Pretraga

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala

Tekst: BURO.

Svako kasno leto nas hteli ili ne nekako vrati da na fabrička podešavanja. Vreme je za nove planove i nove projekte, da se opet radi punom parom, leto je prošlo kako je prošlo i sada nas čeka novo parče radnih dana i nedelja. Radosna vest jeste da je ovo takođe i vreme kada počinju festivali i neke od najboljih filmova o kojima ćemo tek pričati tokom cele godine premijerno gledamo upravo sada. Prvo na festivalu u Veneciji, odmah potom TIFF-u (Filmski festival u Torontu) pa redom.

Ove godine, sve je naravno dovoljno drugačije da ne osećamo isto ushićenje kao obično. Venecijanski festival se održao ali u smanjenom kapacitetu (i filmova i ljudi), Telluride festival je u potpunosti otkazan, a Toronto je trenutno u toku iako se filmovi zvanično prikazuju samo lokalcima, pa deo “international” iz naziva festivala, ove godine nije baš tako tačan kao obično.
Ipak iako hajp jeste značajno smanjen u odnosu na to kako bi inače bilo u ovo vreme, još uvek postoje naslovi oko kojih smo uzbuđeni. Sastavili smo listu omiljenih koje jedva čekamo da gledamo na malim i velikim ekranima i pred kojima je, ako je suditi prema dosadašnjim kritikama i nagradama, blistava godina.

"Apples"

Zemlja: Grčka

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 1)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 2)

Ako kažemo (a reći ćemo) da je Yorgos Lanthimos glavni predstavnik grčkog Novog talasa, Christos Nikou je odmah tu do njega. Nekada su čak i sarađivali što dovoljno govori o sličnosti estetike i načina razmišljanja, i u ovom filmu, koji je već pobrao pohvale i pozitivne kritike na festivalu u Veneciji, Nikou donosi priču o pandemiji amnezije u savremenoj Atini. Ova godina će možda biti još komplikovanija za distribuciju i prikazivanje manjih i alternativnijih produkcija kao što je ova ali kako je u mnogome sličan sa realnošću koju živimo, moguće je i da se probije kako zaslužuje.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 3)

“Nomadland”

Zemlja: SAD

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 4)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 5)

Chloé Zhao se svojim prethodnim filmovima uspostavila visoko na lestvici autora koje treba pratiti i od kojih tek treba puno očekivati, a to je uostalom potvrdio i Bong Joon Ho. Za svoj najnoviji film “Nomadland”, Zhao se vratila saradnji koja se već jednom potvrdila kao genijalna, a to je saradnja sa Frances McDormand. Filmom “Nomadland” Zhao je ispričala priču o ženi koja je usled ekonomske krize 2008. godine rešila da napusti grad i krene na put, bivajući "moderni nomad”, i istražujući život izvan konvencionalnog društva. Glavnu ulogu Fern, igra Frances koja je veoma čudnim spletom okolnosti davno obećala da će u 65-oj godini promeniti ime u Fern, da će pušiti Lucky Strike i putovati državom u kamp prikolici. Na neki način, to joj se i ostvarilo ovim filmom. "Nomadland" je film ispunjen čovečnošću, nežnošću i saosećajnošću, a njegova autorka je sasvim opravdano otišla kući sa statuom Zlatnog lava.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 6)

“The Best Is Yet To Come”

Zemlja: Kina

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 7)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 8)

Novi film Wang Jinga smešten je u savremenu situaciju, to jest u Kinu u vreme posle SARS epidemije i prati mladog novinara koji se upleo u zamku zdravstvene kontroverze. Sve u svemu, veoma relevantno za vreme i mesto u kom se trenutno nalazimo, i iskreno se nadamo da najbolje stvarno i dolazi. Pored toga, što je dosta lako povezati se sa situacijom, film daje i uvid u kinesku svakodnevicu koju Zapadni svet ne vidi često.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 9)

"Ammonite"

Zemlja: Velika Britanija

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 10)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 11)

Pre tri godine Francis Lee je oduševio publiku intimnom, i neverovatno dirljivom pričom “Božija zemlja”, o dva farmera koji pronalaze ljubav u sasvim neočekivanom, gotovo i beznadežnom mestu što bi rekla Rihanna. Ove godine, vraća se sa još jednom predivnom pričom o ljubavi između britanske paleontološkinje Mary Anning i njene imaginarne veze sa mladom ženom o kojoj na neki način treba da se stara. Kate Winslet i Saoirse Ronan su u glavnim ulogama i to dovoljno obećava, kao i činjenica da se o filmu priča već mesecima u nazad. Film je prvobitno planiran za premijeru na Kanskom festivalu, i još tada je mnoge podsetio na neverovatno dobru prošlogodišnju lezbijsku dramu “Portret žene u plamenu”. Ako neko ume da predstavi i iskontroliše neizdrž koji dolazi do tačke pucanja, to je upravo Lee i opravdano se veoma radujemo unapred.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 12)

"Falling"

Zemlja: SAD

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 13)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 14)

Da, da tačno tako. “Falling” vam je već od nekud poznat zato što je svoju premijeru zapravo imao na Sundance festivalu. Ali kako je to bilo tako davno, čak u januaru, i pripada pre-korona eri iz koje se ničeg ne sećamo, red je da se podsetimo na ovaj naslov koji je jako dobro prošao na tom festivalu. Ovaj film je debitantski film u kom se Viggo Mortensen oprobao kao režiser i donosi priču o gej muškarcu koji pokušava da brine o svom dementnom, homofobičnom ocu. Jaka, emotivna i veoma životna priča koja je pobrala sjajne komentare da jedva čekamo da vidimo šta će da uradi u ovoj sezoni festivala i nagrada. Osim što film potpisuje kao režiser, Mortensen je i nosilac glavne role, a pored njega igra i maestralni Lance Henriksen.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 15)

"One Night in Miami"

Zemlja: SAD

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 16)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 17)

Nije neobično da Regina King bude u centru pažnje nekog festivala. Tako je i ovaj put samo što se sada našla u ulozi režisera. Odabrala je prilično zahtevan materijal za adaptaciju a to je tekst Kemp Powersa o boskerskoj i političkoj sceni 60-ih. U ovom fiktivnom narativu Cassius Clay, Sam Cooke, Jim Brown, i Malcolm X se sastaju jedne večeri, na veče Cassiusove legendarne pobede nad Sonny Listonom 1964. i raspravljaju o njihovoj ulozi u društvu, o pravima i kulturološkim promenama koje se događaju 60-ih. Film je prošao zapaženo na Filmskom festivalu u Veneciji pa je sasvim očekivano da tim putem i nastavi i potvrdi Reginu kao multitalentovanu ženu čije filmove volimo sa koje god strane kamere da se nalazi.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 18)

“David Byrne’s American Utopia”

Zemlja: SAD

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 19)

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 20)

David Byrne je legenda i prvoklasni maher da sve što radi radi dobro ili barem sigurno zabavno. U njegovoj biografiji stoji da je: kantautor, producent, muzičar, teoretičar muzike, filmadžija, osnivač i frontmen i gitarista američkog benda Talking Heads. Zato je film o njegovom svetu nešto što opravdano raduje mnoge, pogotovo one kojima nedostaju koncerti, nastupi omiljenih bendova i live svirke. Ekranizovanu verziju Byrnesovog života i ideja potpisuje Spike Lee a “American Utopia” je predstavljena na prvoj večeri TIFF festivala i podsetila je na gorko-slatku realnost koju živimo i koliko je divno bilo slušati muziku uživo.

Ovo su naši jesenji filmski favoriti! Donosimo vam najbolje naslove sa aktuelnih festivala (фото 21)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor