Počinje filmsko leto pod vedrim nebom: Evo gde sve možete da gledate filmove na otvorenom

    29.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/bioskopcovercopy.jpg

    Ukoliko vas previsoke temperature nateraju ponekad da se zapitate zašto uopšte voleti leto, imamo samo da vam kažemo: bioskopi na otvorenom! Ako još uvek niste otišli na more, to stvarno nije toliko strašno jer se u Beogradu ovih dana dešavaju sjajne stvari, a jedna od njih su projekcije filmova na otvorenom. Gledanje filmova pod vedrim nebom (mada ponekada i sa kišobranom u ruci ili pod kabanicom jer se sa letom nikad ne zna) spada u jedne od omiljenih događaja u životima svih filmofila ali i i svih drugih kojima je jednostavno dosta svoja četiri zida i malog ekrana a posle prošle godine sasvim je razumljivo zašto. Gledati film pod zvezdama, poneti omiljeno piće i prateće grickalice, i poveseti društvo (mada i otići sam) je ne samo neponovljiv nego i neprepričljiv događaj koji se jednostavno mora doživeti. Upravo zato predstavljamo vam sva mesta na kojima je moguće gledati filmove i uživati u svežem vazduhu i toplim noćma. Za one vrele letnje noći koje odlučite da ne zalivate džin tonikom (mada zašto ne i jedno i drugo?) evo savršene večernje aktivnosti. 

    Art bioskop Kolarac

    Kada je reč o Kolarcu, početak njihovog filmskog leta rezervisan je za hit naslove o kojima svi pričaju a za koje možda nikako da nađete vremena. Bez brige, prilika za popravni je tu i to verovatno u najboljoj mogućoj atmosferi. Sezona počinje sa apsolutnim favoritom, filmom „Još jedna tura“, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film, zatim tu je i iranski film „Zlo ne postoji“ (There Is No Evil) dobitnik Zlatnog medveda 2020. godine (koji se prikazuje juče i danas). Njega će na repertoaru zameniti francuska komedija „Kako biti dobra supruga“ (30. jun i 1. jul) dok ćemo film „Moja godina sa Selindžerom“ (My Salinger Year) moći da pogledamo 2. i 3. jula. Ulaznice je moguće rezervisati isključivo pozivom na broj telefona koji je naznačen na mrežama. Svi filmovi počinju u 21h a repertoar i sve izmene je najbolje pratiti na njihovom Instagramu

    Kvaka 22

    Ljubiteljima alternativnih filmova i prostora predlažemo da posete Kvaku 22 iako Kvaka posle ovoliko godina rada više nije neotkriveni dragulj grada i alternativni prostor u pravom smislu te reči koliko aposlutni centar za ljubitelje kulture. Kada je reč o njihovom repertoaru, tu nema greške. Na njihovom instagram profilu obaveštavaju o projekcijama, stoga ih pratite kako vam izvrsni filmovi ne bi promakli. Ovaj vikend je bio posvećen jermenskom reditelju Sergeju Parajanovu, pa je tako nedelja bila rezervisana za projekciju filma „Boja nara” koji je toliko važan u popularnoj kulturi, da je recimo najnoviji spot Lady Gage “911” inspirisan baš njime. Pre toga na repertoaru su bili „Hiroshima mon amour” kao i „In the Mood for Love” Wong Kar Waia. Svi ovi filmovi ukazuju da je atmosfera koja se na ovoj terasi gradi arthouse, omiljena alternativa, i mešavina kultnih naslova koji uprkos poznatosti nisu prešli i mejnstrim, što Kvakin repertoar čini jednim od omiljenih.

    Novi bioskop Zvezda

    Verovali ili ne ovo je već sedma sezona kako su mladi “okupirali” prostor Bioskopa Zvezda i kako on i u letnjim i u zimskim terminima radi kao Novi bioskop Zvezda i pušta omiljene stare naslove. Nakon pandemijske pauze ponovo je otvorio vrata svoje terase istim povodom kao i ostali: proslavlja leto, dobar film, i ponovna okupljanja. Ova prelepa zgrada koja je preživela dva svetska rata i dva bombardovanja, nastavila je da postoji kao hram filma čak iako uslovi pod kojima radi nisu baš najbolji. Ovo leto započinju u revolucionarnom zanosu i do sada je prikazivana “Kineskinja” Jean Luc Godarda, politički triler 60-ih film „Z“ reditelja Koste Gavrasa a njihov repertoar je najbolje pratiti na njihovim društvenim mrežama.

    Bašta fest 

    Bašta fest sad već važi za kultni internacionalni festival kratkog igranog filma koji se održava u Bajinoj Bašti, svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana.ponovo pod otvorenim nebom. Ove godine traje od 1. do 4. jula i ponovo se odigrava pod otvorenim nebom. U jednom od najlepših krajeva države, okruženi prirodnim lepotama i sa najboljim novim filmovima, svraćanje na Bašta fest nije samo uživanje u filmu već i beg u prirodu, punjenje baterija, i vraćanje na kolosek i u balans. Bacite pogled na repertoar ili se vodite preporukama koje je za nas napisala Maja Šuša  i predložila nam pet kratkih filmova sa jakim ženskim junakinjama koje ne bi trebalo propustiti, ali u svakom slučaju gledajte da ne zaobiđete ovu posebnu dozu uživanja.

    Saznaj više:
    Povezani članci: