Ne mora samo Louvre: 7 značajnih muzeja u Parizu

11.04.2024.
RECOMMENDED

Ovog leta (26. jul – 11. avgust) održavaju se Olimpijske igre u Parizu i gomile turista nagrnuće u Grad svetlosti. Nadamo se da ste jedni od tih srećnika, a ako jeste, naravno da ćete, poput većine, posetiti i Louvre – muzej kojim se ovaj grad ponosi. Ako ste već bili tamo i želite da vidite šta Pariz – grad umetnika – još ima u svojoj ponudi, onda krenite od sledećih sedam klasika.

Musée d’Orsay

Uronite u svet francuske istorije kroz umetnost 19. i 20. veka u Orse muzeju (često je pogrešno transkribovan kao Orsej), smeštenom na levoj obali Sene, u 7. arondismanu. Muzej trenutno prikazuje niz izložbi – od Van Gogha do Louisa Janmota, od Petera Doiga do Blanche Derousse. Neke integrišu tehnologiju sa artefaktima starim decenijama, ali većina eksponata u ovom muzeju u Parizu bavi se francuskom istorijom.

muzej orse u parizu

Musée Yves Saint Laurent

Muzej koji istražuje život Yvesa Saint Laurenta, jednog od najuticajnijih modnih dizajnera – ne samo u Francuskoj i u Parizu, nego u svetu, fokusira se na njegovo stvaralaštvo, prvenstveno haute couture kolekcija. Sa izložbama koje obuhvataju sektore modne kuće YSL i specijalnim programima poput njihovog događaja Kreativna sreda, gosti imaju priliku da urone u svet modne umetnosti.

Musée Picasso

Smešten u Salé hotelu, Muzej Pabla Picassa je zapravo ogromna umetnička galerija koja obuhvata preko 5 000 dela slavnog umetnika – od poznatih slika do predmeta iz lične arhive. Sem mnogobrojnih Picassovih dela, Muzej uvek prikazuje još jednu izložbu kojaje posvećena radu nekog drugog priznatog umetnika.

Fondacija Louis Vuitton

Muzej savremene umetnosti, finansiran od strane LMVH Grupe, posvećen je tome da kulturu i umetnost učini dostupnim svima. Od otvaranja 2014. godine, Fondacija Louis Vuitton angažuje umetnike da prave specifične instalacije koje obuhvataju različite medije, uključujući savremenu umetnost, koncerte, filmove i performanse.

Muzej parfema u Parizu

U Muzeju parfema Fragonard Parfumeur, posetioci uče kako se pravi parfem – od sirovih materijala do finalnog proizvoda. Naravno da se u centru ovog jedinstvenog muzejskog iskustva nalazi miris, ali tu je i veliki izbor vintage bočica.

Atelier des Lumières

Multimedijalni Atelje svetlosti – smeštenom u samom srcu Pariza. Ovo je muzej koji kombinuje umetnost, muziku i video u jedno, obećavajući jedinstveno iskustvo. Ako tražite nešto što nije tradicionalni muzej, onda će vam prijati ovo umetničko, hipnotišuće, ekscentrično iskustvo.

Petit Palais

Ovo je muzej koji prikazuje francusku, grčku i rimsku umetnost, ali je i dom umetnosti Pariza. Sa nizom umetničkih stilova, ovaj klasični francuski muzej u Parizu se smatra istorijskim spomenikom i čuva neka od najpoznatijih dela na svetu kao što su Sultane Reine, Smrt Leonarda da Vinčija, Rađanje Venere.

Fotografije: Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: