,,Keepers“ je izložba koja slavi žensku izuzetnost i u sportu i umetnosti

  24.08.2023.

  Umetnost i sport su neki od najstarijih univerzalnih jezika koje imamo, koje svi razumeju omogućavajući nam da se emocionalno i intelektualno izražavamo preko svih granica. Ipak, kao i mnogo toga pod patrijarhatom, sport je sve češće prisvajan okrutnim oblikom muške nadmoćnosti.

  Najnovija online izložba savremene umetničke platforme Plinth, pod nazivom Keepers, odnosno Čuvari, prikazuje raznoliku kolekciju radova umetnica koje izazivaju i preispituju društvene norme u sportu, rodnim ulogama i društvu.

   

  Nastala u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu za žene 2023. i lansiranja Barbi filma koji je režirala Greta Gerwig, ova izložba istražuje ukrštanje umetnosti, sporta i kulture. Takođe nas podseća da uprkos sve većoj važnosti ženskog fudbala, rodna neravnopravnost u zaradama i dalje postoji, s obzirom na to da fudbalerke zarađuju prosečno 71.131 funti godišnje, u poređenju sa 6,19 miliona funti godišnje koje zarađuje superstar Kristiano Ronaldo.

   

  Zaista, materijalne razlike između muških i ženskih igrača su ekstremne, a postoji taj momenat da fudbalerke igraju na veštačkoj travi. Ove godine, prvi put u istoriji, Ženski Svetski kup odigrao se na pravoj travi.

  Naziv izložbe sugeriše nam da muškarci obično sebično čuvaju sport i sve što je sa njim povezano, a sedam umetnica nam nudi nove načine da se sport doživi iz druge perspektive.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/keepers.jpg

  Photo: Chloé Ruchon/ Plith

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/keepers5.jpg

  Photo: Chloé Ruchon/ Plith

   

  Photo: Hira Butt, Dhee Rani (Princeza ćerka)/ Plith

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1000x600-3_2.png

  Photo: Lauren Rizzo Shaffer/ Plith

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: