Svi razlozi zašto Roberta Pattinsona treba smatrati ozbiljnim glumcem

    28.08.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/robert_cover.jpg

    Pre nekoliko dana izašao je trejler za novog Betmena, i mora se priznati da je to bio dosta značajan trenutak iz više razloga. Okej, kao prvo ništa specijalno se ne događa pa nam je svaki novi trejler privid da se život nastavlja normalno a misao da ćemo uskoro opet u bioskopske sale, ozbiljno radosna vest. Kao drugo to je DC-jev film koji se verovatno trenutno najviše iščekuje, a treće zato što je činjenica da je Robert Pattinson u glavnoj ulozi dosta uskomešala i kritičare i fanove i već neko vreme je jedna od glavnih tema u filmskom svetu koja je prilično podelila javnost. Naravno, većina se složila u odluci da će biti neverne Tome jer zaista: da li je jedan Pattinson dostojan da bude novi Betmen?

    Kako se iz tizer-trejlera za sada čini, i te kako jeste. Bez obzira na to što kao Bruce Wayne pomalo izgleda kao frontmen grupe The Cure, i što u taj deo nismo baš najuvereniji, Robert Pattinson kao Betmen jeste dosta dobar izbor i obećava da će uneti jednu novu dimenziju u lik koju do sada nismo imali prilike da vidimo. To je uostalom potvrdio i Christopher Nolan, od koga su mnogi očekivali da se izjasni po ovom pitanju. Kao mastermajnd koji potpisuje “Mračni vitez” trilogiju koju mnogi još uvek smatraju njegovim možda i najuspešnijim delom (ozbiljan stejtment ako uzmemo u obzir da pričamo o čoveku koji stoji iza filmova “Inception” i “Interstellar” i “Memento” a od nedavno i “Tenet”, u prevodu- ima mnogo naslova koji bi mogli da ponesu taj epitet) Nolan kaže da se slaže sa Reevsovom vizijom i da i te kako može da zamisli Pattinsona kao Betmena. To jest biće da ga generalno vidi u mnogim ulogama, što potvrđuje činjenica da je deo casta i Nolanovog najnovijeg filma “Tenet”.

    Međutim, da se vratimo na početak. Betmen je u svojoj istoriji imao mnoge uspone i padove, i to nije nikakva novina, pa je opravdano donekle biti sumnjičav. Od Michael Keatona i Val Kilmera preko Georgea Clooneya i Christiana Balea do Bena Afflecka bilo je tu i boljih i lošijih izdanja i odabira, ali je prošlo sa mnogo manje komešanja. I zato, što više razmišljam o ovome (iako o Betmenu ruku na srce ne mislim previše budući da me više raduje drugi Pattinsonov film, “The Devil All the Time” zbog kog dosta nestrpljivo čekam 16. septembar) sve više mi deluje da nije da su ljudi sumnjičavi prema filmu generalno, nego konkretno prema Pattinsonu. Čini se da je i posle svih filmova neubeđenost u njegov talenat i te kako prisutna, a pitanje koje je svima još uvek na umu na pomen njegovog imena, je zapravo najčešće “da li onaj bledunjavi klinac iz “Twilighta” stvarno uopšte ume da glumi?”

    Na to je možda najbolje odgovorio Cronenberg još pre skoro dest godina kada su snimali “Cosmopolis” rekavši da je “fantastičan. On je senzacionalan. Ozbiljno to mislim, Robert je sjajan glumac.”Ako mene neko pita, takođe potpisujem da jeste a ova uloga u Cronenbergovom filmu (koji nije baš neki dragulj Cronenbergovog portfolija) je zapravo i bila prva uloga kojom je Robert pokazao promenu smera.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/1598618779511573.jpg

    Film možda nije bio najuspešniji ikada, ali je za njega bio iskorak iz “Hari Poter” i “Sumrak saga” početaka (koje verovatno i sam Robert želi da potisne) jer je od tada ozbiljno zaokrenuo kurs i umesto da ide putem reflektora (realno, “Sumrak” ma kako naivan bio doneo mu je ozbiljnu popularnost i mogao je nastaviti tom linijom manjeg otpora) Pattinson je skrenuo u mnogo alternativnije vode. U njegovim tinejdž mejnstrim počecima, istina, nije moguće uočiti preterani talenat ali nakon toga je počeo da bira isključivo indie ostvarenja koji su više art nego što donose velike zarade, i stvarno je sada nakon više od deset godina na sceni pitanje da li smo spremni malo da revidiramo stav prema njemu i dozvolimo mu da se iz tinejdž kutije prebaci u neku novu? Ili još bolje nijednu, samo da mu se prizna da zna šta radi i da to radi dobro.

    Kada radi sa suludo poznatim režiserima, obično su u pitanju veoma smeli projekti. Bira kompleksne, često čudne karaktere. Ležerni queer princ. Astronaut sa kriminalnom prošlošću i bebom na svemirskoj stanici. Udareni prevarant i kriminalac neobičnog akcenta. On igra junake koji se zovu Dauphin, Connie, Ephraim Winslow. Retko kad je Mark, Ben ili Joe tako da se već tu vidi da Edward nije baš idealan karakter za njegov portfolio, i da je pre izuzetak nego bilo šta drugo. Početak koji je prerastao i nadrastao i više puta dokazao šta ume.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/1598618779737317.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/1598618780084072.jpg

    Tako da ozbiljno: posle svega, nije li stvarno vreme da mu oprostimo smaračke početke i složimo se oko toga da on stvarno jeste ozbiljno ozbiljan glumac i da će verovatno tek biti? Skepticizam oko Matt Reevesove odluke je beskrajno veliki i trajaće a “Betmen” može da ispadne dobar teren za razvijanje i prikazivanje talenta ili veliko razočaranje, zavisi od mnogo faktora. Ipak, do premijere u oktobru 2021. vredi obnoviti svo ovo gorepomenuto gradivo, ili mu dati priliku po prvi put, čekati “The Devil All the Time” i razmotriti ideju da Robert Pattinson možda stvarno jeste izrastao u kvalitetnog glumca.

    Saznaj više:
    Povezani članci: