Pretraga

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju!

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju!

Tekst: BURO.

Od pre nekoliko dana Španija je otvorila granice za sve vakcinisane turiste i malo je boljih vesti koje mogu da se takmiče sa tom. Već godinu dana čekamo i zamišljamo taj trenutak kada ponovo možemo u šarenilo Barselone ili ubrzanost i vibrantnost Madrida ili pod vrelo sunce Sevilje. Postoje dobre šanse da ste već isplanirali neki put na Iberijsko poluostrvo, i da ga nestrpljivo iščekujete, a do tada predlažemo da poznati španski vajb uselite u svoju svakodnevicu na drugačiji način. Kako svi znamo, nema boljeg načina da se teleportujemo u neki drugi prostor i vreme do par dobro odabranih filmova i zato vas vodimo putem kinematografije u različite delove Španije. Ovo su naši letnji španski favoriti koji uspevaju da uhvate atmosferu leta i Španije u isto vreme. I ne, ne potpisuje ih sve Almodovar.

“Seks i Lusija”

Lokacija: Formentera

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 1)

Posle smrti svog dečka Lorenza, Lucia odlučuje da ode na duže vreme na udaljeno špansko ostrvo, Formenteru, i tamo pokuša da nađe neki mir i utehu. Nakon što stiže na ostrvo upoznaje Carlosa, profesionalnog ronioca i njegovu bivšu devojku Elenu. Ovaj film je predivno svedočanstvo o međuljudskim odnosima koji postaju najčudniji kada se najmanje očekuje i povezuje različite životne priče, pomalo zamagljuje granicu između stvarnosti i imaginacije, a kadrovi prirode Formentere su toliko omamljujući da je na trenutke lako pomisliti da smo već na plaži sa stopalima u pesku i da nam more šušti u ušima.

“Viki, Kristina, Barselona”

Lokacija: Barselona i okolina grada

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 2)

Okej, verovatno da nema onoga ko već nije gledao ovaj film (i to verovatno više puta) ali ako morate da birate samo jedan naslov koji pored dinamične priče donosi i neverovatan osvrt na sve lepote Španije, onda je to “Viki, Kristina, Barselona”. Film prati dve devojke koje odlučuju da provedu leto u Barseloni. Mnogo španskog vina, muzike, sunca, ulice Rambla, prototip “španskog zavodnika”, komplikovani odnosi, ljubomora i strast. Sve što važi kao stereotip Španije nalazi se ovde, ali opraštamo sva ta opšta mesta i zaokružujemo film uz oznaku "odgledati još jednom" zato što čini da nam Barselona bude bliža nego ikada.

"Savage grace"

Lokacija: Sitges

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 3)

Sedamdesete, očaravajući pejzaži Barselone i Sitgesa, i ozbiljno kompleksna priča koja prati Barbaru Daly Baekeland (Julianne Moore), američku bogatašicu i njenog sina Antonyja (Eddie Redmayne) koji provode leto u Španiji. Prilično uznemiravajuć film zasnovan je na istinitoj priči o njihovom čudnom, disfunkcionalnom odnosu koji je navodno bio i incestuouzan i koji se završio ubistvom Barbare od strane njenog sina. Upozorili smo vas da je priča prilično komplikovana, ali isto tako pejzaži i kadrovi su toliko prelepi da se horor malo izbalansira.

“Pandora and the Flying Dutchman”

Lokacija: Đirona

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 4)

Pandora (Ava Gardner) se zaljubljuje u misterioznog, prešarmantnog ali "ukletog" mornara čija je jahta usidrena na katalonskoj obali. Pandora je opsednuta njegovom pojavom, a to vodi u prilično dinamičan i zaplet i rasplet. Ovaj film važi za jedan od najlepših ikada snimljenih, i verujte nam da želite da ga dodate na weekend listu filmova za gledanje. Azurnoplavo Mediteransko more konstantno opčinjava, a nalazi se u gotovo svakom kadru ove tehnicolor ljubavne priče pa možemo reći i da je jedno od glavnih junaka. Film je smešten u luku Esperanza ali je zapravo sniman u Tossa de Mar blizu Đirone na španskoj Kosta Bravi, ako imate okolinu Španije u planu svratite i ovde. 

“Nuestros Amantes”

Lokacija: Aragon

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 5)

Nova i prezabavna romantična komedija o Carlosu i Irene. Njih dvoje se upoznaju potpuno slučajno u knjižari i kako to biva u filmovima, zaljubljuju se na prvi pogled. Tipična priča u kojoj se momak i devojka zaljubljuju, tipično romantična, tipično znamo kako počinje samo sa tim izuzetkom što je nemoguće predvideti u kom pravcu će se priča razvijati. Sjajni, britki i brzi dijalozi, i pogled na Aragon koji će učiniti da se ovaj grad popne visoko na vašoj “obavezno posetiti” listi.

“Žene na ivici nervnog sloma”

Lokacija: Madrid

Madrid, Barselona ili Sevilja? Donosimo vam listu filmova koji su direktan let za Španiju! (фото 6)

Poslednji ali ne najmanje važan, njegovo visočanstvo: Pedro Almodovar. Naravno da je očekivano da će barem jedan Almodovar da se nađe na ovoj listi jer, ruku na srce, ne može se zamisliti bilo kakva priča o Španiji bez osvrta na njegov rad. Ovog puta biramo “Žene na ivici nervnog sloma”. Raskidi su uvek bolni i traumatični, ali ovaj film unosi jednu sasvim novu dimenziju u celu poznatu priču. Tokom celog filma presimpatična i opsesivna Pepa pokušava da otkrije zašto je Ivan, ljubav njenog života otišao i napustio je, a na tom putu upoznaje i susreće najneverovatnije likove. Pored toga što su junaci apsolutno autentični i genijalno napisani i izvedeni, ni lokacije na kojima se cela priča odvija nisu ništa manje zadivljujuće i mogu i da se posete na turi kroz Madrid. Iako je Pepin penthaus mesto u koje ćemo zauvek ostati zaljubljeni, zbog ogromne terase i bombastičnog kolorita, veoma jasno filmski set, njen stan se navodno nalazi u ulici de Montalban 7 blizu parka del Retiro. Napravite jedan opaki a la Pepa (gazpacho samo bez pilula za spavanje, razume se) i uživajte u virtuelnom putovanju na ulicama Madrida.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor