Da li ste već prekršili sve novogodišnje rezolucije i zašto ne treba da paničite?

    14.01.2022.
    RECOMMENDED

    Nova godina, velike odluke, parole, rezolucije i na kraju… jedno veliko ništa. Taj ogromni balon – naduvan 31. se kako dani odmiču ubrzano smanjuje, da li zbog besmislenosti novogodišnjih rezolucija kao takvih, našeg načina (ne)sprovođenja istih ili pritiska kojim prepumpavamo i njega i sebe i onda ne možemo da dišemo, a kamoli odjednom krenemo da odlazimo u teretanu pet puta nedeljno – negde do 7. i pukne. 

    Umemo kao vrsta da pravimo prilično iracionalne poteze, pa se dodatno opteretimo tog 1. januara da baš tog dana, kao da je on po bilo čemu različit od drugih, najednom promenimo sve. Ipak, nedavna psihološka istraživanja sugerišu da postoji mnogo dobrih razloga za početak novog režima prvog dana nove godine. Razumevanjem i kapitalizacijom tih mehanizama, svi možemo da povećamo svoje šanse da se držimo novih ciljeva.

    Nije slučajno ako poriv da napravite pozitivne promene osećate upravo nakon hedonističke praznične sezone. Nakon prepuštanja, dolazi pročišćenje i mnoge rezolucije usredsređene su na apstinenciju – popušiću poslednju cigaretu i popiti poslednju čašu alkohola. Efekat novog početka ne vezuje se nužno za Novu godinu, već i druge praznične pauze, pa i ponedeljak kao dan za zakletve o boljem. No, rezultati svakako nisu vezani za konkretne dane i datume, već načine na koje ćete uokviriti svoje rezolucije, bilo da su novogodišnje ili ne. Kako da to učinite?

    Umesto da se fokusirate ne ciljeve izbegavanja, prebacite fokus na ciljeve usvajanja. Dakle, umesto da prestajete, počnite. Namesto odustajanja od slatkiša i višesatnog skrolovanja, daleko je konstruktivnije da isplanirate usvajanje nove navike – bilo da je to plivanje ili slikanje – u tom slučaju verovatnoća da ćete ih i ispuniti povećava se za 25%. 

    Dobra stvar je da cilj izbegavanja vrlo lako možete transformisati u cilj usvajanja. Na primer, ukoliko želite da smršate, umesto: Prestaću da jedem slatko, cilj neka bude – Počeću da jedem zdravo. Bilo bi dobro da budete što konkretniji u toj nameri. Imaću obrok sa povrćem svakog drugog dana. Ili, ukoliko je cilj da smanjite vreme provedeno na društvenim mrežama, umesto: Neću skrolovati, obećajte sebi da ćete čitati 10 strana knjige dnevno.

    Cilj usvajanja svakako sam po sebi nije dovoljan. Potrebna je upornost, žongliranje sa nedostatkom vremena  i spremnost na puno grešaka usput. Uostalom, ako preslikamo sve te novogodišnje rezolucije na odluke kao takve: najpre poletno, silovito, pa onda sa opadajućom energijom, sudarom sa prvim preprekama, stvar stoji isto, ali ako istrajemo u namerama, bićemo počašćeni krajnjim rezultatom. U to smo se barem svi nekada uverili.

    Naposletku, nema te odluke i tog cilja koja treba da vas košta mira. Uostalom, i ako ih sve prekršite, tu je sledeći 1. januar i ne samo on, tu je i još 364 datuma i dobra stvar je da od bilo kog od njih možete da napravite svoju startnu poziciju. Sve u vaše vreme. Svakako nije do odluke, do istrajavanja je, a ta disciplina se dugo vežba. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: