Pretraga

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati

Tekst: BURO.

Iako smo i sami svesni da život donosi sve i svašta i da su najrazličitiji filmski scenariji mogući, još uvek uspeju da nas oduševe fascinantne priče zasnovane na istinitim događajima. Na to padamo i kada su u pitanju ekranizacije, i igrani filmovi koji pokušavaju da reinterpretiraju neki real-life događaj, ali možda još više ostanemo zapanjeni kada je u pitanju dokumentarac. Kada su prevare, laži, taktike, i malverzacije istinito zabeležene, a priče toliko neverovatne da je teško poverovati da su se stvarno dogodile. Ipak, jesu i donosimo vam naslove koji beleže najveće prevare u istoriji.

“Sour Grapes”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 1)

 

Netflixu verovatno nikada neće nedostajati novih naslova, a onih iz podkategorije "food" pogotovo, međutim, Sour Grapes je definitivno jedinstveni spoj kulinarstva i true-crime priče. Dap, prilično neobično slažemo se. Dokumentarac prati indonežanskog poznavaoca vina i kolekcionara Rudyja Kurniawana koji je prodavao lažna, fensi vina, i to za milione. Kurniawan je zapravo sakupljao prazne flaše, zatim ih punio krajnje jeftinim vinom, pravio nove nalepnice i prodavao dalje. I zaradio milione.

“Izumiteljka: Krvopija u Silicijumskoj dolini”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 2)

 

Početkom 2019. svet je brujao o Elisabeth Holmes i svi smo se pitali ko je ta žena, i da li je u pitanju najveća genijalnost ikada ili najveća prevara? Ispostavilo se da su oba odgovora tačna i da neretko jedno ide sa drugim, jer je potrebna ozbiljna genijalnost da bi se uradila prevara kakvu je uradila ona. Holmes, možda i jedna od najopasnijih prevarantkinja našeg doba je bila na čelu kompanije Theranos, i tvrdila da ima mašinu koja može da obavi nekoliko desetina i stotina analiza samo iz jedne kapljice krvi. Naravno, njena mašina nije radila kako je trebalo, i završila je tako što je bila dužna mnogim investitorima, kao i izdajući netačne, lažne rezultate pacijentima.

“FYRE: The Greatest Party That Never Happened”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 3)

 

Kada je prvi put počelo da se priča o FYRE festivalu, za njega smo znali zato što gotovo da nije postojala osoba iz džet-set sveta koja o njemu nije pričala i reklamirala ga. Ipak, vremenom se ispostavilo da je svet umesto najveće i najgenijalnije žurke na svetu dobio ništa više do najveće prevare. “Fyre: The Greatest Party That Never Happened” donosi behind-the-scenes pogled na Fyre Festival, događaj koji su koordinisali reper Ja Rule i osnivač Fyre Media founder Billy McFarland. Cene karata su išle i do 12,000 po karti, a na kraju je sve ispalo dezorganizovani fijasko. Ja Rule i McFarland su dobili mnogo tužbi, kako od investitora tako i od onih koji su kupili ulaznice, a McFarland čak i zatvorsku kaznu. Fascinantan marketing nepostojećeg događaja. 

“The Woman Who Wasn't There”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 4)

 

Tania Head je tvrdila da je bila jedna od malobrojnih preživelih u napadu 9/11, a zbog toga je čak i postala predsednica Mreže preživelih u napadu na Svetski trgovinski centar. Ipak, 2007. The New York Times je otkrio da je njena priča bila u potpunosti izmišljena i da zapravo, čak uopšte nije ni bila u Njujorku u trenutku napada. Njene lažne izjave se odnose kako na svedočenje napadu, tako i na posao  kod Merrill Lynch i stečenu diplomu na Harvardu i Stanfordu. Rečju, sve što je ikada rekla o sebi, i na osnovu čega je dobila funkciju koju jeste, je bila aposolutna laž, i "The Woman Who Wasn't There" podrazumeva intervjue sa Head pre i nakon skandaloznog otkrića o njenom pravom identitetu.

“An Honest Liar”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 5)

 

Neverovatna priča o penzionisanom mađioničaru Jamesu Randiju, koji je pola veka posvetio magičnim trikovima, escape trikovima, i ostalim mađioničarskim veštinama koje oduševljavaju masu. Tokom svog posla, vremenom je počeo da otkriva da mnogi gurui, izlečitelji, proroci, vidovnjaci, koriste mađioničarkse trikove i veštine ne bi li od onih koji im veruju i nadaju se izlečenju, rešenju problema, novom početku, uzeli što više para. On takođe možda jeste šarlatan ali pošten, koji se "magijom" bavi zbog zabave drugih a ne iskorišćavanja, i rešio je da raskrinka one koji se lažno predstavljaju i zaluđuju mase svojim "medicinskim i izlečujućim metodama".

“Bog za bebe”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 6)

 

Duboko uznemiravajuća i prilično suluda, istinita priča koja prati doktora Quincya Fortiera, specijalistu za plodnost iz Las Vegasa koji je pomagao stotinama parova koji su imali problema sa začećem. Ipak, kako se naknadno ispostavilo tokom 30 godina bavljenja svojim poslom, Qunicy je tajno zamenjivao spermu i koristio svoju na pacijentkinjama bez njihovog znanja ni saglasnosti. Decenijama kasnije neka deca su otkrila da im je on otac i krenula u potragu za odgovorima. Jedan od naslova gde ćete se za tokom gledanja barem pet puta zapitati: “šta isusa mu?” i još deset puta uzviknuti “ovo nije realno”. Ali da, nažalost i te kako jeste.

“Dirty Money”

 

Dokumentarci o najvećim prevarama koje će vas šokirati (фото 7)

 

Globalna ekonomija je jedno od onih polja za koje svi znamo da ima ne puno nego izuzetno puno sivih zona u kojima se događa svašta ilegalno. Netflixova dokumentarna mini serija, govori upravo o tim čudnim obrtima, sticanjima, i aferama, i prati nekoliko priča koje svedoče o pohlepi, korupciji i zločinima na najvišem nivou ekonomske lestivce.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor