7 filmova zbog kojih svi jedva čekaju Filmski festival u Kanu

17.04.2024.
RECOMMENDED

Filmski festival u Kanu (Festival de Cannes) jedan je od najvećih i najznačajnijih festivala na svetu koji se već 77 godina održava se na istom mestu. Program ovogodišnjeg festivala objavljen je pre nedelju dana i iako većina nas neće ići na Azurnu obalu da ih gleda, dobra vest je da će se ostvarenja sa Kanskog festivala u narednim mesecima sigurno naći u domaćim bioskopima. Predstavljamo sedam koje željno iščekujemo.

Favoriti sa Kanskog filmskog festivala

Megalopolis, Francisa Forda Coppole

Francis Ford Coppola vraća se u Kan 45 godina nakon osvajanja Zlatne palme za film Apokalipsa sada. Ovog puta Coppola je napisao, producirao i režirao epsku naučno-fantastičnu dramu o arhitekti koji pokušava da obnovi Njujork, kao utopiju, nakon razorne katastrofe.

Kinds of Kindness Yorgosa Lanthimosa

Duo iza filma Poor Things (Jadna stvorenja) koji je osvojio Oskara, Yorgos Lanthimos i Emma Stone, vraća se sa još jednim filmom, Kind of Kidness. Tu su i Hunter Schafer, Jesse Plemons, Willem Dafoe i Margaret Qualley. Radnja prati tri priče, a glavna ekipa glumaca će se preoblikovati u različite likove za svaku od njih.

The Shrouds, Davida Cronenberga

Cronenberg će ove godine na Kanskom festivalu premijerno prikazati The Shrouds, priču koja prati udovca, biznismena po imenu Karsh, koji gradi uređaj koji može povezati žive sa mrtvima. Film se navodi kao Cronenbergov najautobiografskiji do sada.

cronenberg kanski filmski festival

Inače, Cronenberg ima zanimljivu istoriju na Kanskom filmskom festivalu sa Francisom Fordom Coppolom, kada je njegov film Crash umalo osvojio Zlatnu palmu 1996, no bio je blokiran Coppolinim glasom (koji je bio predsednik žirija te godine), pa je nije osvojio.

Furiosa: A Mad Max Saga, George Miller

Nakon mnogo nagađanja, potvrđeno je da će sledeći nastavak sage Mad Max imati svoju svetsku premijeru na ovogodišnjem Kanskom festivalu (van konkurencije). Sa Anyom Taylor-Joy i Chrisom Hemsworthom na čelu ovog filma, verovatno ćemo videti još puno akcije u pustinjskom postapokaliptičnom svetu australijske distopije.

Emilia Perez, Jacquesa Audiarda

Jedan od tri filma iz novonastale filmske producentske kuće Saint Laurent jeste španska komedija o vođi kartela koji beži od zakona. Ovaj film će na Kanski filmski festival dovesti zvezde ovog ostvarenja Karlu Sofíju Gascón, Zoe Saldanu i Selenu Gomez.

Bird, Andrea Arnold

Britanska autorka Andrea Arnold, koja je režirala drugu sezonu serije Big Little Lies, stiže na Kanski filmski festival sa filmom Bird. U glavnoj ulozi gledamo jednu od najvećih zvezdi današnjice, zvezdu filma Saltburna, Barryja Keoghana. Malo je poznato o radnji, sem što na slikama iz filma vidimo Barryja kao istetoviranog junaka koji vozi motor, ali ako randnja filma bude dobra kao ona u filmovima American Honey, Fish Tank, Wasp (koje je režirala Arnold), sigurno je odličan.

The Surfer, Lorcan Finnegan

Psihološki triler Lorcana Finnegana, koji je uvršten u selekciju ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu, kao deo selekcije „Ponoćne projekcije“, a sniman je u Zapadnoj Australiji. U glavnoj ulozi je Nicholas Cage.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: