Gledali smo dokumentarac Justina Biebera i upravo je ono što smo i očekivali

    20.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/bieber_cover.jpg

    To jest, ako smo išta i očekivali u pravom smislu te reči, doduše nije da ponešto nismo mogli da pretpostavimo kako bi moglo da izgleda. Prvi Bieberov izlet u biografske dokumentarce je bio “Never Say Never” koji je izašao 2011. godine i iako u principu nije zanimao mnogo koga osim egzalitarinih desetogodišnjakinja, ispostavlja se da je barem njih bilo tušta i tma, pa je film i zaradio milione. Nova dokumentarna serija „Justin Bieber: Seasons“ počela je nedavno sa prikazivanjem, tačnije krajem januara, ima ukupno 10 epizoda koje traju između 10-15 minuta, i iako ne obećava toliku zaradu kao prvi (budući da se prikazuje na YouTube platformi), barem je nama sa ove strane obećavala insajderski uvid u život popularnog, ponekada kontroverznog muzičara, i osvetljavanje problema i turbulencija koje je prolazio u poslednjih nekoliko godina. Obećavala, ali nažalost ne i ispunila.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582201384899638.jpg

    „Seasons“ počinje sa intervjuom sa Justinom u kom opisuje koliko mu je muzika značajna u životu, i kakvo mu je utočište od svega pružala kada je kao jedanaestogodišnjak počeo da kači svoje videe na YouTube. Pa se onda malo voze u Stratford u Ontariju odakle je, pa malo posete mesto na kom je svirao na ulici, pa malo u studio, pa malo menadžeri  Scooter Braun i Allison Kaye pričaju o poteškoćama na koje je nailazio, pa malo „ženica“ Hailey. Pardon, mnogo „ženice“ Hailey, i ne nismo nimalo cinični, čak su i veoma simpatični, ali najozbiljnije ona tokom celog serijala nije gotovo ni jednom nazvana imenom već je “my wife” a čak i nosi ogrlicu sa priveskom na kom piše “wifey”. Naučili smo dakle da se mnogo vole, da ona puno brine za njega, da voli što je njegova “wifey” i on voli što je ona njegova “wifey” i tu je da ga “razvedri i da mu podršku”. Slatko, ali iskreno volimo da verujemo da se u njihom svetu događa i nešto više osim površnih razgovorčića i razmenjivanja nežnosti, i da ona ima još neka interesovanja osim njega kog prati svuda. Tome, istina baš i nismo svedočili u dokumentarcu ali okej, verovatno ćemo gledati u nekom narednom pošto ko šta radi poznati snimaju filmove o sebi.

    Elem, iako je uvek prijatno, i toplo i raznežujuće gledati osobu koja je toliko poznata kao Justin, u nekim drugim postavkama i daleko intimnijim situacijama, prirodnijim, svakodnevnijim, daleko od svetala i kamera, i bližim svim “običnim” smrtnicima, mora se priznati da “Justin Bieber: Seasons” nije baš revolucionarno delo, niti će zapravo otkriti mnogo o Justinu nekome ko bi želeo da zna više. Da ne morate da prolazite kroz lektiru, prepričaćemo vam. Poenta priče, i centralna tema “Seasons” je: 2015.  Justin Bieber je bio na vrhu sveta, godinama za redom najguglovaniji čovek, sa turnejom koja je podrazumevala i više od 100 koncerta. Kao i svi normalni ljudi prezasitio se, pukao, i stavio karijeru na pauzu, napustio turneju, i sve stavio na hold. Prerastao je iritantnu plastikanersku fazu bivanja tinejdž zvezde sa postera i postao muzičar malo većeg kredibiliteta. Od kad se povukao 2017. godine svoje privatno vreme je koristio da se posveti zdravom načinu života, svojoj devojci sada ženi, i postane mnogo religiozniji nego što je bio.

    Dakle, nestao je potpuno da bi se sada, pogodite šta – vratio! Naravno. Dosta očekivano iako istina ima lepih elemenata i kul ideja kao recimo ta što se serija uopšte prikazuje na YouTube-u što je lep omaž činjenici da ga je YouTube i “otkrio” i učinio onim što je danas, i to što otvara neke teme koje jesu bitne, i daje uvid u onu rutinsku stranu života pop zvezde o kojoj nikada ne razmišljamo. Koja zamara i iscrpljuje jer zaista na turneji svako veče u drugom gradu, ili istom nekoliko večeri za redom, ponavljaš iste stvari, iste pokrete, iste pesme. Iz priče o anksioznosti i osećanju besmisla stvarno može da se oseti da je do toga doveo užasno brz ritam industrije, i da je to situacija koja samelje mnoge, ali njega u konačnom zbiru nije.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/158220138469788.jpg

    Potencijalno otvara dobra pitanja, ali za kvalitetan dokumentarac fali mesa i iskrenosti, i iako obećava priču o Justinu paradoksalno najinteresantniji deo dokumentarca uopšte nije on niti njegov život. Već sama muzika, i procesi koji stoje iza svake pesme, saradnje koje su nezamenljive, beskrajna ponavljanja, sreća i frustracije. Njega što se tiče, od tinedjž faze i vrhunca, preko pada, Justin je sada kompletno rebrendingovan. Ima tetovaže. Ozbiljan je. Oženio se. Sposoban je da svoju karijeru sagleda sa neke distance. Njegov predstojeći album je meditacija o svemu što je naučio o svetu nakon što je prošao kroz epizode najboljeg i najgoreg. 

    I da, definitivno jeste stariji, zreliji, pametniji, ali ako je Bieber zaista naučio išta i spoznao ikakve istinske mudrosti tokom ovog perioda koji je proveo off, ne očekujete da će to i podeliti. A posebno ne sa bilo kim ko bi gledao “Seasons” koji je iako koristan da ga malo više „zavolite“ ukoliko ga ne podnosite, ipak prilično bezoblično dokumentovanje ničega, i nismo sigurni da postoji i jedan drugi razlog za njegovo postojanje osim podsećanja na to da se Justin Bieber vratio i da je izbacio novi album. Kao jedan dug eleboriran tizer za novi album, koji eto ako niste znali, jeste tu. Možda se u njemu krije sve ono što je preskočeno u dokumentarcu?

    Saznaj više:
    Povezani članci: