BURO. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo u danima pred nama

    04.01.2024.
    RECOMMENDED

    Prve dane 2024. započnite u BIOSKOPU DOBROG FILMA sa najgledanijim filmovima protekle godine – u Dvorani Kulturnog centra Beograda (ovde pogledajte koja su to ostvarenja koja gledamo u 2024).

    Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, pogledajte omiljene filmove iz 2023. godine. Jer, kako glasi parola ove kulturne beogradske ustanove: BOLJE JE U BIOSKOPU!

    FILM

    DKC, Četvrtak, 4. januar 2024.

    Gledamo:

    Flašaroši u 18 sati

    Na periferiji srpske prestonice, Beograda, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište neolitske kulture u Evropi, ovo toksično mesto, podložno požarima, predstavlja radno mesto zajednici sakupljača plastičnih flaša – Flašarošima. U ovom dokumentarnom vesternu gledamo poslednje dane te zajednice pre nego što će njihovi poslovi zastareti, dok fokus prebacujemo na borbu jednog boksera mekog srca, Janike, da postane vođa u tom haotičnom sistemu.

    Film je režirao Nemanja Vojinović, a ovo je odlična prilika da ga pogledate.

    Sveti pauk u 20 sati

    U ovom uzbudljivom kriminalističkom trileru, koji podiže optužnicu protiv društva u kom je gruba pravda neretko životna činjenica, gledamo novinarku Rahimi koja odlazi u iranski sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Iako se približava razotkrivanju njegovih zločina, isterivanje pravde za Rahimi postaje sve teže kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je zasnovan na istinitoj priči o Paukovom ubici Saidu Hanaeiju, koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. godine.

    Ceo program pogledajte ovde.

    Teška godina

    Od tvorca filma Nedodirljivi gledamo novo ostvarenje: Teška godina, koji od danas možete da pogledate u bioskopima.

    Dvojica momaka traže pomoć od socijalnog radnika zbog svojih dugova. Na jednoj od grupnih sesija nailaze na susednu salu za sastanke u kojoj se okupljaju mladi aktivisti predvođeni živahnom organizatorkom. Tada se i njihov cilj u potpunosti menja.

    Sledeći gol dobija

    11. aprila 2001. godine, fudbalske reprezentacije Australije i Američke Samoe odigrale su međusobnu utakmicu u sklopu kvalifikacija za FIFA Svetsko prvenstvo 2002. godine. Pobedom od 31:0, Australija je postavila svetski rekord u najvećoj pobedi na jednoj fudbalskoj utakmici u istoriji. Australijski napadač Thompson postigao je ukupno 13 pogodaka i tako postavio svetski rekord za najviše golova na jednoj utakmici.

    Inspirisan ovim, istinitim događajem, Taiki Waititi režirao je urnebesnu komediju, koju gledamo u bisokopima od danas.

    Sluga 2

    Drugi deo filma Sluga, najgledanijeg filma u istoriji ruske kinematografije, stigao je i u domaće bioskope. Pored uzbudljivih zapleta, publika će uživati u kadrovima blistave i davne epohe Sankt Peterburga, a u glavnoj ulozi gledamo Miloša Bikovića.

    OPERETA

    Slepi miš, Narodno pozorište, 4. januar, četvrtak, u 19:30

    Praizvedba Slepog miša za koji su libreto, po Mejaku i Haleviju, napisali Hafner i Žene, održana je 5. aprila 1874. godine u Beču. Od tada pa sve do danas, publika širom planete uvek i s velikom radošću uživa u tom istinskom operskom dragulju koji se, u međuvremenu, našao na svim najvećim svetskim operskim scenama, od Državne opere u Beču, preko londonskog Kovent Gardena do Metropolitena u Njujorku, a danas ga gledamo u Narodnom pozorištu, na Velikoj sceni, od 19:30.

    U Narodnom pozorištu, u ovoj produkciji, Slepi miš je premijerno izveden 22. juna 2005. godine, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji i dramatugiji Plamena Kartalova. Scenograf je Miodrag Tabački, kostime je uradila Olja Ivanjicki, a koreografiju Vladimir Logunov.

    KONCERT

    Božićni koncert na Kolarcu, 7. januar, nedelja u podne

    Božićni koncert u Kolarčevoj zadužbini 7. januara 2024. od 12 sati (podne) organizovaće Fondacija Alek Kavčić i Škola za muzičke talente iz Ćuprije. U Velikoj dvorani Kolarca, na Studentskom trgu 5, dela Čajkovskog, Šostakoviča, Štrausa mlađeg i starijeg, kao i domaćih kompozitora izvešće Veliki orkestar Škole za muzičke talente, pod dirigentskom palicom Nikoline Nike Kovačević.

    Orkestar učenika upotpunjuju studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Departmana muzičke umetnosti iz Novog Sada, kao i članovi profesionalnih umetničkih ansambala.

    Besplatne karte za koncert moći će da se preuzmu na biletarnici Kolarca od 5. januara.

    Saznaj više:
    Povezani članci: