Kako je Sam Youkilis postao najpopularniji fotograf na Instagramu?

19.09.2023.
RECOMMENDED

Youkilisov portfolio (i njegova popularnost) je obeležje novog kako estetskog, tako i kulturološkog pravca na društvenim mrežama

Nema ko nije repostovao Youkilisove video snimke ili fotografije prethodnih meseci. Mnogi bi prepoznali njegovu estetiku na keca, ne znajući ko je ni čime se bavi. Njegova fotografska karijera i te kako postoji izvan okvira društvenih mreža, ali Instagram je poslužilo kao plodno tlo da se za njega pročuje širom sveta.

Sada već ima impresivan rezime kao modni fotograf, te je sarađivao sa svetskim brendovima i fotografisao za magazinska izdanja kao što su Holiday Magazine i New York Magazine. Ipak, čak i kada se komodifikuje, Youkilis održava svoj autorski pečat. Tako je u saradnji sa Zarom snimio editorijal za Zara Beauty na jugu Italije sa lokalnim ženama iz Napulja u glavnoj ulozi, nešto što je pre samo nekoliko godina bilo nezamislivo za jedan mejnstrim fast fashion brend. Najavom njegove prve monografije Somewhere, koja će biti u prodaji od novembra i imati preko 600 strana, Sam Youkilis će po prvi put objediniti probrane arhivske fotografije napravljene tokom prethodnih šest godina.

  • Foto Sam Youkilis
  • Foto Sam Youkilis 2 1
/ 2

Sa pola miliona pratioca na Instagramu, Sam Youkilis u poslednje vreme najčešće dokumentuje svakodnevni život u Italiji, gde sada živi. Rođen u Njujorku, gde je i odrastao, nedavno se preselio u Umbriju gde su mu se roditelji upoznali i venčali pre četrdeset godina. Inspiracija ovih gradova je evidentna u njegovom pristupu dokumentarnoj fotografiji, koja kroz kadrove otkriva jedinstvene kulturološke detalje.

Sam Youkilis Jacquemus
Sam Youkilis za Jacquemus

Youkilisov portfolio (i njegova popularnost) je obeležje novog kako estetskog, tako i kulturološkog pravca na društvenim mrežama. Savršeno uređen estetski minimalizam sada su otvorili prostor za etapu nesavršenog, živopisnog i realnog. On ne gradi svoju umetničku ekspresiju na osnovu glamura i nedostižnosti, po čemu je Instagram utemeljen od svog nastajanja 2010. godine, već se oslanja na pričanje priča koje su svima bliske.

Njegove fotografije su poeme života – ruke ljubavnika čiji se prsti nežno obmotavaju dok sede u prevozu, mačka kako neopaženo hoda po ivici terase, neispeglani veš koji treperi na vetru. Ništa posebno, a ipak najposebnije.

Saznaj više:
Povezani članci: