Pet najboljih audio knjiga koje možete besplatno da slušate online

    28.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/audio-knjige-cover.gif

    Pristalice smo toga da čitanje zahteva vreme za sebe i posebnu dozu pažnje i da tako i treba da bude. Nažalost, nismo uvek u mogućnosti da posvetimo vreme samo toj jednoj aktivnosti, a čitanje ume da bude prilično sebična i izolovana radnja. U tome jeste i lepota, ali treba iskoristiti i sve one druge rutinske trenutke poput peglanja, sređivanja ili dugih vožnji na posao ili more, za kvalitetan sadržaj. Naravno da mogu i podkastiAli mogu i audio knjige! A razlog za sve veću popularnost i jednih i drugih upravo i leži u manjku vremena. Naravno da se slušanje ne može porediti sa čitanjem, niti ga nadomestiti, ali može da služi kao dosta dobra dopuna. Donosi nam drugu stranu čitanja, i pokazuje još jednu prirodu ove aktivnosti, ali i otvara mnoge mogućnosti da isti narativ doživimo na drugačiji način. Open Culture je samo jedan od projekata koji ima preko 1000 audio zapisa književnih klasika, i mora se priznati da je ozbiljno drugačije iskustvo kada recimo Tom Waits čita poeziju Bukowskog nego kad to radimo sami.

    Ima i poezije Maye Angelou i kratkih priča Jamesa Baldwina, i audiozapisa radio drame “Čarobnjaka iz Oza”. Ozbiljno blago, a sada je nekako pravo vreme da se vratimo kalsicima, neko gradivo obnovimo, nešto utemeljimo, kroz nešto uvežbamo engleski književni jezik, a nešto uspemo da savladamo po prvi put u pitkijem, zvučnom izdanju. Odabrali smo pet naslova, i idealne trenutke u kojima možete da uživate u njima, a dalje istraživanje sveta audio knjiga prepuštamo vama.

     

    Lagano, a genijalno štivo dok spremate večeru

     

     

    “What We Talk About When We Talk About Love”
    Raymond Carver

     

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1580226508990201.jpg

     

     

    Carver važi za jednog od omiljenijih pisaca kratkih priča u američkoj književnosti, a “What We Talk About When We Talk About Love” je zadivljujuća može se reći meditacija na temu gubitaka, partnerstva, depresije, i ljubavi u svim njenim oblicima. Ova knjiga je kompilacija kratkih priča koje sve manje ili više direktno odgovaraju na pitanje šta je to ljubav? Šta o njoj uopšte znamo? Ovo je originalni audio zapis iz 1983. godine, a naslovnu priču čita sam Carver i to kada ju je u Palo Altu spremao za Brodvej. Tada se priča još uvek zvala “Beginners” da bi kasnije bila skraćena i izmenjena u ono kako je znamo danas, a decenijama kasnije je meksički režiser Alejandro González Iñárritu napravio film “Birdman” čiji je dosta dobar deo posvećen glumcima koji spremaju upravo ovu (“What We Talk About When We Talk About Love”) predstavu.

     


     

     

    Ako još uvek niste gledali Baka u avanturama nije loša ideja prvo se i književno pripremiti. “Zov divljine” je toliki klasik da ste ga vrlo verovatno do sada i čitali, možda još i u osnovnoj školi, ali nije na odmet pročitati, pardon odslušati još jednom u kasnijim godinama. Priču znamo: Bak živi udobnim životom kućnog ljubimca u Kaliforniji, ukradu ga krijumčari i odvedu na sever Kanade, gde služi kao pas tegljač za vreme Klondajske zlatne groznice. U surovosti prirode, i kroz svoju novu poziciju, Bak počinje da otkriva i svoje primitivne instinkte. Alegorično i mudro.

     


     

     

    Zatvorenih jer je Pattin glas očaravajuć i mora se osetiti u potpunosti. Provedite neko vreme ove zime kopajući po poeziji Patti Smith. Vredi i te kako, a 12 poema iz zbirke “Seventh Heaven” (Sedmo nebo) koje ona čita, mogu da budu genijalan početak. Ovo je prva zbirka poezije koju je objavila 1972. i s obzirom na to da knjiga nikada nije doživela rezidanje kopije su jako retke i veoma je teško doći do njih. Ali srećom, postoje audio zapisi poput ovog. Njena poezija nas vraća u Njujork sedamdesetih i podrazumeva i mini “omaže” Edie Sedgwick, Marianne Faithfull, a knjiga je posvećena muzi Rolling Stonesa, nekadašnjoj partnerki Briana Jonesa i Keitha Richardsa, Aniti Pallenberg. Uživajte u moćnoj poetičnosti i ritmu njenog magičnog glasa.

     


     

     

    U nastavku naslova stoji da je ovo “trivijalna komedija za ozbiljne ljude” tako da otprilike možda i naslutite šta možete da očekujete, iako su dobre šanse da već znate o čemu se radi, barem iz predstave, ili neke filmske adaptacije. Ako ste tužni, malo depresivni i zapitani da li ste doneli prave odluke u svom životu, odmah na WIldea (čitanje ili slušanje) da se nasmejete i prisetite da je sve jedno veliko pozorište, u kom je važno samo biti ono što jesmo jer su ostale uloge zauzete.

     


     

     

    Ako se baš borite sa preko 700 strana Joyceovog „Uliksa“ i nikako da ga pročitate iako se stvarno trudite, evo već treći put, ne brinite se. Niste usamljeni u tome, i ovo je verovatno jedan od naslova koji su češće od drugih osuđeni da posede nepročitani na polici. Međutim, ima nade da vam ovaj put uspe. Ukoliko imate plan da usvojite neku novu naviku tokom leta probajte da usvojite i ovu. Brzo šetanje ili vožnja bicikla, slušalice i audio knjiga. Ozbiljno uživanje, u kom će se „stranice“ prosto istopiti.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: