Jeste li spremni za DUHOVNO buđenje? Ovo je 5 knjiga koje vam mogu pomoći u tome

04.04.2024.
RECOMMENDED

Buđenje nije menjanje onoga što jeste, nego odbacivanje svega onog što niste.

Budnost je svesno stanje, suprotno snu i ako ne verujete u „život je san“ filozofiju, pretpostavljamo da veći deo života želite da provedete budni. Kad vam se čini da ste uspavani – u celosti ili da se samo neki segment vašeg života nalazi u mraku, mnogo je načina da se probudite. Jedan od njih je i čitanje.

Tokom života naše unutrašnje biće prolazi kroz različite cikluse buđenja, prosvetljenja i transformacije. Knjige su jedan od najmoćnijih alata na tom putovanju. One mogu biti dobar vodič kroz lavirint zapetljanosti, blokada, nedoumica ili nas, kad zaboravimo ko smo, na to mogu podsetiti. Predstavljamo 5 knjiga koje će razbuditi vaše uspavano biće i kroz priče, filozofiju, duhovne prakse i učenja, podstaći da se dublje povežete sa sobom, drugima, svetom oko vas.

Buđenje, Anthony de Mello

Buđenje govori o spremnosti da naučimo nešto novo, o prilici da zaustavimo užasno traćenje energije, emocija, zdraclja, o putu kojim se može postići da stvarno volimo jedni druge, da budemo spokojni, potpuno prožeti ljubavlju.

budjenje

Buđenje – vodič za duhovnost, Sam Harris

Buđenje Sama Harrisa predstavlja vodič kroz meditaciju kao racionalnu duhovnu praksu potkrepljenu neuronaukom i psihologijom. je autor nekoliko bestselera New York Timesa i kaže da je njegova knjiga namenjena onima koji nisu sledbenici nijedne religije, ali koji pretpostavljaju da Isus, Buda, Lao Ce, Rumi i drugi sveci i mudraci iz istorije ipak možda nisu svi bili epileptičari, šizofreničari ili prevaranti. U ovoj knjizi pisc obrazlaže da se u iskustvima tih mislilaca mogu naći važne istine – te da je, stoga, shvatanje stvarnosti šire od onoga što nauka i sekularna kultura uglavnom nude.

budjenje 2

Buđenje su delom memoari čoveka koji traga, a delom istraživanje naučne osnove duhovnosti. Nijedna knjiga ovako ne spaja kontemplativnu mudrost sa savremenom naukom i nije je mogao napisati niko drugi do Sem Haris – naučnik, filozof i slavni skeptik.

Buđenje tigra – Isceljivanje traume, Peter Levine

Ova kultna knjiga o isceljivanju traume proizvod je višedecenijskog istraživanja psihologa Petera Levinea.

„Fasciniran sam temom traume. Rad sa traumom pomogao mi je da shvatim značenje patnje, i neophodne i bespotrebne. Najviše od svega, pomogao mi je da razumem enigmu ljudskog duha. Zahvalan sam na ovoj jedinstvenoj prilici da učestvujem u dubokom preobražaju koji isceljenje traume može doneti. Trauma je životna činjenica. Međutim, ona ne mora da bude doživotna robija. Ne samo da se može isceliti već, uz odgovarajuće smernice i podršku, može biti transformativna“ kaže pisac ove knjige i dodaje da: „Trauma ima potencijal da bude jedna od najznačajnijih sila za psihološko, socijalno i duhovno buđenje i napredovanje. Način na koji se nosimo sa traumom (kao pojedinci, zajednice i društva) u velikoj meri utiče na kvalitet naših života. Na kraju, to određuje kako ćemo i da li ćemo uopšte preživeti kao vrsta.“

budjenje 3

No Self, No Problem, Chris Niebaue

Dok je bio na postdiplomskim studijama početkom devedesetih godina prošlog veka, Chris Niebaue je počeo da primećuje izuzetne paralele između najnovijih otkrića u psihologiji, neuronaukama i učenjima budizma, taoizma i drugih škola istočne misli. Kada je predstavio svoje nalaze profesoru, njegove ideje su brzo odbačene kao „čista slučajnost, ništa više“. 20 godina kasnije, Niebau je doktor nauka i profesor sa stalnim radnim mestom, a veza između budizma i neuronauka – koju je otkrio kao student, praktično je postala žanr za sebe. No, prema njemu, mi zapravo tek sada počinjemo da razumemo povezanost između istočne filozofije i najnovijih otkrića u psihologiji i neuronaukama, kao i šta ovi ujedinjeni koncepti znače za ljudsko iskustvo.

budjenje 2

U ovoj revolucionarnoj knjizi, Niebaue piše da najnovija istraživanja u neuropsihologiji potvrđuju osnovno načelo budizma, koje se naziva Anatta ili doktrina „bez sebe“. Dalje navodi da je naš osećaj sopstva, ili ono što obično nazivamo egom, iluzija koju u potpunosti kreira naša leva strana mozga. Pisac naglašava da to ne znači da „ja“ ne postoji, već da postoji na isti način kao što postoji fatamorgana usred pustinje, da je u pitanju misao, a ne stvarnost. Ono što ovu knjigu čini jedinstvenom jeste to što pisac nudi niz vežbi koje omogućavaju čitaocu da sam iskusi ovu istinu, kao i dodatne alate i prakse koje nam mogu pomoći u tome da promenimo način na koji doživljavamo svet – na način koji se zasniva na bivstvovanju, a ne na razmišljanju.

Buđenje, Kate Chopin

Američka spisateljica, francusko – irskog porekla, danas se smatra predsvodnicom (proto)feminističkog pokreta na jugu SAD. Autorka kratkih priča i romana, svoju drugu knjigu Buđenje, napisala je 1899. godine. U njoj je žene prikazala drugačije od načina na koji je američki jug krajem 19. veka smatrao da one treba da se ponašaju. S obzirom na to, ne treba da začudi što je društveni moral tog doba smatrao ovaj roman uvredljivim, navodeći da je Chopin žene prikazala suviše seksualizovano.

Spisateljica je bila revolucionarna u tom smislu što je preispitivala koncept majčinstva i što je o bračnom neverstvu pisala bez moralisanja, što za ono doba bilo nezamislivo. Ovaj roman bio je zanemaren sve do 1970-ih godina, kada ga je ponovno otkrio drugi talas feminizma i prepoznao kao blago. 

budjenje 7

Fotografije: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: