Capote i Labudice: Istina o damama iz visokog društva

Capote vs. The Swans - stiže dugoočekivani nastavak serije Feud.
08.01.2024.
RECOMMENDED

Veliki Getsbi, Gossip Girl, The Gilded Age, pa što da ne i Seks i grad, Mad Men i Only Murders in the Building (sam vrh Ledenog brega), nikad dosta priča o životu bogatih stanovnika sa Menhetna. I zato s velikim nestrpljenjem dočekujemo čistu televizijsku uživanciju – priče o damama iz visokog društva sa kojima se družio Truman Capote.

Upravo je izašao trejler za seriju Feud: Capote vs. The Swans koja obećava „seks, novac i beskonačnu inventivnost“, a koja se već neko vreme krčka u kuhinji Ryana Murphyja – nekoliko epizoda režira on, a većina je poverena Gusu Van Santu.

Feud: Capote protiv Labudica je zapravo dugoočekivani nastavak serije Ryana Murphyja, Feud: Bette and Joan, gde se prva sezona bavila netrpeljivošću između glumica Bette Davis i Joan Crawford, dok se sada fokusira na priču o ženama koje su prvo obožavale, a onda odbacile slavnog američkog pisca.

Nova sezona serije Feud zanosvana je na bestseleru Lorensa Limera Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal and a Swan Song for an Era, a privukla je interesovanje javnosti ponajviše zahvaljujući impresivnoj glumačkoj podeli koju predvode Naomi Watts, Demi Moore, Chloë Sevigny.

jackie lee
Sestre: Lee Radziwill i Jackie O.

Ko su žene koje je Capote nazvao Labudicama?

Pošto je postao poznat u američkim književnim, ali i elitnim krugovima nakon objavljivanja romana Doručak kod Tifanija i Hladnokrvno ubistvo, Truman Capote je mnogima išao na živce, ali ga je posebno obožavao jedan krug žena u Njujorku – sam vrh društvene aristokratije.

Tadašnje It devojke, bogate, lepe, uspešne i glamurozne dame iz visokog njujorškog društva sam Capote prozvao je Labudice, kako bi opisao svoje prijateljice i saputnice na društvenim događajima, zabavama, luksuznim putovanjima od kojih su samo neke od njih bile Lee Radziwill, sestra Jacqueline Kennedy Onassis, pa Babe Paley, Slim Keith, Ann Woodward, CZ Guest, Gloria Guinness, Marella Agnelli i Pamela Harriman.

416909079 389121063523466 6886142592891444337 n

Zašto se Capote razišao sa Labudicama?

Među desetak labudova, bilo je drame na pretek – druženja su uključivala romantične veze koje su se preplitale decenijama, a na kraju književnog puta Trumana Capote-a, načetog drogom i alkoholom, kada već deceniju nije napisao ništa značajno, pisac se dosetio da stavi na papir živote svojih prijateljica i otkrije neke od najbolje čuvanih tajni američkog visokog društva.

Lude žurke, krstarenja na luksuznim jahtama, putovanja širom sveta, ali i mračne tajne i najintimniji detalji iz života samog vrha njujorške aristokratije 1975. našli su se kao prvo poglavlje knjige Uslišene molitve, koju Capote zapravo nikad nije napisao, u magazinu Esquire pod naslovom La Cote Baskue, 1965” (restoran u Njujorku gde su se njegove moćne drugarice okupljale na ručku). Priča je ismevala poslove njihovih muževa Capote-ovih drugarica, ali i njih same.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је CZ-Guest--984x1024.jpg

CZ Guest sa sestrom (Jedna od Trumanovih Labudica)

Kada je Capote objavio odlomak u magazinu Esquire, gotovo istog trenutka je postao društveni otpadnik, uništivši prijateljstva, ali i svoju reputaciju, preko noći. Roman nikada nije ugledao svetlost dana, a šta je dalje bilo – gledajte u seriji od 31. januara na FX kanalu.

Fotografije: @palmerpalmbeach @a_bookish_broad @justinteodoro @the.timeless.kennedys

Saznaj više:
Povezani članci: