Britney Spears vs. Justin Timberlake: Poslednji čin

31.01.2024.
RECOMMENDED

Petak, 26. januar, nije bio običan u muzičkom svetu. Ako preskočimo dramu Nicki Minaj i Megan Thee Stallion (jer iskreno, odakle bismo počeli tu priču?) ovo je bio dan pun drame, isprva rezervisan za veliki povratak muzičara koji je prethodni mesec proveo nastupajući besplatno širom Amerike, sve u svrhu promocije novih pesama.

Petak – u kome je Justin Timberlake poželeo da se vrati na top liste i u muzičku industriju u velikom stilu, ali mu to nije pošlo za rukom. Petak je dan kada se još jednom pokazalo da umetnici ne postoje bez onih koji njihova dela poštuju.

Timberlake je objavio singl Selfish, posle višegodišnje medijske pauze. I tek što je pesma stigla prvo mesto na iTunes listi, probudila se Britney armija, kako se popularno nazivaju fanovi Britney Spears, odlučna da Justinu stavi do znanja da nisu zaboravili sve što je pevačici uradio pre dve decenije.

Petty Queens. S razlogom.

Fanovi su se setili njene pesme istog naziva, objavljene daleke 2011. godine, kao bonus numera japanskog izdanja albuma Femme Fatale. Malo poznata, malo slušana, sve do prošlog petka, kada se pojavila na iTunes top listama, dok su društvene mreže gorele, pozivajući fanove i one druge da pesmu slušaju ili kupe.

Argentina, Belorusija, Brazil, Čile, Jermenija, Kina, Kosta Rika, Ekvador, Irska, Gvatemala, Italija, Meksiko, Španija, ali i SAD pokazale su lojalnost princezi popa, pa je njena pesma brzo pobedila Justinovu, stavivši ga na drugu poziciju. Britney je zauzela prvo mesto, a fanovi su pokazali srednji prst čoveku koji se nikada nije izvinio za ono što joj je uradio.

I nije Justinu pomogao ni Benicio del Torro, koji mu je režirao novi spot. Britneyina armija za njega je imala još jednu poruku: Oops… I did it again. Doslovno. Ovaj spot, koji je pevačica pre 24 godine objavila kao naslovni singl istoimenog albuma, prestigao je Justinov na iTunes listi spotova, poslavši mu tako još jednu poruku – nemaš šta da tražiš ovde.

Imajući istu izdavačku kuću, RCA, neko je morao da interveniše, pa se Britney, smirenog tona, pravopisno tačno i bez emodžija (što je nesvakidašnje za njene Instagram ispise) oglasila i izvinila ako je njena knjiga nekoga povredila, dodavši da joj se baš dopada Justinov novi singl.

Ali nije sve do Britney, malo je do marketinga, a mnogo je do kvaliteta pesme, koja u prvom danu nije uspela da se popne iznad 92. mesta Spotify globalne liste najslušanijih, a na mišiće je upala u 50 najslušanijih u SAD-u, na stidljivom 50 mestu.

Britney Spears Justin Timberlake

Ako pogledamo unazad, nikad Timberlake nije bio neki vizionar, onaj koji menja muzičku scenu. Imao je njuh; možda više i sreću da Timbalanda i Pharrella ulovi dok drugi nisu, i tu smo dobili dva zaista dobra albuma, Justified i Future Love/Sex Sounds, albuma čija je priča debelo zasnovana na odnosu sa Britney, njenoj prevari i njegovom slomljenom srcu.

Naredna dva albuma bili su puki pokušaji da replicira već viđeno. Suprotno nazivu albuma 20/20 Vision, Justinu fali vizije i tu je ključ njegovog neuspeha. On je zgodan momak, solidnog talenta, sjajan plesač, koji se ne libi da igra prljavo i za nekog takvog, solo uspeh je očekivan, ali ujedno i dosadan. Iako već deset godina snima sa najvećim hitmejkerima, melodije mu nisu dovoljno energične da ostanu upamćene.

A gde je za to vreme Britney? Verovatno uživa u kući, slobodi, plesu i pilatesu, istrajna u odluci da se ne vraća muzičkoj industriji. A ako odluku nekad promeni – armija čeka spremna.

Saznaj više:
Povezani članci: