„Egzistencijalno“, „klimatski protest“, „cancel culture”: Na šta nam ukazuju ključne reči godine?

    10.12.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/word-cover.gif

    Svake godine pred njen sam kraj, nestrpljivo očekujemo nekoliko stvari. Pantone boju za narednu godinu, savete kako da se brzo i genijalno našminkamo za novogodišnju noć, i koje su to ključne reči godine iza nas. Godinu za godinom, različiti rečnici prema svojim transparentnim i prilično argumentovanim kriterijumima biraju reč godine. Onu, koja je prema njihovom mišljenju obeležila kalendar koji završavamo, i koja iskazuje sve bitne aspekte etosa, raspoloženja, prilika, briga i atmosfere prethodnih dvanaest meseci. S obzirom na to da oslikavaju karakter cele godine, ove reči imaju trajnu kulturološku važnost i uticaj, sve i da se možda i ne sećamo kompletne, recimo 2012. godine kad se prisetimo da je Oxford Dictionaries reč te godine bila “gif” neke stvari se možda i poslože. A sasvim sigurno postaje i mnogo jasnije kako smo danas, sedam godina kasnije, došli do toga da nekada i komuniciramo isključivo gifovima.

    Ipak, ove godine je situacija dosta ozbiljnija od toga. Kako čovečanstvo balansira na žici iznad potpune ekološke katastrofe i ostalih propasti koje smo udesili, reči za 2019. godinu su sasvim u skladu sa tim i prigodno izabrane. “Egzistencijalno”, “klimatski protesti”, “klimatska hitnost”, “cancel culture”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575970970681229.jpg

    Oxford Dictionaries je objavio da je “climate emergency” (klimatska hitnost, klimatska vanredna situacija) reč godine i da je njena upotreba povećana za 100% tokom poslednjih meseci, što očigledno poziva na daleko veću urgentnost i predanost, kojom moramo pristupiti situaciji i sprečavanju ekološke propasti koja je sve bliža. Objašnjena je kao “situacija u kojoj je neophodna brza akcija da bi se smanjile posledice klimatskih promena, i sprečile nenadoknadive ekološke štete” a iz Oksfordskog rečnika kažu da je ova reč iz relativne “anonimnosti” i neupotrebe, postala jedna od najistaknutijih i najupotrebljivanijih i zato su je odabrali. Umesto toga da samo utiče na svest i ukaže na problem, reč insistira i na akciji i referiše na svesno guranje granica i reagovanje, i oslikava nužnost s kojom se mora delovati. “2018. godine ova reč je još uvek bila korišćena u klasičnim kontekstima, vezano za bolnicu, zdravlje, porodicu, ali sada svedočimo nečemu novom – prebacivanju urgentnosti delovanja na globalni nivo.” Tako je, u 2019. godini, klimatska hitnost prevazišla sve ostale vidove i oblike hitnosti i sve ostalo stavila na marginu, nadilazeći po frekventnosti upotrebe čak i reč “zdravlje” koja se nalazi na drugom mestu. Ista je situacija i sa sintagmom “klimatski štrajk” kojoj je krunu reči godine dodelio Collins Dictionary, i koja se odnosi na masovne proteste i štrajkovanja neodlaskom u školu mladih, u koje su se brzo priključili i svi ostali i to širom sveta.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575970970624807.jpg

    S druge, tačnije treće, strane, dictionary.com je odabrao reč “egzistencijalno” kao svoju. “Ovo je najtraženija reč kod nas u 2019. godini, što jasno ukazuje na sve opštiju brigu o sigurnosti, zdravlju, opstanku. Interesovanje za egzistencijalno, ono suštinski vezano za naše postojanje i održanje, je očigledno kolektivno raspoloženje.” To i nije toliko iznenađujuće kada se uzme u obzir da su nas gorepomenuti klimatski protesti dobrano protesli po pitanju onoga kako i šta živimo, a i da najnovije informacije kažu da će generacija milenijalsa češće oboljevati i brže umirati. Blistavo. Ipak, iz dictionary.com kažu da nije sve baš tako tragično i deprimirajuće i da nas “filozofski podkontekst ove reči zapravo poziva da zastanemo, da napravimo pauzu, otresemo pesimizam i pasivnost i zapitamo se: “Kakve to izbore pravimo kada smo suočeni sa izazovima?”. Jedno od boljih i težih pitanja koja možemo sebi postaviti za pred kraj godine, iako izgleda da ih već postavljamo dovoljno i da smo u 2019. i malo više zabrinuti i malo više zbunjeni. No, očigledno jedno znamo sigurno. Da ne volimo siledžije, problematične izjave, sekstističe stavove, i sve one koji se ne ponašaju sa poštovanjem prema drugima.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1575970970727846.jpg

    U skladu sa tim, još jedna reč 2019. godine, možda iskreno i najdraža. Macquarie Dictionary, je odabrao “cancel culture”, kulturu brisanja, otkazivanja, to jest praksu da više “ne podržavamo, ne pratimo, ljude, posebno poznate ličnosti ili neke kompanije koje imaju problematične ili neprihvatljive stavove.” 2019. je možda bila svašta ali nije bila stidljiva i “cancel culture” se izdvojila kao prilično moćna sila zbog koje će, ako ni zbog čega drugog, u strahu od gubljenja pratilaca i pozicije, mnogi daleko više paziti šta govore i rade da ne bi bili javno “isprozivani” i bojkotovani, što može da se dogodi bukvalno preko noći.

    Sve u svemu, kada podvučemo crtu, ne bi se dobila baš neka ultimativna zabava, i definitivno za nama jeste jedna od ozbiljnijih godina, ali i ona u kojoj smo očigledno naučili da reagujemo. Malo smo se trgli, malo razbudili, malo smo spremniji da uperimo prstom i kažemo da nešto stvarno nije okej, da smo zabrinuti i uplašeni. A ako naučimo kako da reagujemo, možda ćemo ubuduće naučiti to da radimo i mnogo brže, a samim tim se i izboriti da lepše i zdravije živimo, a onda i biti manje pritisnuti egzistencijalnim pitanjima…domino efekat. Naučimo nešto od reči 2019, i hajde da nam početak nove decenije i 2020. godina budu ljubav, solidarnost i šljokice (ali neke sasvim nove i eco-friendly). Može?

    Saznaj više:
    Povezani članci: