Arts Hub: Blu – zidovi za kritiku društva

  31.03.2024.
  RECOMMENDED

  Prelazeći Brankov most teško je ne primetiti ogroman mural na zgradi u Pop Lukinoj ulici. Ako vas uobičajena saobraćajna gužva zadrži, onda možete pažjivije da osmotrite ovo umetničko delo sa veoma izraženom kritičkom porukom. Ogromna ljudska figura predimenzioniranih usta, sa zubima od stambenih zgrada jede drvo – jeste vizuelni narativ koji je nastao 2009. godine kao kritika ekološke zapostavljenosti u velikom gradu. Ko je autor ovog subverzivnog umetničkog dela?

  blu
  blublu.org

  Iza pseudonima BLU krije se italijanski umetnik koji je aktivno uključen u street art scenu od 1999. godine. Njegova dela mogu se videti širom sveta, a odlikuje ih lako prepoznatljiv stil epskih murala ogromnih formata. Sto se lokacija tiče, najčešće bira da oslikava zidne površine u urbanoj i industrijskoj zoni.

  2010f 027
  blublu.org
  2014b 005
  blublu.org

  BLU street art počeci

  Kao i većina uličnih umetnika, Blu je počeo da slika grafite sprej tehnikom. Brzo je stekao priznanje i slavu slikajući seriju grafita u predgrađima Bolonje. Tokom narednih nekoliko godina, od početka 2000-ih, njegov stil grafita se transformisao jer se opredelio za malo drugačiju tehniku, a to je kućna farba.

  Počeo je da eksperimentiše sa valjcima i teleskopskim štapovima za molerske radove. Njegov street art identitet postao je vidljiviji i provokativniji, a izražajnost njegovih dela mnogo dramatičnija. Oslikavao je ogromne ljudske figure koje su često bile sarkastičnog izgleda i podsećale su na likove iz stripova i video igara.

  2010e 021
  blublu.org

  Blu je imao priliku da proputuje najudaljenije destinacije učestvujući u street art kolonijama. Na jednoj od takvih manifestacija, na festivalu „Murales de Octubre“ koji je održan u Managvi, Nikaragvi, 2005. godine naslikao je ogroman mural pod imenom „Hombre Banano“,koji je istog momenta postao viralan. Predstavljao je kontinuiranu borbu u Nikaragvi protiv velikih korporacijskih plantaža banana koje koriste štetne pesticide.

  2005a 029b
  blublu.org

  Tokom narednih nekoliko godina, Blu je proveo život putujući i slikajući po Centralnoj i Južnoj Americi, gde je posetio Meksiko, Gvatemalu, Kostariku, Argentinu i Brazil.

  Muto – animirani mural

  Najpoznatiji rad ovog nesvakidasnjeg umetnika jeste Muto- grafička sedmominutna animacija, koncipirana spajanjem stotina slika na zidovima. Ovaj rad dobio je mnoga priznanja zbog neverovatnog umetnickog doprinosa i inovativnosti.

  Sabrana dela

  Blu je uspeo da objedini svoj umetnicki opus u knjizi Minima Muralia, koja je objavljena 2018. godine. Obuhvaćene se fotografije nešto više od dve stotine murala ovog autora.

  Snapinsta.app 46109301 102758904056080 2092488760079396255 n 1080
  @bluwalls

  Svojim autentičnim estetskim izrazom Blu pretresa važna životna pitanja kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. Njegov neverovatan rad ogoljuje istinu političkih i drugih socijalnih kontroverzi u današnjem modernom dobu i obavezno nosi revolucionarnu poruku.

  2019a 01
  blublu.org

  Fotografije: blublu.org

  Saznaj više:
  Povezani članci: