Pretraga

Septembarska reading lista: Tri nove knjige koje možete kupiti u lokalnim knjižarama

Septembarska reading lista: Tri nove knjige koje možete kupiti u lokalnim knjižarama

Tekst: BURO.


Septembar je gotovo tradicionalno mesec za kupovinu knjiga. Sentimentalno nas vraća u školske klupe i podseća na one dane kada su nove knjige bile neophodnost. Neophodnost su i danas samo srećom više ne one školske i koje su nam zadate, već imamo svu slobodu da sami biramo. Izbor je i inače prilično veliki, a prilivom novih knjižara u gradu i još uzbudljiviji, plus ovog meseca imamo veliku sreću da se pojavilo nekoliko novih sjajnih naslova u lokalnim knjižarama. Predstavljamo vam tri nova romana na policama koje će se sigurno kotirati visoko na vašim listama "nove omiljene". 

"lažljivi život odraslih"

Elena Ferrante

Booka

Septembarska reading lista: Tri nove knjige koje možete kupiti u lokalnim knjižarama (фото 1)

“Lažljivi život odraslih” je prvi roman Elene Ferrante posle “Napuljske tetralogije”. Kako to i dolikuje Ferrante univerzumu od kog smo postali gotovo zavisni, priča je smeštena u Napulj, ovaj put u rane 90-te XX veka. Giovanna je jedinica u porodici situiranih srednjoškolskih profesora, ulazi u pubertet menja se i fizički i mentalno. Prvo primećuje da joj se lice menja i kako misli sve više podseća na lice njene tetke, vremenom se menja i karakterno i u Giovanni počinju da vode borbu dve linije njene porodice, dva kraja njenog rodnog grada, dva dela njene ličnosti. Na tom putu odrastanja i sazrevanja otkrivaju se i mnoge porodične tajne, i ono što neminovno sleduje je da se otkrije novo lice svega. I Giovanne i porodice.

"Kontraendorfin"

Svetislav Basara

Laguna

Septembarska reading lista: Tri nove knjige koje možete kupiti u lokalnim knjižarama (фото 2)

Basarin stil je veoma lako prepoznati i u romanu i u jednoj jedinoj rečenici. Odlikuje ga blistav humor, izuzetna ironija i hiperbole, a ovaj roman ima sve od nabrojanog i to u toj meri da ga mnogi nazivaju "najubojitijim" Basarinim romanom do sada. U svojoj novoj knjizi on se bavi raskrinkavanjem srpskih mitova i još generalnije nacionalnom mitomanijom, pitajući se da li nam je možda "hormon nesreće" koji naziva kontraendorfin ono što imamo u krvi dok ujedno svojim novim romanom želi upravo to i da prouzrokuje: da nam bude toliko neprijatno da se malo bolje i dublje zapitamo o mnogim stvarima koje nas okružuju. 

"Svetkovina"

Magadlena Blažević

Kontrast izdavaštvo

Septembarska reading lista: Tri nove knjige koje možete kupiti u lokalnim knjižarama (фото 3)

“Svetkovina” je zbirka priča u kojima Magdalena sa izuzetnom veštinom, direktnošću i preciznošću obrađuje mnoge teme iz ženskog iskustva. Svet koji gradi u knjizi “Svetkovine” je veoma realan i sačinjen je od života žena koji neskriveno srljaju prema katastrofi, smešten u neimenovane gradove i sela Bosne pre, za vreme i posle rata. Priča se o pukotinama, o razdorima, o ljubavima, o sećanjima, i kao da se progovara o svim onim pričama i istinama koju nijedna istorija ne želi da pamti ali su ipak prečesto tu. Priče koje susrećemo ovde su istovremeno bolne i elegantne, nesrećne i ponosne, snažne i užasno ranjive. Baš kao i žene o kojima se pripoveda.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar