Šta Armani, Gucci i Prada imaju zajedničko? Ime Kidä koje bi trebalo da upamtite

    19.04.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/kidacover.jpg

    Pojave se s vremena na vreme neke fantastične figure na svetskoj sceni koje nas sve u potpunosti oduševe. Danas kao da se malo ko seća vremena pre FKA Twigs, ali ako samo probate da napregnete um i prisetite se njenih početaka i fantastične, bezvremenske pojave setićete se da je sve odmah ukazivalo da je u pitanju neko sjajan i revolucionaran. U brzini događanja FKA je sada veteranka, doduše ona koja uprkos stažu na sceni ne prestaje da oduševljava ali priliv novih genijalaca i genijalki koje tek treba otkriti je konstantan.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618824680408657.jpg

    Najnovija svetska fascinacija i naš trenutni favorit jeste Kidä, muzičarka italijansko-egipatskog porekla kojoj je kombinovanje inspiracija, uticaja i zvukova drugo ime. Ovo muziku koju stvara čini izuzetno specifičnom, a ovo joj je već drugi pseudonim od početka karijere. Ava Leoncavallo ima korene u dizajnu zvuka, i duže vreme je radila pod imenom A Portal to Jump Through (APTJT) kao kompozitorka. Tokom tog perioda, inkognito je oduševljavala velika imena industrije i ostvarila saradnje sa Vogueom, radila muziku za revije velikih brendova kao što su Prada i Dior, producirala zvučne pejzaže, i pod istim imenom se bavila DJ-ingom u Londonu, Parizu i Bukureštu.

    Ovaj put, u svetlu druge godine i jedno desetog talasa karantina i pandemije, Ava se pojavljuje u novom svetlu. APTJT je postao prošlost, a sadašnjost je haotičnija ali ranjivija strana koju je predstavila svetu. Kidä! Tokom prošle godine izbacivala je singlove jedan za drugim i konačno je stigao i red na ceo album “Burn to Make Glow” čiji je veliki deo zasnovan na post-raskidnoj fazi, a drugi deo na ljubavi prema pripovedanju. Kako sama kaže, uvek je bila pomalo drama queen, ali to i ima svoje razloge budući da je njen čukun—čukundeda bio kompozitor Ruggero Leoncavallo koji potpisuje operu „Pagliacci“, tako da se sa sigurnošću mogu tvrditi dve stvari: muzika teče Leoncavallo porodicom, kao i sklonost ka drami i intenzivnim emocijama a i jedno i drugo je pronašlo svoj put do Ave.

    U pogledu inspiracije, Ava prati instinkt i ono što je „vuče“ u datom trenutku bilo “pustinja, ljubav, insekti ili anarhija” i novi album je na prvom mestu inspirisan radom Kate Bush i njenom sposobnošću da unese narativ u pesmu. “Volim da stvaram slike svojom muzikom, bilo rečima pesme ili tako što upotrebljavam filmske zvukove i koristim se principima iz dizajna zvuka da stvorim atmosferu i dočaram pejzaž… Izuzetno me inspiriše Kate Bush. Ona bi pročitala ili čula neku priču, pomislila na nešto, i uspela to da prepriča pesmom i zvukom.” To je nešto što Ava uspeva da ponovi, što neodoljivo podseća i na Kate i FKA, sistem koji kaže „nauči nešto iz svog bola, pusti da ti donese snagu i mudrost“.

    Nije baš moguće u potpunosti definisati žanr koji Ava stvara ali recimo da se radi o kombinaciji psihodelije, R&B-ja i retro zvuka starih italijanskih filmova. U svojim tekstovima govori o tome kako se odrasta, koliko je hrabrosti potrebno da završimo nešto bio to odnos ili kreativni proces, pripoveda o nepredvidljivosti i uzbuđenju koju donosi budućnost, govori o solidarnosti i kako se brane oni koji su nam dragi, koja je snaga ljubavi u svim oblicima, i mudrost koju stičemo s godinama. Sve su to njene teme, koje na čudan način gotovo savršeno odgovaraju ovom trenutku, a muzika nas odvodi u neke druge dimenzije. Pop astralna projekcija i iako Kidä nije ni blizu svoje finalne forme, svog konačnog zvuka i pravca, savršeno je otkriće i osveženje za aprilske plejliste. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: