Buro. Vodič: Šta radimo, gledamo i slušamo u danima pred nama

    29.02.2024.
    RECOMMENDED

    FILM

    DUNE 2

    Dugoočekivani nastavak filma Dune stigao je u bioskope. Ovde pogledajte kako je bilo juče na predpremijeri, a ovde pročitajte intervju sa zvezdama ovog ostvarenja Zendayaom i Timotheeom Chalametom.

    rev 1 DUN2 43340r High Res JPEG 1

    MOJE LETO S AJKULOM

    Filmofili ovih dana u Beogradu najviše uživaju – u toku je najveći regionalni filmski festival, FEST. Već smo predložili koji su to obavezni filmovi koje treba da vidite na Festu, a za vikend pred nama izdvajamo „Moje leto s ajkulom“.

    Škola je završena, a trinaestogodišnji Valter upravo je ostao bez oca. Dok luta naizgled besciljno duž rimske obale, jedno fascinantno i misteriozno mesto zaokuplja njegovu pažnju – napuštena vila sa ogromnim, mutnim bazenom. Ali vila nije bez nadzora i za Valtera će početi nezaboravno putovanje.

    moje leto s ajkulom vodic

    Moje leto s ajkulom – pogedajte vreme projekcija OVDE.

    IZLOŽBE

    Poslednja večera Biljane Đurđević, od 28. februara u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia

    U umetničkoj rezidenciji i galeriji Hestia od 28. februara biće postavljena izložba slika
    metnice Biljane Đurđević, pod nazivom Poslednja večera. Izložba se bavi opštom slabošću društva izazvanom sve većom instrumentalizacijom ljudskog bića od strane industrije, tehnologije i medija, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

    Poslednja večera nastavak je višegodišnjeg projekta Studija slučaja koji obuhvata slikarstvo, animacije i grafički roman, a gde je fokus upravo na eksploatisanom, umornom telu – našem zajedničkom, globalnom telu.

    DORMITORY tryptych 210x110 255x190 210x110 oil on canvas 2022


    Poslednja Večera je postmoderni, gotovo epski projekat, lišen mitologije i herojskih dela. Protagonisti su napustili scenu, a narativ je prigušen nestajanjem energije savremenog čoveka. Prostor na slikama zauzimaju krevet na sprat, stolice, stolovi, dakle, elementi domaćinstva. Međutim, reč domaćinstvo zvuči previše toplo, asocira na dom, dok su ovi elementi hladni, mogli bi da pripadaju školama, bolnicama, fabrikama, psihijatrijskim i svim ustanovama koje mogu da podsećaju na zatvor, te naravno pripadati i samom zatvoru. Umetnica se ovde poziva i na Fukoovo delo Nadzirati i kažnjavati (1975), prikaz istorijske promene kažnjavanja u zapadnim sistemima u kojem autor prati promene u društvu koje su dovele do zatvora kao dominantne forme kažnjavanja, a sam zatvor povezuje sa različitim
    mehanizmima kontrole, ustanovama kao što su škole, bolnice, fabrike ili kasarne.

    VMP03635


    Crno-bele, naturalistički intonirane slike Biljane Đurđević deluju na posmatrača kao sablasna upozorenja, upravo zbog odstupanja stvorenog snagom medija slikarstva, jer se u ovom slučaju iskustvo ne predstavlja direktno (Adorno). Upravo tom indirektnošću, koja se postiže i odsustvom boje, umetnica žudi da savremenom čoveku vrati osećaj ovaploćenja, a sve da bi tim ahromatskim slikarstvom upozorila na totalitarne aspekte neoliberalnog sveta u kome živimo i pokrenula nas na promenu. Izložba će biti otvorena do 12. maja 2024. uz redovne prateće programe galerije Hestia na
    adresi Topličin venac br 14. Radno vreme galerije je od srede do subote od 12.00 do 18.00 časova.

    PROSTORI SVET(L)OSTI Marijе Sojulić, Likovna galerija Kolarčeve zadužbine

    Izložbom Prostori svet(l)osti, umetnica Marija Solujić kroz medijum crteža istražuje pojam pesničke slike. Osobenim crtačkim manirom, u dodiru svetlosti i tame, u atmosferi, pre nego prostoru ili formi, autorka gradi likovnu poetiku koja komunicira jezikom mitskog, oniričkog, metafizičkog. Poetsko u Marijinom radu je sveprisutno i sveprožimajuće, ono čini esenciju njenog crteža kojim se pesnička misao, kroz simbol i alegoriju, provodi u vizuelni iskaz. Imajući polazište u ličnom, u intimnim, unutrašnjim prostorima bića sagledanim kroz spekulum snova, uspomena i sećanja, umetnica proniče u prostore univerzalnog, arhetipskog. Nemajući tendenciju da sliku potčini narativu, autorka tek suptilnim nagoveštajem, u naznakama otkriva predstavljeno, rasvetljavajući tek segmente (mogućih) slojeva značenja. Ostavljajući prostor posmatraču da čitanjem ugradi sebe, Marijini radovi komuniciraju na ravni univerzalnog ljudskog iskustva i najdubljim nivoima čovekog bića. Unoseći auru mističnosti, koja značenje, katkad, čini neuhvatljivim, umetnica bira da od sveta sačuva onaj najsvetiji deo sebe.

    Izložba će biti otvorena do 9. marta radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

    Срне све сте једном сањале 2022 цртеж на завеси детаљ

    ROK ŠKOLA, Dom omladine

    ROY & MUNGOSI

    Nedelja, 3. mart 2024. u 20 sati

    Dom omladine Beograda pokrenuo je novi program pod nazivom ROKENROL ŠKOLA, u okviru kojeg će jednom mesečno organizovati koncerte talentovanih mladih domaćih bendova. Učenici gimnazija i srednjih škola dobiće priliku da predstave svoj autorski rad i muzičko umeće u kultnom Klubu DOB, mestu na kojem su stasavale generacije domaćih rokera. Program Rokenrol škola realizuje se u saradnji Doma omladine i BG invazije, gradskog takmičenja srednjoškolskih bendova u organizaciji Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije.

    ROKENROL SKOLA MART

    Fotografije: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: