John Waters je izdvojio svoje filmske favorite za 2019. i svi treba da ih pogledate

    09.12.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/waters_cover.jpg

    Godina se približava kraju i manje više svi se osvrću na godinu iza nas i prave svoje liste najboljih i najgorih momenata i u životu i u pop kulturi. U tom duhu i režiser John Waters nas je blagoslovio (ne, nismo ironični, sve od njega je ozbiljan blagoslov) najboljim filmovima koji su prema njegovom mišljenju obeležili godinu koja će uskoro biti iza nas. Na prvom mestu nalazi se “Klimaks” koji je režirao Gaspar Noé, koji nažalost nikada nije stigao u naše bioskope ali nas je itekako zaveo i kadrovima i pričom, koja bi se najjednostavnije mogla opisati kao kasna, after žurka koja se pretvara u noćnu moru punu halucinacija. Watersovim jezikom rečeno “najbolji film godine daje pravo značenje onome što poznajemo kao “loš trip”.

    Ovaj film na listi prati Dumontova drama “Jovanka Orleanka”, pa Tarantinov najnoviji film “Bilo jednom… u Holivudu” koji Waters opisuje kao ostvarenje koje se jednostavno dopada svima i zaslužuje svaki deo pažnje kritičara i finansijski uspeh koji je doživeo. „Američka opsesija krimi pričama dobija sasvim neobično razrešenje i jednom od poznatijih zločina u istoriji daje nadrealno srećan kraj koji je i šokantan i zabavan i sasvim nepredvidljiv“.

    U drugoj polovini liste na sedmom mestu nalazi se novi Almodóvarov film “Bol i slava” koji ima snažan autobiografski pečat ali „ni u jednom trenutku nije melodramatičan i potpuno nadilazi koncept zrelosti, i odrastanja, i predstavlja ozbiljnu autorefleksiju na temu mentalnog zdravlja i seksualnosti“.

    Van mejnstrim naslova, na listi su se našli i “Zlatna rukavica” Fatiha Akina, koji donosi priču o nemačkom serijskom ubici Fritzu Honki, fantastičan film “Suvenir” za koji Waters kaže da je “ružan za gledanje ali sjajno snimljen high-class umetnički film”. Poslednji, ali ne i najmanje važan “Džoker” dospeo je na deseto mesto a Waters poziciju na listi “opravdava” rečima: “Neodgovoran? Možda. Opasan? Videćemo. Prvi holivudski film velikog budžeta (koji je još više i zaradio) gotovo radosno inspiriše i poziva na anarhiju. Bravo, Todde! To može samo tebi da prođe.”

    1. „Klimaks“ – Gaspar Noé
    2. „Jovanka Orleanka“- Bruno Dumont
    3. „Bilo jednom… u Holivudu“ – Quentin Tarantino
    4. „Border“ – Ali Abbasi
    5. „Amazing Grace“ – Alan Elliott
    6. „Hail Satan?“ – Penny Lane
    7. „Bol i slava“ – Pedro Almodóvar
    8. „Zlatna rukavica“ – Fatih Akin
    9. „Suvenir“ – Joanna Hogg
    10. „Džoker“ – Todd Phillips
    Saznaj više:
    Povezani članci: