Pretraga

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate

Tekst: BURO.

Kada krenemo da zujimo po gradu u potrazi za sjajnim naslovima, prepričavamo filmove, upoređujemo liste i dogovaramo se ko će da pokupi karte za šta, obično bude februar. Navikli smo da se FEST održava tada i da su tih februarsko-martovskih dana filmovi tema broj jedan gde god da se okrenemo. Ove godine je sve drugačije tako da je i februar u maju, a početak FEST-a zakazan za 7. maj. Možda nam kalendarski jeste čudno ali smo i te kako radosni jer je ideja o održavanju filmskog festivala i odlazak u bioskop najradosnija vest koju smo čuli u poslednje vreme. Ona koja pokazuje da se vraćamo kako-tako u normalu, i da će uskoro biti svega što volimo i u čemu uživamo. FEST-a što se tiče, čekaju nas odlični filmovi, mnogo dobre energije i entuzijazma kao i sati uživanja u bioskopu.

Ne treba da vam skrećemo pažnju na Oskarovske naslove poput filma "Zemlja nomada" i  "Žena koja obećava" to vam se već verovatno i nalazi na listi, pa zato prelazimo na ostala genijalna ostvarenja na koja možda niste obratili pažnju, a definitivno vrede da se nađu u planu za gledanje.

minari” 

Režija: Lee Isaac Chung

Država: SAD

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 1)

Ova poluautobiografska priča o korejsko-američkoj porodici koja pokušava da održi svoju farmu u ruralnom Arkanzasu, zasluženo je postala omiljeni film svetskih festivala. Lee Isaac Chung iza sebe već ima istoriju dobrih filmova koji privlače pažnju javnosti, i verovatno je da se sećate njegovog debitantskog filma “Munyurangabo” sa kojim se pojavio u Kanu 2007. i koji je prvi ikada snimljen film na kinjaruanda jeziku. Ovaj put donosi u priličnoj meri ličnu priču, zasnovanu na sećanjima o počecima snalaženja njegove sopstvene porodice u SAD, dolasku lukave i ljubazne bake, i svim promenama koje su kao porodica prošli.

ljudski glas”

Režija: Pedro Almodovar

Država: Španija

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 2)

Da li se sećate kako ste reagovali kada je izašla vest da niko drugi do Tilda Swinton igra u novom Almodovarovom filmu? Mi da - bili smo raspamećeni! Em Tilda, em Tilda i Pedro, em novi film! "Ljudski glas" se na specifično almodovarovski način bavi pitanjem raskida, prolaznosti, ljubavi, prošlosti, napuštanja. Žena posmatra kofere bivšeg ljubavnika, koji bi trebalo da dođe po njih, ali se to ne dešava. Pored kofera, tu je i uznemiren pas koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu, da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom. Da nije Almodovarov film, verovatno da bi se i javila ali ovako je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv. Luda, kratka i slatka vožnja.

“ljubavne afere”

Režija: Emmanuel Mouret

Država: Francuska

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 3)

Ljubavne priče umeju da budu komplikovane i, ruku na srce, niko ne odlučuje previše racionalno u koga će se zaljubiti i zbog čega. Stvari se jednostavno dogode i to stvarno, ma kako kliše zvučalo, kada najmanje očekujemo. Kada spojite ljubavnu priču, francuskog režisera, komplikovane međuljudske odnose i predivan pejzaž, dobićete "Ljubavne afere". Priča prati Dafne koja je u trećem mesecu trudnoće i na odmoru u francuskom selu. Dočekuje Maksima, rođaka svog dečka koji je morao brzinski da se vrati u Pariz i zameni bolesnog kolegu. Fransoa odlazi, Maksim stiže, a stvari počinju da se komplikuju jer dok čekaju Fransoov povratak, tokom četiri dana Dafne i Maksim se upoznaju i dele priče koje ih veoma zbližavaju.

“slalom

Režija: Charlène Favier

Država: Francuska, Belgija

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 4)

Često umeju da nas fasciniraju priče o posvećenosti i svemu ostalom što ide uz nju kada su u pitanju veliki uspesi u bilo kom svetu, od muzičkog do sportskog. Sve ono što ne vidimo spolja, sve spletke, preterivanja, žrtve, problemi, komplikovani odnosi, zavisnosti veoma često jesu sastavni deo nekih uspeha. Nisu bez razloga "Whiplash" ili recimo "I Tonya" dugo bili na svim top listama. Na tom tragu "Slalom" donosi priču o petnaestogodišnjoj Liz, srednjoškolki u francuskim Alpima koja je primljena u visoko rangirani skijaški klub čiji je cilj obuka budućih profesionalnih sportista. Fred, bivši šampion koji je sada postao trener, odlučuje da Liz postane njegova blistava zvezda bez obzira na njen apsolutni nedostatak iskustva. Pod njegovim uticajem, Lizine granice su testirane do maksimuma, a fizički i emocionalni pritisak ogroman. 

"polje maka"

Režija: Eugen Jebeleanu

Država: Rumunija

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 5)

Nežna i komplikovana priča koja prati borbu mladog rumunskog policajca Kristija koji pokušava da pronađe ravnotežu između dva dijametralno suprotna dela svog identiteta: identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatnost pokušava da zadrži samo za sebe. U vreme kada ga posećuje njegov partner, Hadi iz Francuske, Kristi biva pozvan na intervenciju u bioskopu, gde je ultranacionalistička, homofobična grupa prekinula prikazivanje queer filma, a spletom okolnosti i isprovociran ponašanjem drugih, Kristijevo ponašanje izmiče kontroli. Ozbiljno dobar film, koji je između ostalog iznedrio Conrada Mericoffera kao jednog od talentovanijih mlađih rumunskih glumaca budući da je dobio četiri nagrade za Najboljeg glumca na skorašnjim festivalima. 

"oaza"

Režija: Ivan Ikić

Država: Srbija (Slovenija, Holandija, Francuska, BIH)

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 6)

Sa Ivanom Ikićem smo razgovarali odmah po objavi da će njegov film "Oaza" imati premijeru na Venecijanskom festivalu i od tada jedva čekamo da počne sa prikazivanjem u bioskopima. Konačno je došao i taj trenutak, i nežna priča koja prati razvoj jednog neobičnog ljubavnog trougla između mladih korisnika doma za osobe sa posebnim potrebama je konačno na velikim ekranima. Rezervišite neko veče u svom kalendaru za ovo maestralno ostvarenje.

“Čovek koji je prodao svoju kožu”

Režija: Kaouther Ben Hania

Država: Tunis (Francuska, Nemačka, Belgija, Švedska)

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 7)

Pitanja slobode, izbora, migrantska kriza, večno pitanje šta je umetnost i da li ona kopira život ili obrnuto, prilično se prepliću u filmu "Čovek koji je prodao svoju kožu". Sam Ali je mladi Sirijac koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Njegova finalna željena destinacija je Evropa, ali da bi mogao da otputuje u Evropu i živi srećno i mirno sa ženom svog života, prihvata ponudu savremenog umetnika, da mu istetovira leđa, natpisom Viza. Pretvarajući svoju kožu u umetničko delo, a svoje telo u oruđe koje će mu pomoći u dostizanju blagostanja, Sam shvata da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu.

bez izbora”

Režija: Reza Dormishian

Država: Iran

FEST 2021: Ovo su naši favoriti koje bi trebalo da pogledate (фото 8)

"Bez izbora" je film o tri žene koje žive u Iranu ali u potpuno različitim okolnostima, i koje se susreću i sukobljavaju zbog jednog slučaja.  Golbahar je šesnaestogodišnja beskućnica koja od 11 godine, kada je prodata sredovečnom muškarcu da bi mu rodila dete, "radi" kao surogat majka. Trenutno joj njen "makro" preti smrću ako ne ostane opet u drugom stanju i to veoma brzo, ali nakon nekoliko testova Golbahar saznaje da je nad njom izvršena intervencija o kojoj nema pojma. Advokat za ljudska prava pokušava da je spasi od celokupnog pakla u kom se nalazi, ali neizbežno se suočava sa poteškoćama. Zakon ili etika, pravo na izbor, pozicija žene u savremenom Iranu, položaj beskućnika su teška i važna pitanja koja ovaj film otvara.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor