Pretraga

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi

Tekst: BURO.

Nema potrebe da se drugima pravdate što vam duša ište romantičnu komediju sa vremena na vreme. Filmovi sa tematikom venčanja su njihov mikro podžanr i mogu poslužiti kao prečice do opuštanja, bez komplikovanog narativa i nedokučivih likova. Ovog leta gostujte na venčanjima iz udobnosti svoje fotelje. Ako ste zaista zvanica, imamo i najlepše cipele i na jednom mestu sakupljenu inspiraciju za outfit. U svakom slučaju - uživajte.

THE FAREWELL

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 1)

w

Premisa je sledeća: Billi (Awkawfina) iako rođena u Kini, odrasla je u Americi i prinuđena je da se vrati u rodni Čangčun. Njenoj baki, Nai Nai ostalo je još svega nekoliko nedelja života, a porodica je rešila da joj to ne kaže. Umesto toga, odlučuju da ujedine članove rasute po inostranstvu, a kao povod koriste venčanje. Dok se Billi kreće kroz minsko polje porodičnih očekivanja i spotiče o svoju usiljenu pristojnost, otkriva priliku da iznova otkrije zemlju koju je napustila kao dete i čudesni vezu između nje i bake. Reditelj, Lulu Wang, maestralno prepliće humor, spletke, emocije i laži u priču o porodici i načinu na koji je živimo i volimo.

CORPSE BRIDE

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 2)

 

"Corpse Bride" je animirani film iz 2005. godine, posvećen izvršnom producentu Joe Ranfu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći tokom produkcije i nominovan za 78. Oskara za najbolji animirani igrani film. Radnja je smeštena u izmišljeno selo iz viktorijanskog doba u Engleskoj, Johnny Depp predvodi glumačku ekipu kao glas Victora, dok Helena Bonham Carter oglašava Emily, nevestu. Victor je sin bogatih trgovaca ribom, a Victoria je zanemarena ćerka osiromašenih aristokrata, a njihov ugovoreni brak istovremeno treba da Victorove roditelje podigne na viši društveni sloj i vratiti bogatstvo porodici Victorie. Premda se odmah zaljubljuje, nervozni mladoženja uništava probu venčanja zaboravljajući svoje zavete i slučajno zapalivši haljinu nevestine majke. Bežeći u obližnju šumu, on uvežbava svoje zavete sa drvetom i stavlja burmu na izvrnuti koren. Međutim, otkriva se da je koren prst mrtve neveste po imenu Emily, koja ustaje iz groba, proglašava se njegovom ženom i odvodi ga u Zemlju mrtvih. 

IMAGINE ME & YOU

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 3)

 

U odnosu na američke, "Imagine Me &" You je manje zašećerna britanska romantična komedija. Osim toga, u odnosu na druge i za vreme u kom je imala svoju premijeru, što je bilo dvehiljaditih, bila je smelija. Naime, tokom ceremonije venčanja, Rachel (Piper Perabo) primećuje Luce (Lena Headey) u publici i odmah oseti neobjašnjivu hemiju. One postaju bliske prijateljice, a kada Rachel sazna da je Luce lezbejka, shvata da se uprkos srećnom braku sa Heckom (Matthew Goode), zaljubljuje. 

PLUS ONE

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 4)

Ako ste nekada bili sami na venčanju, onda znate koliko to može biti zamorno. Ben i Alis, dugogodišnji prijatelji prolaze kroz istu dramu, ali su odlučili da stvar reše tako što će na svako venčanje na koju budu pozvani jedno drugom biti plus 1. Alis je nedavno raskinula, pa je svaka proslava savršena prilika da tugu natopi alkoholom, a Ben je tu da se brine o njoj kada se neka čaša omakne. "Plus One" oživljava rom-com zabavnim i drugačijim zaokretom, sa dobro usklađenim glavnim ulogama i pričom koja prevazilazi žanrovski kliše. 

MAMMA MIA!

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 5)

Dok se Sofi i njena porodica bave pripremama za njeno venčanje, ona tajno poziva trojicu muškaraca koji su u prošlosti bili ljubavnici njene majke, u nadi da je jedan od njih njen otac. Premisa je prilično lame, ali Meryl Streep, hitovi ABBE kao zvučna podloga film i pejzaži Grčke daju sladunjavi letnji paket.

LICENSE TO WED

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 6)

 

Robin Williams je sveštenik koji vodi mladi par - Bena (John Krasinski) i Sadie (Mandy Moore) - kroz pripreme za brak kako bi saznao da li im je suđeno da provedu život zajedno i da li su spremni za sve ono što ih u braku čeka nakon sklapanja istog. Film nije naišao na fenomenalne kritike i ovo svakako nije najbolja Robinova uloga, ali ako biste da preskočite gledanje klasične ceremonije, deveruše u istim haljinama i očekivanu muziku za prvi ples, "License to Wed" može poslužiti kao zamena.

FATHER OF THE BRIDE 

 

Budite gošća na venčanju, ali iz udobnosti svoje fotelje: Ovo su najbolji wedding filmovi (фото 7)

 

Naslov vam je sigurno poznat i film ste verovatno pogledali, možda i više puta, ali nije mogao da ne završi na ovoj listi, budući da je jedan od retkih koji u središte priče o venčanju stavlja odnos ćerke i oca. (Spremite maramice.)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor