Pretraga

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope

Tekst: BURO.

Adaptacije mogu da krenu u toliko različitim smerovima, da smo do sada svedočili nekim zaista sjajnim ostvarenjima kao i onima koja bismo voleli da se nisu desila. Od “Gospodara prstenova” do Dickensovog remek dela “Velika očekivanja” svedočili smo kako se sjajni romani pretvaraju u jednako sjajne filmske naslova, i iako nikada ne znamo sa sigurnošću šta možemo da očekujemo upravo ta radoznalost i neizvesnost i jesu deo igre. Jer, na kraju krajeva, nema većeg uživanja nego da imaginarnog lika iz romana, vidimo na velikom ekranu baš onakvim kakvim smo ga zamišljali.

S tim na umu, i sa nekim novim filmskim naslovima na waiting listi, izdvojili smo trenutno najiščekivanije naslove koji su rađeni prema knjigama, i predlažemo da uronite u književno štivo pre nego što se filmovi pojave na velikim ekranima krajem ove godine, a neki čak i sledeće.

"Dina"

Frank Herbert

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope (фото 1)

Na samom vrhu ove liste se nalazi sci-fi remek delo Franka Huberta "Dina". Trejler koji smo nedavno videli nas je dovoljno oduševio da samo možemo da kažemo da jedvačekamonemožemodadočekamo, ali i podsetio da je ovakvo stanje pravo vreme za knjigu. Najkraće moguće, roman iz 1965. prati protagonistu Paula Atreides, na planeti Arrakis tj "Dini". Prethodne adaptacije su prošle veoma neslavno (toliko da se Lynch svoje čak i odrekao) ali smo oko ove izuzetno optimistični i to iz više razloga. Em režiju potpisuje Denis Villeneuve a ako neko može da se snaže u kombinaciji "Blade Runner" i "Arrival" narativima i estetici to je onda on. Em što ekipa Tmothee Chalamet,  Jason Momoa i Zendaya, čine sjajan tim koji obećava nezaboravnu vožnju kroz Arrakis svet.

"Smrt na Nilu"

Agatha Christie

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope (фото 2)

Herkul Poaro se vratio. Priču već svi znamo, o misterioznom ubistvu prelepe Linnet koje se događa negde u sred krstarenja Nilom. Iza ubistva leže različiti porivi i ubica kao i obično, može da bude svako, a otkrivaju se i neki sasvim neočekivani odnosi. Ljubav, strast, ljubomora, izdaja, ubistvo. Svega ima i tri godine nakon “Ubistva u Orijent Ekspersu” na red za adaptaciju stigao je i ovaj roman. Možda ste bili razočarani prethodnim filmom, možda i ne, ali iako znamo da prošli nije baš najsavršenija moguća adaptacija ovog krimi-romana, novi trejler je i više nego dovoljno privlačan da klimnemo glavom i kažemo-dap, gledaćemo!

"žena na prozoru"

A.J. Finn

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope (фото 3)

“Žena na prozoru” je već toliko puta najavljivan film da ulazimo u fazu ozbiljnog neizdrža. Imamo trejler, imali smo i datum premijere, imali smo i svađu između Disneyja i Netflixa ko će ga otkupiti, a nikako da imamo film na ekranima. Priča prati doktorku Annu Fox — tne baš sasvim poverljivog naratora, koja pati od halucinacija, ali i veoma izgledno govori istinu o misterijama i zločinima koje vidi sa svog prozora na Menhetnu. Priča se razvija na premisi što ne samo da joj detektiv ne veruje, nego je pitanje koliko i Anna veruje sama sebi. Film je posle dugotrajnih peripetija na kraju otkupio Netflix, i iako se ne zna još uvek koji je tačan datum, čini se da ćemo Amy Adams u još jednoj sjajnoj triler ulozi gledati samim krajem godine.

"Poslednje ljubavno pismo"

Jojo Moyes

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope (фото 4)

Jojo Moyes spada u red onih sa kojima malo ko može da se poredi kada je u pitanju pisanje ljubavnih romana a ova romansa iz 2008. donosi priču o dve intrigantne priče o izdaji, vernosti i zabranjenim ljubavima, smeštene u dva različita vremena. Jedna priča prati Jennifer Stirling 1960-ih a druga Ellie u 2003-oj. Više od priče o vernosti, ovaj roman je neverovatno realan prikaz svih onih nijansi i stvarnih životnih borbi i sukoba unutar samih sebe sa kojima se susreću svi oni koji pokušavaju da održe brak i ljubav živim godinama. Ova nežna, romantična i pre svega veoma realna priča je još krajem prošle godine otkupljena (naravno Netflix) i koliko je poznato Felicity Jones bi trebala da se nađe u glavnoj ulozi. S obzirom na to, da je uprkos ostalim ulogama, nekako često instant vezujemo za ulogu Jane Hawking u “Teorija svega” i ovaj put očekujemo nežnu životnu priču i junakinju sa kojom je lako povezati se, pa ovaj naslov definitivno držimo na radaru.

Veštice

Roald Dahl

Pročitajte ove zanimljive knjige pre nego što njihove adaptacije stignu u bioskope (фото 5)

Jedna od knjiga koja je verovatno odgovorna za prva noćne more. Klasik dečijeg uzrasta, malo strašan malo zabavan, Dahlove “Veštice” su pored bajki, jedno od prvih štiva koje nas uvode u natprirodno, i svet vila i veštica . Priča prati dečaka (The Boy) i njegovu baku, i njihov susret sa Velikom vešticom svih svetova koja ima plan da sva deca sa planete nestanu. Iako je naravno ova veštica “zla”, situacija je veoma slična kao i za Wicked, vešticom sa Zapada, i ostavlja mnogo prostora za temeljnija čitanja i analize i pitanja zašto i kako je baš takva kakva jeste? S obzirom na to da bi u filmu, trebalo da je glumi Anne Hathaway s razlogom verujemo da će ova adaptacija biti daleko više od jedan na jedan prepisivanja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor