Kome se divio Freddie Mercury?

21.01.2024.
RECOMMENDED

Pre nego što su postali zvezde ili se upisali u istoriju kao najveći, slavni ljudi su, sasvim sigrno, imali svoje uzore ili se ponašali po ugledu na nekog, voleli nekog i divili mu se, negovali svoje idole. Možda religija osuđuje kulturu idola, ali ako se na njih gleda kao na obične ljude koji su uspeli da u nekoj veštini postanu maestralni, u tome zapravo nema ničeg loše, čak može biti vrlo podsticajno – ugledajući se na nekog i sami postajemo bolji u onome što radimo. Dakle, ako znamo da su i najveći imali svoje uzore, ne možemo a da se ne zapitamo kome su se divili, recimo, Al Pacino, Elvis Presley, Janis Joplin, kome se divio Freddie Mercury. Na sreću, Freddie je mnogo puta govorio o tome.

Legendarni frontmen grupe Queen, Freddie Mercury obožavao je jednog od najvećih muzičara svih vremena, rokenrol ikonu Jimija Hendrixa. Ova inspiracija nije bila usmerena samo na muzički talenat zvezde, već i na Hendrixovu sposobnost da se transformiše i postane nešto više od običnog muzičara.

Najzanimljivije od svega je to što su Freddie i Jimi, sem muzičkog talenta, delili niz sličnosti. I jedan i drugi bi procvetali kad bi se našli u centru pažnje i pretvarali su se u likove veće od života kad bi se popeli na scenu, dok su privatno, obojica, bili vrlo povučeni ljudi.

Karakterna crta koju su deliki Freddie i Hendrix zapravo je zajednička mnogim umetnicima – bežeći od stvarnosti sopstvenog života, tek na sceni bi postajali ono što zaista jesu – zabavljači, genijalni umetnici, šoumeni.

Iako je izuzetno cenio Led Zeppelin i Lizu Minelli, Freddie je najviše voleo Hendrixa. Toliko da ga je posmenuo u pesmi The Miracle, grupe Queen iz 1989. godine.

– Jimi Hendrix je jednostavno bio divan čovek, majstor, šoumen, posvećeni muzičar. Proputovao bih celu zemlju da ga vidim svaki put kada svira, jer imao je sve što jedna rok-zvezda treba da ima – stav, stil i prisustvo, tako je o svom idolu govorio Freddie.

Iako ne može da se izmeri uticaj koji je američa rok zvezda ostavila na Mercuryja, lepo je verovati da je ugledanje na Hendrixa uticalo na to da i Freddie postane zvezda ogromnog kalibra.

Saznaj više:
Povezani članci: