Pretraga

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja

Tekst: BURO.

Svako leto ista muka: šta odabrati za čitanje na odmoru? Tačno je da se sa istim pitanjem mučimo i u svim drugim godišnjim dobima i redovno je više onoga što želimo nego što možemo, ali od letnjeg šitva redovno očekujemo i nešto više. Da nas zabavi i inspiriše i da nam dovoljno dobre energije da nastavimo sa svim što nas čeka kad se vratimo.U tom slučaju, možda i nema boljeg izbora od okretanja memoarima i autobiografijama umetnika. Ispunjeni neverovatnim pričama o teškim trenucima posle kojih je došao veliki uspeh, borbama za pravo i prepoznatost u nekada prilično surovom svetu umetnosti, ali i izvan njega, sočni skandali, veze i afere, brakovi i razvodi, prijateljstva, putovanja. Sve smešano u legendarne priče o potrazi za sopstvenom umetničkom istinom. Prilično fascinantno, zar ne? Predstavljamo vam sedam sjajnih naslova čije će vas priče oduševiti.

"Infinity Net: The Autobiography of Yayoi Kusama"

Umetnica: Yayoi Kusama

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 1)

Dobrih šest decenija unazad, umetnica Yayoi Kusama je napustila Japan da bi u Njujorku pokušala da ostvari svoj san da bude svetski poznata umetnica. Na tom putu nije imala mnogo toga osim podrške i ohrabrivanja Georgie O'Keeffe, ali do trenutka kada se 1973. vratila kući, već se uspostavila kao jedna od glavnih predstavnica njujorške avangarde. Poznata po tufnama koje su postale njen svet i zaštitni znak, ali i hepeninzima poput javnih orgija kao izraz protesta Vijetnamskom ratu  Yayoi je postala jedna od najpoznatijih savremenih umetnica, i njene skulpture, videi, slike i insalacije su sastavni deo mnogih muzejskih kolekcija, a ova knjiga napisana iz prvog lica, donosi veoma delikatan, višeslojni portret umetnice.

"Sophie Calle: True Stories by Sophie Calle"

Umetnica: Sophie Calle

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 2)

Pravi dragulj. Callein opus se dosta oslanja na kontroverzna istraživanja "tenzije između posmatranog, tajnog, izrečenog i neizrečenog" i mnogi njeni radovi se bave dokumentacijom života drugih ili njenim umetanjem sebe u njihove živote. Bilo da kao lažna sobarica fotografiše stvari iz kofera gostiju hotela, ili da se predstavlja kao neko ko nije i tako živi, ili prati nekoga, ili unajmljuje detektiva da prati nju, Sophie Calle je okrenuta drugima. Ipak, ovaj put fokus se okreće ka njoj i ona piše autobiografiju koja u mnogome podseća na njene radove. Poetična je, fragmentisana i neverovatno duhovita.

"Interviews with Francis Bacon", David Sylvester

Umetnik: Francis Bacon

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 3)

Ova knjiga nije biografija u klasičnom smislu, ali nezvanično veoma jeste jer predstavlja zbirku intervjua sa Baconom. Umetnički kritičar i kustos David Sylvester je tokom 25 godina od 1962. do 1986, uradio nekoliko (tačnije devet prilično detaljnih i opširnih intervjua sa umetnikom i rešio da ih poveže u jednom izdanju koje bi dalo izuzetno vredan pogled na svet jednog od najkreativnijih umova XX veka. U intervjuima se, razumljivo, najviše osvrće na svoje radove i procese i opsednutost predstavljanjem ljudskog tela, otkriva dosta neobičnih rutina i navika i daje i jako puno materijala za razmišljanje i inspiraciju. Uostalom, ako je David Bowie navodio ovu knjigu kao svoj apsolutni favorit onda tu mora biti nečeg magičnog.

"Hold Still: A Memoir with Photographs", Sally Mann

Umetnik: Sally Mann

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 4)

Neverovatan memoar, i zaista kako mnogi često kažu neponovljiv. Američka fotografkinja Sally Mann je nakon jedne kompleksne i teške porodične svađe odlučila da napiše memoare o svom životu i to na način koji joj je najbliži. Povezivanjem fotografija i teksta, Mann izlaže svoju ličnu istoriju, i otkriva na koje je sve načine tradicija formirala dominantne teme u njenom radu (kao što su porodica, rasa, smrtnost, pejzaži američkog juga). Iskreno, iznenađujuće, i blistavo napisano. 

"Ninth Street Women: Five Painters and the Movement That Changed Modern Art", mary gabriel

Umetnice: Lee Krasner, Elaine de Kooning, Helen Frankenthaler, Joan Mitchell, Grace Hartigan

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 5)

Žene umetnice apstraktnog ekspresionizma su dugo bile nepravedno zapostavljane i u senci svojih prijatelja, partnera i mentora slikara. Ova knjiga je jedna od relevantnijih u promeni tog diskursa i briljantna je priča o pet briljantnih žena: Lee Krasner, Elaine de Kooning, Grace Hartigan, Joan Mitchell, i Helen Frankenthaler, koje su na tada pretežno muškoj njujorškoj umetničkoj sceni 50-ih, oduvale sve rodne granice i pravila i stvarale ozbiljno dobru umetnost. Između sebe su bile potpuno drugačije, drugačijih planova, vizija za budućnost, pristupa umetnosti pa čak i različitih estetika ali su “radile, pile, borile se i volele" zajedno i promenile lice posleratne Amerike i umetničkog sveta zauvek. 

"Hannah Höch: Life Portrait: A Collaged Autobiography", Hannah Höch and Alma-Elisa Kittner

Umetnica: Hannah Höch

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 6)

Nemačka umetnica Hannah Höch koja se najviše vezuje za dadaizam i sinonim je za kolaže koje je radila, je imala neverovatnu karijeru koja je obuhvatala veći deo XX veka. Za razliku od mnogih koji to urade znatno ranije, Hannah je imala 83 godine kada je bila spremna da se okrene i osmotri svoj život i uradi nešto kao odgovor na tu samorefleksiju. To "nešto" je bilo njen poslednji i najveći foto-kolaž Life Portrait (1972/3.) koji se sastoji od 38 delova i prilično je velikih dimenzija. Ova knjiga je zapravo izvestan nastavak rada, jer predstavlja kolaž deo po deo, raspakujući priču iz svakog elementa i sjajan je vodič kroz Hannahino remek delo ali i njen život. 

"Close to the Knives, David Wojnarowicz"

Umetnik: David Wojnarowicz

Ako ste ostali bez ideje šta čitati sledeće, ove biografije umetnika i memoari su dobra ideja (фото 7)

Intenzivna i moćna autobiografija u kojoj Wojnarowicz sporovodi čitaoce kroz svoj život i to u tako prijateljskom tonu, da zaista na momente deluje kao da sedi baš preko puta i sve pripoveda uživo. Od detinjstva ispunjenog nasiljem i života u predgrađu kroz periode beskućništva u Njujorku do neverovatnog uspeha. Prava rags to riches priča o jednom od najprovokativnijih likova američke scene, i queer ikoni.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor