaj više:
Povezani članci: