Želite da naučite novi jezik? Poslužite se ovim trikovima i platformama!

    14.07.2021.
    RECOMMENDED

    Kada je pandemija eksplodirala svetom prošle godine svi su se okrenuli nekim novim zanimacijama. Sasvim i logično budući da nam je bilo preko potrebno da skrenemo misli i ako se nešto radilo pekli smo hlebove, gledali filmove sa svih mogućih i nemogućih lista, učili nove jezike. I to prilično, budući da je u aprilu 2020. godine Duolingo aplikacija za učenje jezika zabeležila porast od 300% u korišćenju, tako da su velike šanse da ukoliko niste spadali u kategoriju onih koji usavšavaju kisela testa, verovatno ste već koristili svoje slobodno ili dodatno vreme za propričavanje nekog jezika.

    Uprkos popularnom verovanju, da se jezik “pokupi” usput, činjenica je da to ne ide baš tako jednostavno. Osim ako nemate manje od deset godina kada se stvarno sve bukvalno upija, ili ako ne živite u nekom novom gradu gde niko ne priča vaš maternji jezik, a ni engleski pa ne možete da se sporazumevate linijom manjeg otpora. U svim ostalim slučajevima zahteva vreme, posvećenost, i strpljenje i uz sve ostale zadatke i obaveze koje imamo i koje nas okupiraju, nije baš sasvim jednostavno zapamtiti nove reči i izraze, ali se na kraju uvek isplati.

    Jer učenje novog jezika nije samo zabavno već i korisno. I to višestruko. Dok je s jedne strane poznavanje još nekog jezika osim maternjeg, i engleskog, jednako tome da ćete se bolje snalaziti na putovanjima u zemlju čiji jezik govorite, kao i da ćete bolje i tačnije rauzmeti lokalce na njihovom jeziku, njihovu kulturu, izraze i način života, učiti novi jezik je korisno zato što održava um aktivnim. Stručnjaci kažu da se tako mozak najbolje održava aktivnim i da se predupređuje nastajanje određenih moždanih oboljenja. A za sve bolji i bolji govor i razumevanje, rešenje je kao i za sve drugo u vežbanju, vežbanju, vežbanju. Eksperti se slažu da je najbolje postaviti jednostavne, realistične ciljeve i pokušati na dnevnom nivou barem 15 minuta posvetimo učenju. Postoji mnogo načina na koje možemo da naučimo jezik, i taman na vreme pred more i odlazak u Grčku, Španiju ili Francusku, donosimo vam nekoliko ideja kako i odakle početi sa učenjem.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/07/1626266618497069.gif

    Aplikacije

    Okej, ako je logična stavka broj jedan krenuti na časove, u vreme kada postoji aplikacija za apsolutno sve, logična stavka broj dva je instalirati barem jednu aplikaciju za učenje jezika. Omogućavaju da učite bilo kad i bilo gde i to veoma često besplatno. To znači da ne morate da izdvajate neko posebno vreme već da je pola sata vožnje na posao i od posla, sasvim dovoljna dnevna doza učenja. Aplikacije se razlikuju onoliko koliko ih ima, pa je tako Duolingo (ima dostupnih 19 jezika) sjajan izbor za učenje vokabulara i upoznavanje sa rečeničnom strukturom, ali je manje koristan za praktične fraze. Babbel je specijalizovan i za usko stručne izraze i termine od specijalnog noža za sečenje kolača do pojmova iz kulture i umetnosti, dok je Mondly idealan za uvežbavanje izgovora i konverzaciju. Kombinacija dve aplikacije je veoma preporučljiva, i sigurnost da ćete od svake dobiti ono najbolje.

    Uvežbavajte slušanje

    Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada na početku učenja novog jezika ne razaznajete apsolutno ništa. Ako se niste baš često susretali sa jezikom koji planirate da učite, veoma je izgledno da vam je na prvo slušanje veoma teško da razdvojite reči u rečenici i shvatite gde koja počinje a gde se završava. Zato je za svaki početak važno da vam jezik “uđe u uvo” i tu u mnogome mogu da pomognu audioknjige ili podkasti ili pak muzika. Slušajte novi jezik dok šetate, kuvate, kupate se. To je dobar način da iskoristite pasivno vreme za aktivno sticanje znanja. Isprobajte Coffee Break Languages (kratke lekcije i konverzacije za različite nivoe učenja jezika) ili News in Slow (sjajna platforma sa najaktuelnijim temama na nekoliko jezika). Kako vaše znanje bude napredovalo, pređite na TuneIn ti pratite live-stream radija iz zemlje po izboru, ili na Audible za slušanje malo komplikovanije literature na novom jeziku.

    ISTRAŽUJTE KINEMATOGRAFIJu

    Gledati filmove na novom jeziku sa engleskim ili srpskim prevodom, je veoma dobar način da osetite ritam novog jezika, i “pokupite” neke fraze i nove reči. Serije sa različitih meridijana su sve popularnije i ako želite da naučite novi jezik, prvi korak je gledati što više sadržaja na njemu. Netflix je moguće pretraživati prema jeziku na kom želite da gledate seriju, a druge platforme kao što su  MUBI i Curzon donose možda i još veću ponudu stranih filmova i to svih žanrova. 

    NE STIDITE SE I PRIČAJTE ŠTO VIŠE

    Najkomplikovanija faza je progovoriti novi jezik. Prirodno je da nas je sramota jer na početku ne znamo dovoljno, ne izgovaramo najpravilnije, i ne razumemo tušta i tma, ali je važno probiti te barijere i samo pričati. Razgovorna razmena je jedan od najboljih načina da se uvežbava govor a platforme kao što su Conversation Exchange i Interpals pomažu u tome da pronađemo sagovornike širom sveta, koji žele da vežbaju jezik koji znamo i govorimo, i da nas zauzvrat uče novi. Sastanci se obično odvijaju preko Skypea ili Zooma ili Whatsappa, i zajedničko vreme se deli  50/50. Pola vremena ste predavač, pola učenik, a taj osećaj razmene daje sjajan osećaj ravnopravnosti, i podseća da ne treba ni od čega da nas bude sramota. Svi su tu da nauče.

    Saznaj više:
    Povezani članci: