RAZGOVOR sa zvezdama filma DUNE: Timothée Chalamet & ZENDAYA

18.02.2024.
RECOMMENDED

Dok Timothee Chalamet i Zendaya promovišu drugi deo filma Dune širom sveta, domaća publika odbrojava dane do premijere, koja je zakazana za 28. februar. Jedva čekamo da vidimo nastavak priče Paula i Chani, sina vojvode kome je sudbina namenila veće zadatke nego što nosi titula sa kojom je rođen i možne ratnice Fremena, vešte u preživljavanju u surovim peščanim dinama Arakisa. Još na kraju prvog dela filma Denisa Villeneuvea Chani prestaje da bude tajanstvena vizija koja posećuje Paulove snove i postaje žestoki saveznik koji se bori uz njega.

O tome koliko se njihovi karakteri menjaju u drugom delu, saradnji sa čuvenim rediteljem koji se usudio da na veliko platno prenese pisanu viziju Franka Herberta i stvori jedan od najboljih SF filmova svih vremena, kao i o njihovom međusobnom odnosu – čitajte u intervjuu koji su Timothee i Zendaya dali pred svetsku premijeru filma.

O Dune 2

Timothée Chalamet: Izgledao je kao san vratiti se u svet Dine, ne samo svojim kolegama sa kojima sam delio divno iskustvo prvi put, već videti kako se njihovi likovi proširuju, videti Chani. I imati priliku da radim sa novim, veoma talentovanim glumcima, poput Austina Butlera i Florence Pugh, sa kojima sam već igrao na filmu.

Zendaya: U prvom delu filma Dune imala sam samo nekoliko snimajućih dana, tako da sam bila veoma uzbuđena što se vraćam i što imam priliku da istražujem lik Chani. Snimanje Dune 2 apsolutno je nadmašilo svaki san koji sam ikad imala. Biti na tim setovima, sa neverovatno talentovanim ljudima, u onim kostimama… Zapanjujuće je.

O nastavku

Timothée Chalamet: Dune 2 se nastavlja tačno tamo gde je prvi film stao, možda nekoliko sati kasnije – Paul i Jessica su sa Fremenima, tu je Chani, preti neposredna opasnost od Harkonensa. Denis nastavlja tamo gde je stao.

Zendaya: Što je smešno jer sam imala osećaj da snimamo istu sekvencu tokom četiri godine! Sećam se da sam pomislila: ‘Čekaj malo, još uvek nosim istu odeću, šta se dešava?’

O Paulovom i Chaninom putovanju

Timothée Chalamet: U drugom delu priče zatičemo Paula Atreidesa, mladog čoveka koji ne želi da prihvati svoju sudbinu, sudbinu koja se odvija pred njim – dužnost, odgovornost vođe koja se čini većom od onoga što je sposoban i od onoga što želi da radi. Njega će to usisati toliko da će njegova neposredna želja da voli i bude voljen od Chani, biti prevaziđena ovom odgovornošću.

Zendaya: Chani! Malo toga je mogla da predvidi o svom životu. Upoznala je stranca prema kojem je sumnjičava. Tretira ga kao nekoga ko mora da zaradi njeno poštovanje, kao i svoje mesto među Fremenima, pa je prema njemu malo oštra i stalno ga posmatra. Svesna je da bi on mogao da bude i onaj odabrani, koji je došao da ih spasi, pa se pomalo plaši i toga što on predstavlja. Naravno, plaši se i emocija koje nikada ranije nije osetila.

zendaya timothee dune

O razvoju likova koje tumače

Timothée Chalamet: Paul je predodređen da krene putem kojim mu se baš i ne ide. Još uvek ima vizije koje mu nisu potpuno jasne, neke od njih su i destruktivne i ne želi da im se približava. Kako postaje deo Fremena, bira da se zove Muad’Dib – ime pustinjskog miša koji živi na Arakisu. Ovo je zapravo jedan od mojih omiljenih delova knjige i filma jer često vidimo lava, tigra ili geparda kao životinjsku metaforu za vođe, naše heroje. Ima nešto prikladno u vezi sa ovim malim pustinjskim mišem koji se kreće u pukotinama i samoodržava svojom vlažnošću – isti je slučaj i sa mladićem čije su okolnosti tako van njega, čija je životna priča neka vrsta tragedije – gubi oca i svoj narod, ali mora da istraje. To nije Paul Hrabri ili Paul Lavlje Srce, to je Paul Muad’Dib. U tome sam uvek nalazio nešto moćno.

Zendaya: Chani je deo generacije koja se bori protiv onoga što smatra arhaičnim idejama. Veruje da su to ideje koje su potlačile njen narod. Dakle, ceo njen put je put iskrenosti, želje da uči i raste zajedno sa Paulom. Zaljubljuje se u njega, ali istovremeno mrzi ono što on predstavlja i to je za nju zaista teško jer joj je stalo do njenog naroda i želi najbolje za svoju zajednicu. Paul unosi nemir u njen život i zaista joj je teško da se izbori sa tim, ali želi da veruje da je on na njenoj strani. Treba mu vremena da je osvoji i da probije njen oklop i da ona počne da mu veruje.

O povezivanju sa svojim likovima

Timothée Chalamet: Paul nije osoba koja ima iluzije o veličini i moći. Dakle, morao sam da razmišljam šta bi to zapravo značilo, ako je to tvoja sudbina. Kako bi to zapravo izgledalo? Kako bi bilo stajati na sredini sobe i proglasiti sebe vođom i imati potpuno pravo da to učiniš? I šta bi to podrazumevalo.

Zendaya: Konstantno sam se nalazila između Chaninog uma i srca. Mislim da je mnogo jača od mene, daleko jača, potukla bi me u svakoj situaciji. Chani poseduje snagu kojoj se divim i takvu strast za unapređenjem svog naroda, ona brine o svom narodu, o svojim voljenima i svojoj planeti, i to joj znači više od svega. Lično, i ja mnogo volim, ali mi je to mnogo lakše jer nisam ratnik u svemiru, da u šta god da se upuštam činim to sa najboljim osećajem srca i integriteta. Kao i Chani, želim da se vodim onim što smatram ispravnim, ne samo za sebe već i za ljude oko sebe.

O tome kako je bilo ponovo raditi sa Denisom Villeneuveom

Timothée Chalamet: Za glumca, barem za mene, odnos sa režiserom je neverovatno važan. A Denis je neverovatan, zaista neverovatan lider, partner i prijatelj. Tek sam završio snimanje Wonke kad smo počeli Dune i on mi je pomogao da se vratim Paulu. Fascinantna je njegova strast prema materijalu i boravak u okruženjima koja su on i naši sjajni dizajnerski timovi kreirali, kako bi nam pomogli da odatle crpimo snagu i osetimo svu težinu sveta u kojem naši likovi žive.

Zendaya: Na velikim filmovima poput ovog, nijanse i suptilnosti se izgube, ali Denis nikada nije izgubio te stvari iz vida. Otvoren je za razgovore sa glumcima i sa ljudima u svim odjeljenjima, ako žele nešto kreativno da unesu u film i razgovara o tome. Jako je otvoren i kooperativan. Mislim da taj duh saradnje na nečemu ovako velikom omogućava da film ima srce, dušu i prave, ljudske emocije.

zendaya dune

O promeni odnosa Paula i Chani

Timothée Chalamet: Chani je neka vrsta Paulovog moralnog kompasa. Njena jaka etika doprinosi njenom sjajnom karakteru i Paul oseća da je sličan njoj, da je vredan, etički, i pokušava da postane partner njoj, čovek kakav želi da bude njoj, i postaju izuzetno bliski. Chani je, iako jako sigurna u sebe, stalno na oprezu. Ali zna ko je, njeno srce je na pravom mestu.

Zendaya: Na početku priče ona počinje da se kravi prema Paulu, jer je iskren. On zaista želi da bude tu, da nauči njihov način života i postane Fremen. Želi da zaradi njen respekt i poverenje. Takođe, on odbacuje ideju života u koji ga je uvukla njegova majka, ideju da je on ‘onaj’. To je utešno za Chani jer i ona odbacuje tu celu ideju. I, naravno, još jedan razlog je ljubav. Ne možete da birate koga volite.

O zajedničkom radu

Timothée Chalamet: Zendaya je snažna, poput Chani, na mnoge načine. Imali smo samo par dana zajedno na prvom filmu, ali postali smo prilično bliski i dobri prijatelji posle toga. Ali mislim da je prijateljstvo koje je raslo između filmova pomoglo da izrastemo u Paul i Chani za ovaj film. Bilo je divno iskustvo raditi sa glumicom koja je postala – puna je energije! Ona je pravi „partner u zločinu“ i zahvalan sam joj što smo imali tako sjajno iskustvo.

Zendaya: Timothee i ja smo postali vrlo bliski; on je kao moj brat, kao neko s kim znate da ćete biti prijatelji veoma dugo. Nadam se da ćemo završiti kao Josh Brolin i Havier Bardem, koji sede i prisećaju se filmova koje su zajedno snimali i iskustava koje su delili. Ponekad je bilo teško – sa dugim snimajućim danima u pustinji i bila sam zahvalna što imam nekoga s kim mogu da se smejem i lepo provodim vreme. Nisam imala mnogo scena sa Chrstopherom Walkenom i Florence Pugh, ali kada on uđe u prostoriju… zaista ga doživite kao cara. Florence je divna, ima divnu narav i kraljevski stav, kao stvorena je za Princezu Irulan.

O radu sa Florence Pugh

Timothée Chalamet: Florence Pugh je neverovatna u ovom filmu. Čelična, odlučna, neverovatna… Bilo je inspirativno raditi sa njom.

zendaya florence dune

O sceni vožnje peska i njenom značaju u filmu

Timothée Chalamet: Scena vožnje peska – scena 62! – snimana je tokom tri meseca. Postojalo je celo jedno odeljenje posvećeno crvu … To je jako važan trenutak u Paulovom ulasku u svet Fremena, njegovo prihvatanje od strane njih – osim Chani i Stilgara, naravno – i bilo je jako važno da se uradi kako treba. Paul koji uči da vozi pustinjskog crva, to je simbol odrastanja. To je obred prelaska i jedan od glavnih razloga što je Paul prihvaćen među Fremeneima, jer bi neko ko nije bio jedno sa Šaj-Huludom, što je fremenska reč za pustinjskog crva, umro u toj situaciji, a Paul ne. On ga vozi.

O tome šta očekuju od drugog dela Dune

Zendaya: Postoji želja za bekstvom u drugi svet. Iako je postavljena hiljadama godina u budućnosti na različitim planetama, priča ima stvarni ljudski element, i to je ono što je Denis Villeneuve tako dobro uradio. Zato vam se ništa ne čini strano dok gledate film, već sa svime možete da se povežete, bilo da se radi o ljubavi, odnosu između majke i sina, ili pritiscima da budete određena osoba ili da preuzmete ulogu za koju možda niste spremni.

Fotografije: Blitz film

Saznaj više:
Povezani članci: