Nove kinematografske poslastice stižu iz Skandinavije, Francuske i Nemačke

    06.12.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/12/kino_cover.gif

    Nismo sigurni šta će biti u stanju da nas zabavi, nasmeje, šokira i protrese nakon „Trougla tuge“ i jezive, gorke i prezabavne satire koja se krije iza ovog filma. I „White Lotusu“ koji nas opija ironijom i luksuzom i u drugoj sezoni se nažalost bliži kraj. Zato na vreme spremamo novu watch listu i uzimamo najbolje parče iz Skandinavije, Francuske i Nemačke. Čiju god kinematografiju da preferirate, ovi naslovi vas neće razočarati.

    Copenhagen Cowboy

    Nordic noir fanovi, zabeležite ovaj naslov! „Copenhagen Cowboy“ poziva nas da istražimo dubine danskog krimi podzemlja, težište radnje zasniva se na balansu između ideje pravde i osvete, sa mračnim narativom i problematičnim protagonistima. Iako u naslovu stoji boy, ovu priču zapravo predvodi žena, Angela Bundalovic u ulozi Miu koja nas vodi kroz pejzaž kriminalnog podzemlja Kopenhagena u potrazi za odmazdom. Ostatak glumačke postave čine: Zlatko Buric kao Miroslav, Andreas Lykke Jørgensen kao Nicklas, Jason Hendil-Forssell u ulozi Chianga, LiIi Zhang odnosno Hulda i Dragana Milutinovic kao Rosella. Seriju je kreirao i režirao Nicolas Winding, a scenario napisao tim talentovanih žena: Sara Isabella Jonsson, Johanne Algren i Mona Masri. Najbolje od svega? Ona stiže u prvim danima nakon Nove godine, baš kada nam treba nešto što će nas držati prikovanim za ekrane dok varimo gomile hrane i izležavamo se bez griže savesti. Petog januara uključite Netflix i pustite da vas neobične slike, nekonvencionalne teme i prizvuk natprirodnog odvedu u neki drugi svet.

    One Fine Morning

    Iz mračnog podzemlja selimo se u „One Fine Morning“. Tamo nas vodi francuska glumica, Léa Seydoux, koja se nalazi u glavnoj ulozi ovog istančanog filmskog portreta o majčinstvu, srednjim godinama i talasima ljubavi koji čoveka tokom života zapljuskuju. Prvi trejler pokazuje da je projekat Mie Hansen-Løve nežan i introspektivan, a to je upravo ono što smo i očekivali. Léa igra Sandru Kienzler, samohranu majku osmogodišnje devojčice, koja upada u vrtlog strastvene afere dok je u potrazi za staračkim domom za svog dementnog oca. Sandra stidljivo otkriva da je još uvek moguće da voli i bude voljena, a prema onome što možemo da zaključimo iz trejlera, Mia je sjajna u orkestriranju tananim emocijama osobe koja se pred našim očima ogoljava do srži. Film je premrijerno prikazan u Kanu i nestrpljivo čekamo da stigne i na našu adresu.

    All Quiet on the Western Front

    „All Quiet on the Western Front“ je prva nemačka filmska verzija čuvenog romana „Nothing New in the West“ o Prvom svetskom ratu autora Ericha Maria Remarquea napisana na nemačkom i objavljena 1928. godine. Austrijskim vojnicima je bilo zabranjeno da čitaju ovaj roman, češke vojne biblioteke su uklonile primerke sa svojih polica, dok je Italija u potpunosti zabranila roman zbog antiratne, pacifističke agende. Piscu je oduzeto nemačko državljanstvo i bio je primoran da ode u izgnanstvo. Prva filmska adaptacija knjige dogodila se 1930. godine, bila je američka i režirao ju je Lewis Milestone, a ovaj film je smatran toliko moćnim, čak potencijalnim alatom odvraćanja od budućeg rata. Težište novog Netflix filma sa istom starom pričom je užasna brutalnost rata koja se provlači kroz svaku scenu. Nimalo prijatno, ali važno štivo. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: