Besmrtni pas, testovi kosmičke izdržljivosti i druge bizarnosti koje nam donosi nova Netflix opsesija „Bad Vegan“

    23.03.2022.
    RECOMMENDED

    Netflixov lenji način da nas zavede serijama o prevarantima nesumnjivo radi. Od čudnog, egzotičnog i bizarnog fenomena „Tiger King“ serije, preko naslova „Inventing Anna“ i „Tinder Swindler“, dubokih uzdaha i šokova koji su nam priredili, deluje da vodeća streaming platforma tek hvata zalet sa najsvežijom dokumentarnom serijom „Bad Vegan“. Naizgled jednostavna premisa koja se zasniva na skretanju života sa šina njujorške face i vlasnice najpoznatijeg veganskog restorana nakon što joj je muž isprao mozak, prevario je i izigrao, mnogostruko je komplikovanija i bizarnija. 

    Isrpva je njen čuveni restoran Pure Food and Wine bio sinonim za veganski glamur i mesto gde su sedele zvezde sa Crvenog tepiha: Gwyneth Paltrow, Jimmy Fallon, Woody Harrelson. Janet Jackson, Stevie Wonder i Alec Baldwin, koji će, kako će se pokazati, odigrati važnu ulogu u filmu Sarminog života. Da, vlasnica restorana se stvarno zove Sarma, ali je to verovatno jedina smešna stvar u celoj ovoj priči. Između nje i njenih vernih zaposlenih nije vladao strogo poslovni odnos, već prijateljsko – porodična atmosfera, a u prilog tome govori činjenica da su joj tepali Sarmama. Ipak, njihova mama ih je na kraju ostavila bez plata i odgovora o propasti veganskog raja smeštenog u srcu Menhetna. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1648053776142932.jpg

    Pre nego što se vege imperija srušila, Sarma je osim što je bila vlasnica poznatog restorana i One Lucky Duck za poneti koncepta, napisala i dve kuvarske knjige, Raw Food/Real World: 100 Recipes to Get the Glow i Living Raw Food: Get the Glow with More Recipes from Pure Food and Wine. Njen lični glow krasio je naslovnice renomiranih časopisa, a isti je obećavala svojim čitaocima i posetiocima restorana. Svoj sjaj je počela da gubi kada je upoznala Anthony Strangisa, budućeg muža i prevaranta koji će zagorčati život ne samo njoj, već i celoj njenoj porodici i bliskim saradnicima.

    Anthony ju je osvojio preko Twittera pod pseudonimom Shane Fox, a svoj kredibilitet buržuja i člana visokog društva zapečatio prepiskama sa glumcem Alec Boldwinom, za koga je Sarma zapravo prvo bila zagrejana. U momentu kada je upoznala budućeg muža, njen restoran je pravio zavidan profit, ali je još uvek imala dugove što i jeste bio jedan od razloga za udaju, budući da je u većoj meri tražila biznis nego ljubavnog partnera, premda ona to u intervjuima koji su nakon premijere usledili opovrgava. Ipak, ni jedno ni drugo partnerstvo nije potrajalo, štaviše završilo se na krajnje bombastičan način.

    Iznova, kao u „Tinder Swindleru“ gledamo izmanipulisanu ženu koja besomučno daje samo da bi ponovo bila izmanipulisana, nedovoljna i neposlušna, jer onima koji besramno uzimaju nikada nije dosta, a oni koji bespogovorno daju ne znaju kako da stanu. Ipak, „Bad Vegan“, za razliku od prethodnog ima u sebi elemente nadrealnog – doslovce. Naime, Anthony je od Sarme prevashodno iznuđivao basnaslovne svote novca, a potom je krenuo da je podvrgava „testovima kosmičke izdržljivosti“ kako bi se pokazala dostojnom članstva božanske porodice sa kojom je on u dosluhu. 

    Anthony ju je ubedio da je on specijalni tajni oficir koji je stalno pod prismotrom i da je to razlog zašto ne može da joj otkrije čime se tačno bavi i gde svako malo putuje. Ona mu u jednom momentu čak obezbeđuje pristup svim svojim digitalnim nalozima, kada počinje da se dopisuje sa Willom, njegovim najbližim saradnikom koji je trebalo da Sarmu drži pod kontrolom dok je Anthony na specijalnim misijama, a ispostaviće se da je Will samo jedan od mnogih lažnih identiteta ovog prevaranta. Kada je krenula da mu obelodanjuje svoju upitanost, onda je Anthony krenuo da transfere opravdava neophodnim korakom ka njenom postajanju superčovekom da su to zahtevi koje „druga strana“ postavlja, usput joj obećavajući da će njenog psa Leona učiniti besmrtnim.

    Par se venčao u tajnosti 2012. godine, a kada su njeni najbliži shvatili da sa njima nije podelila taj intimni čin, u zbiru prethodnih znakova upozorenja, shvatili su da tu nešto definitivno nije u redu, ali ona je, uprkos njihovim brojnim pokušajima da joj pomognu, nastavila sa finansijskim malverzacijama koje su kulminirale sa krajnjim iznosom od šest miliona koje je Shane prokockao. Njih dvoje 2014. nestaju, ostavljajući zaposlene bez plate, a restoran da propada. Oni u tom periodu praktično žive u bekstvu, radnici počinju da protestuju ispred restorana, a policija najzad kreće u potragu za njima. U međuvremenu je Sarma pozajmila još milion dolara kako bi navodno „oživela“ biznis, a Shane je uspeo da izmanipuliše i njenu majku i da od nje izvuče dodatnu sumu, pod izgovorom da je Sarmi neophodna pomoć. Nakon mesec dana života u motelu u Tenesiju, a na tragu poručene pice, bivaju uhapšeni.

    Koliko god ovo suludo zvučalo i uprkos činjenici da je Sarma makar jednim minornim delom odgovorna za sve što se desilo, ipak je reč o ozbiljnoj manipulaciji i iskrivljenoj stvarnosti u koju je počela da veruje i da u njoj sve češće živi, hranjena rečima i postupcima svog supruga. Kako i sama kaže u jednom delu dokumentarca – Sa vremena na vreme je činio lepe stvari za mene – i to je upravo težište na koje se oslanjaju i druge žrtve poput nje, posebno kada je ovakva vrste manipulacije u pitanju, a kojima pokušavaju da i sebi i drugima objasne svoju nemoć i prepuštanje kandžama sociopata, psihopata i prevaranata.

    Ono sa čim gledaoci imaju problem jeste činjenica da je jedna samosvesna, pametna, ostvarena i uspešna žena mogla to sebi da dopusti. Ipak nije reč samo o jednoj sitnoj pozajmici, već hiljadama i hiljadama dolara koje je, uprkos sumnjičavosti i crvenim zastavama, prebacivala na suprugov račun. U jednom delu dokumentarca, Sarmina sestra navodi kako ona ima tendenciju da se u potpunosti isključi kada je pregaze problemi, kao što je to bio slučaj kada su se njihovi roditelji razveli. Suštinski, ostaje nejasno kako je tačno Anthony uspeo da joj ispere mozak, a ona da mu se uprkos svemu povinuje i teško je odlučiti se za jednu stranu, bilo da težite da stanete u njenu odbranu ili teren osude. U poslednjem minutu serije slušamo telefonski razgovor bivših supružnika u kom Anthony ubeđuje Sarmu da je i dalje voli i da njihov veliki plan i dalje stoji, a ona odgovara gromoglasnim smehom. Za krajnju procenu, moraćete da odgledate ovu – iako istinitu – krajnje nadrealnu priču.

    Saznaj više:
    Povezani članci: