Hiper-ženstvenost je na TikToku samo trend ili nešto više od toga?

    12.07.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/hiper_scover.jpg

    Barbie groznica očigledno trese sve: nezajažljivo upijamo sve nove informacije o filmu, moda je preplavljena pink komadima, a ni društvene mreže ne zaostaju za ovom estetikom, naročito TikTok. No, pogledajmo stvari malo šire i dublje.

    Ovaj fenomen otelotvoren je u mnogim drugim likovima koje smo sretale kroz pop-kulturu, ne samo Barbie i ne nužno roze boje, ali Barbie ekplozija je definitivno pojačala želju za hiper-ženstvenošću kod mnogih devojaka i žena, ali možda kroz neku drugu prizmu, lišenu tzv “male gaze”-a. Uzmimo na primer, Elle Woods iz čuvenog filma Pravna plavuša. Obožavali smo ljubav prema svemu što je ružičasto i mirišljavo zbog nje, ali u isto vreme se divili njenim besprekornim advokastskim veštinama, možda na banalan način ali devojčice su kroz nju shvatale da u isto vreme mogu biti i štreberke i posedovati Hello Kitty set šminke. U svetu koji žene tretira inferiorno, Elle je pokazala da ženstvenost i inteligencija mogu postojati u istoj sferi, prkoseći ne samo očekivanjima svog dečka i jezivog šefa, već i sopstvenim.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1657702918118919.jpg

     

    Zahvaljujući TikTok-u i povratku nostalgične mode koja je inspirisana ranim dvehiljaditim, mlade žene vraćaju se na tzv bimbo estetiku, ali kroz sasvnim novu prizmu pastelnih boja i šljokica, istražujući hiper-ženstvenost kao oblik otpora protiv kulture koja je sve žensko smatrala slabim, banalnim i neambicioznim. Roza dobija novu smiboliku, kao i mini suknja ili sjaj za usta. Ukorenjeno maltretiranje i diskriminacija žena u našem društvu učinili su da sve što je povezano sa ženstvenošću instant bude okarakterisano kao nedovoljno pametno ili površno. Kada pomislimo na „kul devojku“ koja insistira na tome da nije kao druge devojke, ili na samu činjenicu da se određeni deo ženske anatomije može koristiti kao uvreda, pojava TikTok “bimbocore” trenda čini se još važnijim. Ovaj trend odbacuje nemoguće standarde lepote i tela kojih se žene drže, pokazujući da je u redu prihvatiti stvari u kojima zaista uživate, bez obzira na to kako vas društvo gleda. Tokom dvehiljaditih možda je bilo važno šta je ispod ovih krpica, koje ste boje kože, koliko imate kilograma ili para, pritisak je bio jak i zaostao iz devedesetih, ali sada je na sceni nešto sasvim suprotno. 

     

    @chrissychlapecka


     

    Korisnice TikToka kao što je Chrissi Chlapecka, koja ima preko 5 miliona pratilaca, slave svoj neskriveni stil Barbie lutke na potpuno autentičan način. Ona kroz svakodnevne objave poručuje pratiocima da budu sigurni u svoj stil i ono što žele da nose i ignorišu osuđujuće komentare. Nošenje mini suknji, korseta, roze boje, šljokica na svojevrsni način je postao čin osnaživanja, jer Chlapeckini video snimci i njen odeljak sa komentarima pokazuju da su mnoge devojke, ali i muškarci, zahvaljujući njoj i sličnim nalozima osetili podstrek da konačno obuku ono u čemu se osećaju “svoje”, ma koliko nekonvecionalno bilo.

    „Mislim da ima mnogo lepote u samoj ženstvenosti, ali i toliko lepote u tome kako queer ljudi izražavaju sopstvenu ženstvenost i estetiku“, kaže. „To je gotovo umetnička forma sama po sebi, koja dolazi iz autentičnosti i samoprihvatanja”, izjavila je ona.

    Još jedna od korisnica koja je verno prihvatila ovaj trend je Amira Mohamed, koja svakodnevno deli sadržaj o hiperženstvenoj modi i snima videe pod nalogom @dreamingofdior, koje karkteriše kao „jezgro princeze, mesto gde Y2K susreće modernu Mariju Antoanetu“.

    „Mislim da je Y2K i estetika devojaka u 2022. o tome da uzmemo najbolje i najzabavnije aspekte mode 2000-ih i učinimo je inkluzivnom za sve na način na koji to tada nije bilo”, kaže ona.

     

    @dreamingofdior Reply to @rafaella.jerez #hyperfeminine #princesscore #barbiemovies #girlymovies #ImTheMainCharacter #fyp ♬ What Favorite Blank Says About You - Gürschach


     

    Površinski, prepuštanje takvom prikazu hiper-ženstvenosti i seksualnosti može posmatrati kao usluživanje pomenutom “male gazu”, odnosno udovoljavanje muškoj perspektivi, važno je imati na umu dvostruku poziciju u koju patrijarhat stavlja žene.

    Žene čiji stil odiše bimbo estetikom nose etiketu da dolaze do određenih privilegija uz pomoć ovoga, ali kao što reč „bimbo” sugeriše, oni se takođe vide kao manje inteligentne i objektivizovana zbog svog izgleda i ponašanja.

    Međutim, današnje bimbo devojke koje vladaju TikTok-om svesno prihvataju svoju zašećerenu ženstvenost i seksualnost kao čin oslobođenja, kao odgovor na dvostruke standarde naše kulture. I da ne filozofiramo mnogo, nosite šta god želite i u čemu se osećate da ste pravi vi, bez obzira koj hashteg to nosi za sobom. Ono što je možda propušteno kod ovog trenda je da je ženstvenost raznolika i ne nužno roza i šljokičava. 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: