Soul Food: Filmovi o BUĐENJU koji će vas inspirisati

06.04.2024.
RECOMMENDED

Buro. nikako nije slučajno odabrao da piše o buđenju – u aprilu. Povezivanje duhovnog buđenja sa prolećem ima korene u mnogim kulturama i verovanjima. Proleće je sezona obnove, priroda se budi iz zimskog sna (setite se kako je počinjao apsolutno svaki pismeni zadatak o proleću u osnovnoj školi), sve cveta i buja, temperatura raste, a nas napušta zimska uspavanost.

Obnova i preobražaj u prirodi znače samo jedno – vreme je za lični rast, obnavljanje energije i procvat. Nije zanemarljivo ni to što proleće donosi duže dane i više sunčeve svetlosti, pa samim tim (prirodno) imamo više energije, optimizma i spremniji smo za neke nove, bolje početke.

filmovi o budjenju
Scena iz filma Jedi, moli, voli

Na šta mislimo kad pričamo o duhovnom buđenju

Kada govorimo o duhovnom buđenju pričamo o procesu u kojem postajemo svesniji svog unutrašnjeg bića, svoje duše i dubljeg smisla života. To sigurno postižemo introspekcijom – suočavanjem sa sopstvenim emocijama, željama i htenjima, ali i kroz povezivanje sa univerzalnom svesti i duhovnim dimenzijama, kao i sa drugima – osvešćivanjem sebe u svetu oko sebe. Već smo govorili da nam na tom putu mogu pomoći knjige, no, s obzirom na to da živimo u svetu (pokretne) slike, zašto ne bismo pogledali i neke filmove koji se bave tom temom?

filmovi o budjennju 2

Predstavljamo 5 filmova o buđenju, ostvarenja koja vam mogu pomoći u tome da se podignete na viši nivo svesti i da se duhovno probudite.

I ORIGINS

Student doktorant, Ian Gray, istražuje evoluciju ljudskih očiju sa Karen, saradnicom sa prve godine, i Kennyjem, asistentom. Gajeći posebnu odbojnost prema sueverju, religiji i „inteligentnom dizajnu“, na zabavi za Noć vestica susreće sa Sofi koja nosi crnu masku na licu – vidljive su samo njene magnetne pepeljaste oči. Fasciniran, Ian ih fotografiše, a potom odlaze u kupatilo da vode ljubav. Nakon toga, ona beži, a on postaje opsednut time da je nađe. Kada se ponovo sretnu, započinju romansu koja će obeležiti njegov život, ali i naučno istraživanje.

Ukoliko ste opsednuti 11:11 kombinacijom i verujete u prošle živote, obožavaćete ovo ostvarenje o buđenju.

CLOUD ATLAS

Cloud Atlas, jedan od 5 filmova o buđenju koje smo odabrali, predstavlja adaptaciju istoimenog bestseller romana Davida Mitchella iz 2004 godine. Ovo je zajedničko ostvarenje reditelja, brata i sestre Andyja i Lane Wachowski i Toma Tykwea, a predstavlja vrtoglavu i vizualno prelepu avanturu, koja kroz svoje priče kombinuje skoro sve filmske žanrove.

U 172 minuta, ovaj film priča šest prilično različitih priča koje neposredno utiču jedna na drugu. Pratimo priču o nesvakidašnjem prijateljstvu iz XIX veka, romansu iz 1930. godine između kompozitora i njegovog gej ljubavnika ispričanu putem pisama, veliku korporativnu zaveru iz sedamdesetih godina prošlog veka i novinarku koja se u nju slučajno upliće, urnebesnu avanturu jednog sitnog izdavača i dve priče smeštene duboko u budućnosti u kojima pored pobunjeničkog rata, pratimo i postapokaliptično stanje koje ostaje posle njega.

FONTANA (ŽIVOTA)

Rođeno iz ljudske žrtve, legendarno drvo života obećava besmrtnost svakome ko popije njegove sokove. Sa neverovatnim vizualnim efektima i sjajnim glumačkim izvedbama, Fontana zakrivljuje prostor i vreme kako bi kreirala jedinstven i nadahnut pogled na životni ciklus. Potraga za čarobnim stablom… Iili, još važnije, za njegovim darom, opseda Toma (Hugh Jackman) tokom hiljadu godina. Ispričan bez hronološkoga reda, film Fontana prati Tomovu dušu kroz tri različite inkarnacije i tokom svake od njih, on očajnički nastoji da spase život svojoj srodnoj duši koju igra Rachel Weisz, uz pomoć drveta.

I AM

Evo jednog pravog filma o buđenju svesti – I Am je dokumentarni film iz 2010. u kojem Tom Shadyac postavlja pitanje „Šta nije u redu sa svetom i šta možemo da uradimo povodom toga“, najvećim misliocima dabašnjice među kojima su Desmond Tutu, Noam Chomsky, Lynne McTaggart, Elisabet Sahtouris, David Suzuki, Howard Zinn i Thom Hartmann.

PROLEĆE, LETO, JESEN, ZIMA … I PROLEĆE

Južnokorejski film iz 2003, reditelja i scenariste Kim Ki-duka. Glavni junak ovog ostvarenja o duhovnom buđenju jeste monah koji živi u samostanu na jezeru. U jednom trenutku, monah podučava dečaka – da i sam postane monah, ali dečak, kad odraste spava sa ženom, prekida svoj put i odlazi u grad gde postaje kriminalac. Godinama kasnije vraća se kod svog učitelja. 

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: